Egyéb kategória

Jelek, hogy valami nagyon nincs rendben a hormonjaitokkal

A hormonok fontos szerepet töltenek be a szervezet működésében. Olyan fontos dolgokért felelnek, mint hogy a hajatok nő, eleget alszotok-e, vagy depressziósak lesztek-e. Hormonális ingadozást mindenki átél az életében legalább egyszer, elég csak a stresszes élethelyzetekre gondolni, vagy terhesség közben, nem beszélve a menstruációról.

vous - 2016.08.22.
Jelek, hogy valami nagyon nincs rendben a hormonjaitokkal

Persze, olykor valamilyen más probléma is állhat a háttérben, amit jó hamar felismerni, mert a felboruló hormonháztartás igencsak kacifántos dolgot tud művelni a testetekkel. Íme pár jel a Women'sHealth szerint, aminél érdemes gyanakodnotok, hogy valami nagyon nincsen rendben.

A szemetek túl nagy

Ha valaki azt mondja, hogy sokkal nagyobb a szemetek a megszokottnál, akkor jobb, ha elkezdetek gyanakodni. Ugyanis, ha úgy tűnik, mintha folyton nagyon bámulnál, az pajzsmirigy-túlműködésre utalhat. Nagyobb stresszhelyzet után alakulhat ki, mikor is a pajzsmirigy túl sok hormont termel, és a fokozott aktivitással összefüggésben megnagyobbodik. Létezik olyan forma, ahol a mirigyben egy túlműködő göb helyezkedik el, de előfordul olyan eset is, amikor egy autoimmun folyamat eredményeként az egész pajzsmirigy fokozottan működik. Utóbbit nevezzük Basedow-kórnak. A szemek előredülledése az egyik tünete, ami a szemhéj mögötti szövetek gyulladása miatt van, és gyakran látásromlással jár.

A hajatok megáll a növekedésben 

Ha úgy érzitek, a hajatok nem igazán nő, még annyira sem, mint szokott, és durvábbá válik, vagy kevesebb a szőrzet a testeteken a megszokottnál, akor lehetséges, hogy a pajzsmirigyetek alulműködik, és kevés hormont termel. Ennek egyik tünete a szőrzet megritkulása. 

Forrás:
pexels

Feledékenyekké váltok

Ha folyton elfeledkeztek dolgokról, az is a pajzsmirigy-alulműködés egyik jele. Az alacsony hormontermelés ugyanis befolyásolja az agyatok anyagcseréjét: lelassul, így kevésbé vagytok összeszedettek. 

Száraz a bőrötök

Szintén az alacsony pajzsmirigyműködés jele a száraz bőr, ugyanis kevesebb olaj termelődik a bőrben a hormonok hiánya miatt, így az kiszárad.

Rengeteg gombás fertőzéssel küzdötök

Ha túl sok gombás fertőzéssel küzdötök, akkor cukorbetegségre érdemes gyanakodnotok. A cukorbetegség ugyanis megemeli a vércukorszintet, és a gombák imádják a cukrot, az az éltető erejük. Fontos, hogy a cukorbetegséget mielőbb felismerjétek, hiszen gyakran évekig képes lappangani és roncsolni a szervezeteteket. Időben észrevéve azonban az inzulin hormon szabályozásával sokat tehettek ellene.

Sokat pisiltek

Ha sokkal többet jártok pisilni a szokottnál, az is a cukorbetegség jele. Mivel az inzulin nem termelődik, ezért a cukor a véráramban nem jut el a sejtekhez, nem szívódik fel, felhalmozódik a vérben, így a szervezet más módon próbál megszabadulni tőle. Emiatt szomjasak lesztek, sokat isztok, és ezzel arányosan sokkal többet pisiltek. Ismerjétek meg Kovács Áront, aki meglepő nyíltsággal mesél cukorbetegségéről, amivel gyerekkora óta együtt él.

Forrás:
iStock

Sokkal jobban vérzik az ínyetek

Gyakran vérzik az ínyetek? Ez akát terhességre is utalhat. A fogamzás után ugyanis sok minden változik meg a testetekben hormonális szinten. Megemelkedik a szervezet progeszteronszintje, ami növeli a vér áramlását, és arra kényszeríti a testet, hogy visszatartsa a vizet, beleértve a puffadt ínyt. Emiatt hajlamosabb a vérzésre is.

Megduzzadt a lábatok

Szintén a megemelkedett progeszteronszint hatása a láb megduzzadása is a vízvisszatartás miatt, és a szövetek megnagyobbodása miatt. Nem fér a cipőtökbe a lábatok teljesen? Akkor lehet, hogy ez áll a hátterében!

Fémes ízt éreztek a szátokban

A terhesség során a HCG hormon szintje is megnövekedik, amikor az ebrió fejlődni kezd. Ez okozza a hányingert is a kezdeti időszakban, megváltoztatja az ízérzékeléseteket is, és nemritkán fémes ízt érzékeltek majd a szátokban. A citromos víz, gyömbéres tea segít elűzni ezt a fémes ízt.

Ajánlott cikkek