Egyéb kategória

A nagy pénzpara: fizetésemelést szeretnétek kérni? Eláruljuk, hogyan tegyétek!

Lassan egy éve, hogy gyakornokként elkezdtem dolgozni a jelenlegi munkahelyemen. Megtanultam, milyen csapatban működni, mit jelent a felelősség, milyen, ha az embernek főnöke van, és persze élveztem a jól végzett munka gyümölcsét is. De van, amiben még nincs tapasztalatom: hogyan kérhetek fizetésemelést? Ennek jártam utána.

vous - 2016.08.01.
A nagy pénzpara: fizetésemelést szeretnétek kérni? Eláruljuk, hogyan tegyétek!

„Fontos tisztázni a legelején, milyen típusú cégnél, milyen munkaterületen dolgozunk. Tájékozódjunk, hogy milyen a vállalkozás kultúrája!” – hívja fel a figyelmet az általam megkérdezett HR-szakértő.

A gazdaggá válás útja

A gazdaggá válás útja
Forrás:
Alexandra

Mekkora a cég?

Nem mindegy, hogy egy pár fős kisvállalatról vagy egy nemzetközi multiról beszélünk. Sok esetben tökéletes automatizmus van, meg van szabva, bizonyos munkaköröknél mettől meddig terjed a bérskála. Ilyen esetben kevés mozgástere van a munkavállalónak. Időről időre megjelennek hazai és nemzetközi bérösszehasonlítások, így tudhatjuk, mennyi az átlagkereset a kereskedelemben, mennyit kapnak például az informatikusok egy adott cégtípusnál. Ezeket érdemes figyelemmel követni, hogy reális elvárásaink legyenek a fizetésünket illetően. Arról viszont a legtöbb munkahelyen nem illik beszélni, hogy a kollégáink mennyit keresnek – teszi hozzá a szakértő.

Mit foglal magába a fizetés?

Másik fontos kérdés, hogy mit értünk juttatás alatt.

Van, ahol a fizetés mellett különböző pótlékok járnak (éjszakai pótlék, veszélyességi pótlék, vasárnapi pótlék), természetesen ez is egy szabályrendszer szerint működik. Számításba kell venni, hogy milyen béren kívüli juttatásokat (cafeteria) kapunk. Ez lehet étkezési utalvány, utazási hozzájárulás vagy épp iskolakezdési támogatás. Sokan természetesnek veszik ezeket, pedig a munkáltatónak ugyanúgy kiadást jelentenek, tehát fontos figyelembe venni a juttatásokat, amikor valakinek a fizetéséről van szó.

Egy pályakezdő esetében előnyösebb lehet, ha nem egyből fizetésemeléssel keresi meg a főnökét, hanem finoman megkérdezi, kaphat-e albérlet-hozzájárulást vagy közlekedési támogatást. Így annyival kevesebbet kell költenie a tényleges fizetéséből.

Forrás:
iStock

Jogos lenne az emelés kérése?

A HR-szakértő kihangsúlyozza, először le kell tenni valamit az asztalra, csak utána gondolkodhatunk magasabb összegben.

Bizonyítani kell, hogy az ember méltó arra, hogy számon tartsák, hogy olyan feladatokat kapjon, amelyekben ki tud emelkedni, meg tudja mutatni a képességeit.

Amikor új munkahelyre kerülünk, minimum fél év eltelik, mire megismerjük a céget, a kollégákat, betanulunk, illetve beilleszkedünk. Utána fokozatosan léphetünk előre, plusz feladatok, projektek vállalásával tehetünk azért, hogy kiérdemeljük a magasabb bérezést. A szakértő szerint minimum másfél, két évet illik várni, mielőtt előhozakodunk a fizetésemelési igényünkkel.

Mikor érdemes felhozni a kérdést?

Ha már huzamosabb ideje dolgozunk egy cégnél, és úgy érezzük, egy ideje többet kívánnak tőlünk, mint amennyit eredetileg elvártak, akkor egy teljesítmény-értékelési beszélgetéskor megpendíthetjük, hogy van-e lehetőség béremelésre.

A legtöbb helyen általában év elején szoktak bért fejleszteni, de ez cégenként változó lehet. Ezért érdemes még időben, év végén jelezni az igényünket, így nagyobb eséllyel kaphatunk pozitív választ.

Továbbá tapasztaltabb kollégáknál érdeklődhetünk, hogy az adott munkahelyen mikor szoktak bérekről tárgyalni.

szabadúszó

Hogy keres pénzt egy szabadúszó?

„Egy szabadúszónak számlaképesnek kell lennie, azaz az elvégzett munkáért számlát kell kiállítania a megbízójának, a megbízó pedig a számla végösszege alapján fizet. Ehhez leggyakrabban a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) adózási módot választják, amely havi 50 ezer forintos adót jelent.”

Szabadúszás vs. biztos munkahely: melyik éri meg jobban? című cikkünket itt olvashatjátok el.

Összességében elmondhatjuk, ha fizetésemelést szeretnénk, a legfontosabb, hogy tájékozódjunk az adott cég kultúrájáról, a vállalaton belüli szokásokról. Mérjük fel, hogy mennyi a reális bérigény az adott területen és munkatapasztalatunk alapján milyen fizetési igényünk lehet.

Ajánlott cikkek