Egyéb kategória

Valami új kalandra vágytok a nyár vége előtt? Irány raftingolni!

Nemrég jutott a fülembe, hogy létezik ilyen sport, hogy vadvízi evezés, azaz raftingolás. A lényege, hogy vad hullámokat kell meglovagolnotok gumicsónakkal, miközben dobál benneteket a víz, és az evezőkkel azért küzdötök, hogy ne boruljatok fel. Adrenalinlöketet akartok? Akkor irány raftingolni!

vous - 2016.08.20.
Valami új kalandra vágytok a nyár vége előtt? Irány raftingolni!

Általában 10-12 fős gumicsónakba kell beleülnötök, ahol kirögzítitek magatokat kis szíjakkal. A neoprén ruha kötelező, ahogy az indulás előtti megmerítkezés is a vízben, hiszen nem kis sokkot kaphattok, ha szárazon, felhevült testtel estek bele a hideg hullámok közé. Sokan azt hiszik, IRONMAN-nek kell lenni hozzá, de nem, átlagos fizikai adottságokkal is be lehet vállalni ezt a kalandot, sőt még akkor is, ha nem tudtok úszni, ugyanis mentőmellény van rajtatok végig. 

Persze el kell sajátítanotok bizonyos technikákat, mint azt is, hogyan ússzatok, ha vízbe estek, nyilván ez nem egy baba-mama úszás, és nem egy medence. A mellény fenntart titeket, dőljetek hátra, homorítsatok, és hagyjátok sodorni magatokat. A lábatokkal és az evezőkkel pedig távol tarthatjátok magatokat a szikláktól. A vízfolyamokat veszélyességi és nehézségi fok alapján egytől ötig számozzák, és nyilván kell némi rutin ahhoz, hogy az ötös szintű vadvizeken végig tudjatok menni vízbe esés nélkül.

Nagyon jó csapatépítő tevékenység is, hiszen a csónak egyik oldalán ülőknek együtt kell evezniük az előrejutás érdekében, és ez az egyik legbiztonságosabb extrém sport a világon. Magyarország vizei ugyan erre nem annyira alkalmasak, de Szlovákiában és Ausztriában rendszeresen szerveznek ilyen programokat. Nézzétek csak, mennyire izgalmas!

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Ajánlott cikkek