Egyéb kategória

Nem lehetetlen: egyszerű trükkökkel tartsátok frissen a fűszernövényeket

Valljuk be, a frissen vágott fűszernövények egy szempillantás alatt tönkremennek, még mielőtt elkészülne a vasárnapi ebéd. Egészen mostanáig! ideje megtanulnotok, hogy húzhatjátok ki az élettartamukat akár több napig is!

vous - 2016.08.29.
Nem lehetetlen: egyszerű trükkökkel tartsátok frissen a fűszernövényeket

Sokan nem tehetik meg – köztük én sem –, bármennyire is szeretnék, hogy a kertjükben nevelgessenek igazi fűszernövényeket. Ilyenkor maradnak a cserepes változatok, vagy az előre kicsomagolt és kiszárított keverékek a boltban. A friss fűszereknek sokkal intenzívebb az ízük és az illatuk, szívesebben használjuk azokat a főzés során. Kivéve azok, akik úgy gondolják, hogy pénzpocsékolás ilyet venni, hisz pár nap alatt tönkremegy, és dobhatjuk is a kukába. Ti ott, akik hasonlóan gondoljátok, figyeljetek! Most elárulom, hogy tarthatjuk frissen akár egy hétig a fűszernövényeket!

Ne a hűtőszekrénybe!

Ebbe a csoportba tartoznak:

  • Bazsalikom
  • Koriander
  • Petrezselyem

Ezeket a fűszernyövényeket úgy kell kezelnetek, akárcsak egy csokor virágot. Vágjátok vissza a szárukat, és állítsátok 1 cm magas vízbe, majd rakjátok olyan helyre, ahol szoba-hőmérsékletű az idő. Ha a hűtőbe teszitek, a levelek elfeketednek. Amennyiben ezt a technikát alkalmazzátok, akár egy hétig is élvezhetitek a friss fűszerek társaságát.

Forrás:
Pixabay

Be a hűtőszekrénybe!

Ebbe a csoportba tartoznak:

  • Rozmaring
  • Kakukkfű
  • Metélőhagyma / snidling

Ez a kategória már merőben más bánásmódot igényel. Lazán csomagoljátok a választott fűszereket folpackba, és tegyétek a hűtőszekrény legmelegebb részére őket – ilyen hely lehet például az ajtó belső felén található polcos rész. Ha túl szorosan tekeritek össze, és átnedvesedik a köteg, hamar bepenészedhet az egész. Amennyiben ezt szeretnétek elkerülni, rakjatok konyhai papírtörlőt is a pakkba. Csak használat előtt öblítsétek le a növényeket!

Forrás:
Pixabay

Szárítási folyamat

Ha már elég a friss fűszerből, de még kutya bajuk, szárítsátok ki őket, így megőrizhetitek őket későbbre. Helyezzétek a növényeket egy tányérra, és keressétek meg a lakás leghűvösebb és legszárazabb pontját, na ott kell nekik napokig pihenniük. Amikor eléggé kiszáradtak, egy zárható nejlonban rakjátok a hűtőbe.

Forrás:
Pixabay

Már veszett ügy…

Ezek a figyelmeztető jelei annak, hogy ki kell dobnotok a fűszert:

  • A levél színe megváltozik, elsötétül
  • A levél nagyon törékeny lesz 
  • A szár elkezd penészedni
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.