Egyéb kategória

Ne féljetek változtatni! Ezért éri meg külföldön tanulni

Egyre többen mennek külföldre tanulni, de ti mindig azt mondjátok, hogy nektek jó itthon is? Aztán amikor hazajönnek, nem győztök irigykedni arra a rengeteg élményre és történetre, amit a fejetekre zúdítanak. Ha ismerős az érzés, lehet, hogy csak a félelemeitek akadályoznak meg abban, hogy ti is világot lássatok, a félelmet pedig könnyen lenyomhatja egy kis inspiráció: lássuk csak, mik az előnyei a külföldön tanulásnak! 

vous - 2020.06.03.
Ne féljetek változtatni! Ezért éri meg külföldön tanulni

Megmondom őszintén, habár sok ismerősöm töltött el egy-egy szemesztert külföldön, én is tartok a gondolattól, hogy akár fél évre is egy másik országba tegyem át a sátorfámat. Éppen ezért, ha hasonlítotok rám, lehet, hogy a következő érvek láttán ti is elgondolkoztok, hogy megéri-e a nagy adag biztonság, ami az itthoni élet mellett szól.

1. Külföldön tanulni az egyik legnehezebb dolog egyetemistaként, éppen ezért érdemes!

Általában a diákok olyankor szoktak úgy dönteni, hogy kipróbálnak egy külföldi egyetemet, amikor már eléggé otthonosan mozognak a sajátjukban, a kezdeti vizsgaparák elmúltak, és már könnyedén teljesítik az évről évre előírt elvárásokat. Ha a saját sulitok már nem jelent kihívást, cserébe viszont szerettek új helyzetekhez alkalmazkodni és felülkerekedni a kezdeti nehézségeken, akkor nem kérdés, hogy mit kell tennetek: irány külföld! Ráadásul ha berezeltek, akkor is ott a nyugtató tudat, hogy visszavár benneteket a saját egyetemetek, így nem kell egy egész életet felépítenetek odakint, csak berendezkednetek egy időre.

2. Így tudtok a legkönnyebben megtapasztalni egy másik világot    

Külföldön tanulni lényegében olyan, mint egy megkönnyített emigráció, hiszen gondoljatok bele: soha többet nem lesz meg a lehetőségetek egy teljesen más világba belekóstolni anélkül, hogy munkahely, fizetés és a költözködés fáradalmai miatt kelljen aggódnotok. A legtöbben Erasmusszal mennek ki, ilyenkor pedig eleve adva van egy havi költőpénz, hogy ne kelljen az időtök nagy részét diákmunkákkal tölteni. Szóval, összefoglalva, az egyetlen dolog, ami miatt valóban aggódnotok kell, hogy mennyire értitek majd a nyelvet, és hogy lesz-e majd társaságotok. Ezek persze nem elhagyagolható frusztrációk, de higgyétek el, ha életetek egy későbbi pontján döntötök úgy, hogy kiköltöztök, akkor sokkal több dolog miatt kell majd aggódnotok.

Forrás:
Pexels

3. Elég szabadidőtök lesz, hogy igazi felfedezővé váljatok 

Általános tapasztalat, hogy a cserediákokkal kesztyűs kézzel bánnak, éppen ezért, ha túl vagytok az első pár heten, amikor szótárokkal a kézben kuporogtok a szobátokban, sokkal több szabadidőtök lesz, mint elsőre gondoltátok volna. Így igazi turistaként végigjárhatjátok a város nevezetességeit, az első ismerősök pedig megmutatják az idegen kultúra azon oldalát, ami már nem szerepel a városnéző könyvekben. Pár hónap, és úgy fogjátok ismerni a terepet, mintha itt születtetek volna!

4. Idegen helyen nagyobb önismeretre tesztek szert  

Az embereket gyakran úgy látjuk, mint apró tükröket: minden szembejövő emberben magunkat látjuk, vagy azért, mert hasonlítanak ránk, vagy pedig azért, mert annyira távol állnak tőlünk. Éppen ezért, ha idegen kultúrába keveredtek, sokkal tudatosabban látni fogjátok azt is, kik vagytok ti, milyen tulajdonságok jellemeznek benneteket, mik a vágyaitok, reményeitek, hiszen egy sor olyan új tapasztalatot fotok szerezni, amikből sokat tanulhattok önmagatokról. Így egy külföldön eltöltött év nemcsak tanulással, hanem önismerettel is szolgálhat.  

5. Néha el kell jönni ahhoz, hogy értékeljétek, hol vagytok

Bizony, ez is a külföldön tanulás egy sarkalatos pontja. Miután már megszoktuk a szülővárosunkat, a környező utcákat, és a szívünkhöz nőtt az egyetemünk is, nem tudjuk újdonságként látni ezeket az környékeket, így nem látjuk meg szépségüket. Olyan ez, mint hetekig nem találkozni a szerelmünkkel: ha hosszú idő után újra találkoztok, pontosan tudjátok, mennyire odavagytok érte. Ha másért nem, ezért mindenképp megéri külföldön tanulni!  

Ajánlott cikkek