Valljuk be, a frissen vágott fűszernövények egy szempillantás alatt tönkremennek, még mielőtt elkészülne a vasárnapi ebéd. Egészen mostanáig! ideje megtanulnotok, hogy húzhatjátok ki az élettartamukat akár több napig is!
Sokan nem tehetik meg – köztük én sem –, bármennyire is szeretnék, hogy a kertjükben nevelgessenek igazi fűszernövényeket. Ilyenkor maradnak a cserepes változatok, vagy az előre kicsomagolt és kiszárított keverékek a boltban. A friss fűszereknek sokkal intenzívebb az ízük és az illatuk, szívesebben használjuk azokat a főzés során. Kivéve azok, akik úgy gondolják, hogy pénzpocsékolás ilyet venni, hisz pár nap alatt tönkremegy, és dobhatjuk is a kukába. Ti ott, akik hasonlóan gondoljátok, figyeljetek! Most elárulom, hogy tarthatjuk frissen akár egy hétig a fűszernövényeket!
Ne a hűtőszekrénybe!
Ebbe a csoportba tartoznak:
Ezeket a fűszernyövényeket úgy kell kezelnetek, akárcsak egy csokor virágot. Vágjátok vissza a szárukat, és állítsátok 1 cm magas vízbe, majd rakjátok olyan helyre, ahol szoba-hőmérsékletű az idő. Ha a hűtőbe teszitek, a levelek elfeketednek. Amennyiben ezt a technikát alkalmazzátok, akár egy hétig is élvezhetitek a friss fűszerek társaságát.
Be a hűtőszekrénybe!
Ebbe a csoportba tartoznak:
Ez a kategória már merőben más bánásmódot igényel. Lazán csomagoljátok a választott fűszereket folpackba, és tegyétek a hűtőszekrény legmelegebb részére őket – ilyen hely lehet például az ajtó belső felén található polcos rész. Ha túl szorosan tekeritek össze, és átnedvesedik a köteg, hamar bepenészedhet az egész. Amennyiben ezt szeretnétek elkerülni, rakjatok konyhai papírtörlőt is a pakkba. Csak használat előtt öblítsétek le a növényeket!
Szárítási folyamat
Ha már elég a friss fűszerből, de még kutya bajuk, szárítsátok ki őket, így megőrizhetitek őket későbbre. Helyezzétek a növényeket egy tányérra, és keressétek meg a lakás leghűvösebb és legszárazabb pontját, na ott kell nekik napokig pihenniük. Amikor eléggé kiszáradtak, egy zárható nejlonban rakjátok a hűtőbe.
Már veszett ügy…
Ezek a figyelmeztető jelei annak, hogy ki kell dobnotok a fűszert: