Egyéb kategória

Nem pisiltél be? Jár a pont! – Avagy miért van szüksége a kisgyerekeknek motivációs táblára?

A hétköznapi, gyereknevelési problémákat van, hogy kommunikációval, alkudozással, olykor könyörgéssel sem sikerül feloldalni. Nos, ilyenkor jöhet jól egy motivációs tábla, ami játékosan segít. Nem hallottatok még róla? Pont neked témájú napunkon erről mesélek nektek!

vous - 2016.08.22.
Nem pisiltél be? Jár a pont! – Avagy miért van szüksége a kisgyerekeknek motivációs táblára?

A gyereknevelés újabb és újabb kihívások elé állítja az embert, és bizony vannak olyan helyzetek, amikor tehetetlennek érzi magát a szülő, mert egyszerűen nem bírja megoldani a problémát, a gyerek megmakacsolja magát, a dolgok pedig nem úgy mennek, ahogyan szeretnénk, és ahogyan az mindenkinek jó lenne. Nálunk ilyen probléma volt az esti lefekvés a fiamnál. Hogyan oldottuk meg? Motivációs táblával!

„Nem akarok lefeküdni!”

De kezdjük az elején! Szóval adott egy hullafáradt gyerek és a szokásos esti teendők: vacsi, fürdés, mese. Már az idő is későre jár, bőven elmúlt kilenc, sőt akár tíz is, de nem, a gyerek nem alszik, akkor sem, ha ott gubbasztunk az ágya mellett. Ficánkol, felkel, szomjas, éhes, pisilnie kell, vagy éppen egyszerűen kijelenti, hogy nem akar aludni. És tényleg nem is alszik. A fejemre állhatok, érvelhetek értelmesen, hogy másnap fáradt lesz az óvodában, hogy már minden korabeli gyerek alszik, fenyegetőzhetek is, hogy nincs több kisautó, kindertojás, gumicukor.

Sőt, végső elkeseredésemben rendelhetek a netről halántékra kenhető, nyugtató álombalzsamot is, ami ugyan a fiamat nem repíti álomba, de a férjem legalább jót röhög, hogy mekkora hülyeséget vettem már megint!

Majd pedig azon gondolkozom, az egész balzsamot magamra kenem, hátha lecsillapítja fortyogó indulataimat. Szóval ez ment hetekig, sőt talán hónapokig, és amikor már majdnem beleőrültem, bevillant az ötlet: a motivációs tábla ötlete.

Forrás:
iStock
aludj el szépen bendegúz

Altassátok a gyereket úgy, mint Katalin hercegné!

Hogyan vethetünk véget annak a mindennapos harcnak, ami az esti altatást kíséri? Hogyan altassuk el egyszerűen a gyerekünket? A kulcs a mese, ami mindennél fontosabb. És 2015-ben egy bizonyos meséről beszélt az egész világ – vagyis az a fele biztosan, amelyik esténként altatott. 

Hogy melyik ez a mese? Ide kattintva, egy korábbi cikkemből megtudhatjátok!

Volt éjjeli bepisilés, nincs éjjeli bepisilés

 Egy tökéletlen anya naplója

Egy tökéletlen anya naplója
Forrás:
Alexandra

Amikor kicsik voltunk, az öcsém már szobatiszta volt, de éjjelente mégis mindig bepisilt. Anyukám tehetetlen volt, végül elvitte egy pszichológushoz, aki a motivációs táblát javasolta megoldásnak. Az öcsém tábláján a hét napjai voltak, és ha éjjel nem pisilt be, másnap egy napocskát, ha igen, akkor egy felhőt rajzoltak oda anyukámmal. Mondanom sem kell, előre megbeszélték, hogy hány napocska után jár a jutalom, és pontosan micsoda.

Az öcsém pikk-pakk éjjelre is szobatiszta lett, nekem pedig örökre az emlékeimbe vésődött a közlekedőbe kiragasztott naptár a napokkal és felhőkkel. Ez az emlék ugrott be az altatás-szélmalomharc ki tudja hányadik hetén is. Úgy voltam vele, ha a balzsamnak járt, akkor a táblának is adnom kell egy esélyt. A naptárat közösen készítettük el, és megbeszéltük:

szépen elalvásért napocska, hisztis elalvásért felhő jár. Ha 5 nap összegyűl, akkor kisautót, ha 15, akkor egy nagyobbat választhat a játékboltban. És lássatok csodát: működött!

Persze ez a motivációs táblák talán legegyszerűbb fajtája volt.

Forrás:
iStock

Miért jó a motivációs tábla?

A gyerekeknek sokszor láthatóvá kell tenni a sikereiket, és a motivációs tábla ebben segít. Segít feloldani a hétköznapi kommunikációban rejlő harcokat, rávilágít a közös célra. A motivációs táblák modern generációjához tartozik a Plukkido is, amit a tervezők igénye hívott életre:

„Tervezőtársammal, Orsival a saját bőrünkön tapasztalva, valamint a segítő szakmából érkezve, pszichológusként és szociálpedagógusként azt éreztük, hogy kell alkotnunk egy olyan eszközt, ami segít a szülőknek a gyerekekkel szembeni, gyakran idegőrlő és eredménytelen kommunikációban” – mondta Táncsics Judit.

Az említett eszköz egy olyan univerzális tábla, amivel nemcsak egy, hanem a hétköznapokban rejlő bármilyen esemény modellezhető, megoldható. A hétköznapok szülő-gyerek nézeteltéréseit a pozitív megerősítéssel és a játéknyelvvel oldja fel. A mágneses kialakítás a könnyű használatot segíti, a szuper dizájn pedig rögtön megveszi a gyerekeket.

A játék tulajdonosai minden héten új mesét kapnak levél formájában. „Ebben a levélben a szülőknek csak be kell helyettesíteniük a számukra épp aktuális célkitűzéseket, például testvérek békés játéka, reggeli önálló készülődés, és máris indulhat a játék az általunk írt változatos kalandokkal” – tudtuk meg az egyik alapítótól, Judittól. És hogy mire használják a szülők ezeket a motivációs táblákat, milyen területeken értek el sikereket? Judit ezt is részletezte:

A napi rutinban, az együttműködés kialakításában, testvérféltékenységben, a sorozatos hisztihelyzetek megszüntetésében, de a szobatisztaságra szoktatásban és étkezés körüli nézeteltérések kezelésében is élen járunk.

Ajánlott cikkek