Egyéb kategória

Felvettek, de hogyan tovább? Albérlet vagy koli?

Tegnap kiderült, hogy kik azok a szerencsések, akik felsőoktatási intézményben folytathatják a tanulmányaikat. Az első örömök után azonban hamar észbe kell hogy kapjatok, mert sok mindent el kell intéznetek még, például a leendő szállásotokat.

vous - 2016.07.27.
Felvettek, de hogyan tovább? Albérlet vagy koli?

Az egyik legnehezebb döntés, hogy albérletet vagy kollégiumot válasszatok. Most ehhez adunk egy kis segítséget saját tapasztalataink alapján. Természetesen mindkét választásnak megvannak az előnyei és a hátrányai, de pont ezért kell időben elkezdeni a válogatást és szétnézni a lehetőségek között. Ha pedig feltérképeztetek mindent, akkor már csak választanotok kell. 

Kollégium

Ha a kollégiumot választjátok, mert már van tapasztalatotok, vagy szeretnétek egy újabb közösség részévé válni, akkor könnyű dolgotok van. Valószínűleg kapni fogtok ajánlatokat is e-mailben vagy a felvételi leveletekben, de a legjobb, ha rákerestek interneten, hogy milyen kolik közül választhattok.

Én emellett döntöttem, mert közvetlenül a suli mellett található Debrecenben az egyik hotelkollégium, ami megfizethető áron kínált kényelmes, jól felszerelt szobákat saját fürdővel, hűtővel, internetkapcsolattal. Nekem szerencsém volt, mert egy olyan szobatársat „kaptam”, akivel az évek során jó barátok is lettünk, és azóta mindig egy szobába kérjük magunkat. Szóval, ha ti a barátnőtökkel vagy barátotokkal egy helyre mentek, akkor nugodtan kérhetitek ti is, hogy egy szobába kerüljetek. 

Előnyök:

 • megfizethető, fix árak
 • szobatárs/ak – új barátság lehetősége
 • a közösségi élet részévé válhattok
 • általában a sulihoz közel vannak
 • léteznek hotelkollégiumok is 

Hátrányok: 

 • lehetséges rossz szobatárs
 • hagzavar
 • rossz felszereltségű szobák  

Nézelődhettek a YouTube-on is:

Objektum doboz

Objektum doboz

Albérlet 

Ha nem sikerül a kollégium, vagy nem is szerettetek volna jelentkezni, akkor a másik lehetőség az albérlet. Jó, ha minél hamarabb elkezdtek keresgélni a suli közelében, mert nagyon hamar elkapkodják a megfizethető, igényes albérleteket. Döntsétek el, mennyit szeretnétek fizetni érte, és az alapján szűkítsétek a keresést.

Hasznos lehet, ha különböző facebookos csoportokban kerestek, mert lehet, hogy nemcsak a lakásotokat, hanem a lakótársatokat is megtalálják, ahogy szerzőnknek, Ninának is sikerült. Fontos az is, hogy eldöntsétek, milyen felszereltségű albérletet szeretnétek, és a város melyik részén szeretnétek lakni.

kulcs albérlet

Albérletparák: a bérbeadó bármikor kitehet a lakásból?

Eljön az az idő mindannyiónk életében, amikor szeretnénk kirepülni a szülői fészekből, saját életet kezdeni, külön, önállóan vagy akár kettesben a barátunkkal. Sajnos nem sokan engedhetjük meg magunknak, hogy azonnal saját lakást vásároljunk, viszont lakást ugye bérelni is lehet. De mire kell felkészülnünk? Mit fizetünk mi, és mit a bérbeadó? És tényleg bármikor kitehetnek minket? A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok!

Előnyök:

 • egyedi igényeknek megfelel
 • lakótársak
 • akár saját szoba
 • csönd 
 • biztos lakhely 

Hátrányok: 

 • magas, nem fix árak
 • kevesebb barátkozási lehetőség
 • nagy távolság a sulitól 

Forrás:
pixabay.com
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.