Egyéb kategória

A tudósok döntöttek: ebben a korban kell megházasodni, hogy tartós legyen

A régi időkben 13 éves korban volt normális házasságot kötni – gondoljatok csak Rómeóra és Júliára. Aztán ahogy teltek az évek, a házasság egyre idősebb korra csúszott, így felmerül bennünk a kérdés: vajon mikor ideális házasodni?  

vous - 2022.01.09.
A tudósok döntöttek: ebben a korban kell megházasodni, hogy tartós legyen

Gondolkoztatok már valaha azon, hogy melyik az ideális életkor arra, hogy összeházasodjatok szívetek választottjával? Azt tudjuk, hogy régen a nők 13-15 éves korban keltek el, aztán ahogy egyre civilizáltabbak lettünk, a házasság egyre idősebb korban következett be. Manapság teljesen elfogadott harminc felett házasodni, pedig az előző században már vénlánynak számított az, aki harmincéves korában még hajadon volt. Felmerül tehát a kérdés: létezik ideális kor a házasságra? És ha igen, harminc felett vagy alatt van?

Ne aggódjatok, csajok, ezt a témát is vizsgálta pár tudományos kutatás, az eredmények szerint pedig egyáltalán nem ciki harminc felett házasodni, sőt megéri várni a házassággal! Mint ahogy Toni Coleman pszichoterapeuta a YourTangónak elmondta, a legfőbb probléma a fiatal házaspároknál a tapasztalatlanság. Ahogy a felek új élményeket szereznek, önismeretre tesznek szert, és változik a személyiségük, gyakran más-más irányokba indulnak el, végül pedig ráébrednek, mennyire különböző célokat szeretnének elérni az életben.

Forrás:
jlbwedding.com

Lesli Doares párterapeuta szerint is megéri tovább várni a házassággal, hiszen harminc felé már sokkal tudatosabbak vagyunk, mint fiatalabb korban, azonban természetesen a kései házassággal is akadhatnak problémák. Például ha túl sokáig várunk, lehetséges, hogy egy kevésbé ideális partnerrel is beérjük, szimplán csak azért, mert úgy érezzük, hogy ketyeg az óra. Illetve az is problémát okozhat, hogy minél idősebbek vagyunk, annál jobban ragaszkodunk a saját rutinunkhoz, módszereinkhez, hagyományainkhoz – így jóval nehezebb lesz időt és teret adni egy új személy számára az életünkben.

Éppen ezért Doares és Coleman úgy gondolják, hogy az ideális kor a házasságra 25 év után jön el! Coleman úgy gondolja, hogy a 25. év az életünkben is egy mérföldkő, míg Doares szerint a húszas éveink végére tisztul ki számunkra teljesen, hogy kik vagyunk és mit várunk az élettől, ennek tudatában pedig könnyebb párt találni.

Persze a tudósok sem felejtették el, hogy ezek a korszakok valójában nem köthetőek életkorhoz, ezért azt javasolják, hogy inkább gondolkozzatok mérföldkövekben, mint életkorban. Szerintük fontos, hogy házasság előtt már önállóak legyetek, tudjátok, hogy milyen karrierutat szeretnétek bejárni, legyetek tisztában önmagatokkal, és ami a legfontosabb, legyetek túl olyan tapasztalatokon, amiket nem fogtok hiányolni, ha már beléptetek a házaséletbe. Doares szerint ez utóbbit nagyon sokan elfelejtik, ez pedig gyakran vezet váláshoz.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
Otthon
Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
vous - 2024.05.28.
Több szempontot is figyelembe kell venni, ha azt szeretnénk eldönteni, hogy elöltöltős vagy felültöltős mosógép volna ideálisabb a számunkra. Az első és legfontosabb aspektus az, hogy mekkora terület áll a mosógép rendelkezésére.