Egyéb kategória

Lakótársatok van? Állandó vitatkozás helyett inkább tartsátok be az együttélés 20 + 1 szabályát

Nem véletlenül mondják azt, hogy lakva ismerszik meg az ember: a hibák, rossz tulajdonságok, idegesítő szokások az együttélés során ütköznek ki igazán. A lakótársi viszony sosem könnyű – de ha betartotok bizonyos szabályokat, minimálisra csökkenthetitek a súrlódások esélyét.

vous - 2021.04.14.
Lakótársatok van? Állandó vitatkozás helyett inkább tartsátok be az együttélés 20 + 1 szabályát

Essünk túl az elején a dolog kötelező részén:

ha az élet úgy hozta, hogy lakótárssal kell együtt élnetek, fogadjátok el, hogy ez soha nem lesz 100%-osan probléma-, konfliktus- és kihívásmentes.

A jó lakótársi viszony alkalmazkodóképességet, rugalmasságot, empátiát, korrektséget és rendszeres kommunikációt igényel mindkét fél részéről.

Ha két vagy több ember együtt lakik, még akkor is zavarni fogják egymást valamilyen szinten, ha ez a legkevésbé sem áll szándékukban:

egyszerűen másmilyenek vagyunk, mások az igényeink, más az életritmusunk, és osztoznunk kell pár olyan dolgon, illetve helyiségen, ami szerencsés esetben kizárólag csak a miénk lenne. A súrlódások tehát elkerülhetetlenek, a gyakoriságukat és a mértéküket viszont pozitívan befolyásolhatjátok az alábbi szabályok betartásával és betartatásával.

Az igazán korrekt lakótársi viszony szabályai

1. A másik szobája számodra tiltott terület. Ne mászkálj be oda a tudta nélkül.

2. Attól még hogy szem előtt vannak, a másik használati tárgyai nem képezik a te tulajdonodat: ne használd őket a tudta nélkül.

3. Ha valamit állandóan kölcsön kéne kérned a másiktól, vedd észre: ideje venned egy sajátot.

4. Csak akkor vegyél valamit kölcsön a másiktól a konyhában (pl. tojást, lisztet, dobozos üdítőt stb.), ha nem te használnád el belőle az utolsót. Nem hozhatod a másikat olyan helyzetbe, hogy miattad fusson ki valamiből…

5. Ha valamilyen ételed megromlott, te vagy a felelős az eltüntetéséért, a tárolódoboz elmosásáért és a lakás alapos szagtalanításáért.

6. Ha igazán jó fej lakótárs akarsz lenni, eleve nem várod meg, hogy bármid megromoljon…

7. Ha egy növényedet kinyírtad, legalább arra vedd a fáradságot, hogy kidobod. Ne kelljen a másiknak a te halott növényedet nézegetnie.

8. A takarításhoz szükséges tisztítószerek és eszközök ára közös kiadás – akkor is, ha a lakótársad takarít gyakrabban. Ő is joggal kéri el tőled a felét annak, amit megvett – és te is joggal kérheted el annak a felét, amit te vettél.

Forrás:
Depositphotos

9. Az vegye meg a villanykörtét, aki először észreveszi, hogy kiégett a villany. Ha nem így tesztek, elkezdődik a halogatás. (A körte árát persze felezzétek el.)

10. Vendéget csak akkor fogadj, ha előre megbeszéltétek a lakótársaddal, hogy jönne hozzád valaki. A lakás nem csak a tiéd, az övé is: van beleszólása.

11.Ha ketten bérlitek a lakást, nem lehet nálatok állandó jelleggel egy harmadik ember. Sem a te, sem a lakótársad részéről nem korrekt, ha egy pasi/barátnő állandóan nálatok tartózkodik.

12. Ne rakd a törölköződet a másikéra. Egyrészt higiéniai szempontból sem túl guszta, másrészt van egy olyan dolog is, amit úgy hívnak, fizika: az övé nem fog megszáradni a tiéd miatt.

13. Ha szükséges, állapodjatok meg előre abban, hogy a reggeli készülődésnél és este ki mikor használja majd a fürdőszobát.

14. Jelöljétek ki előre a zajmentes időszakot: azt az időintervallumot az este és a reggel között, amikor egyikőtök sem hangoskodhat. Ezt később tartsátok tiszteletben: ne ilyenkor bömböljön a házimozirendszer, ne ilyenkor kapcsoljátok be a mosógép centrifugáját, és ne ilyenkor készítsetek gyümölcsturmixot.

15. A saját szobájában mindenki olyan kupiban él, amilyenben akar, a közös helyiségekben viszont mindenki köteles rendet tartani. Te is. Ő is.

16. A közös helyiségekben mindenkinek kötelessége elpakolnia saját maga után – de ezen felül is koszolódik a lakás! (És ez teljesen természetes!) Legyen egy takarítási rendetek: egyik héten te, a másik héten ő a felelős a közös szobákért.

17. Ha valamilyen oknál fogva nem működik a takarítási rend, fogadjatok fel egy takarítónőt, és felezzétek el a takarítás költségét. (Általában a gondolattól mindenki motiváltabbá válik a takarításra.)

18. Ha csak miattad nem működik a takarítási rend, akkor csak a te hetedre érkezzen a takarítónő – és ez legyen a te kiadásod.

19. Nem várhatod el a másiktól, hogy egy (vagy több) estére eltűnjön a lakásból. Tudod, ő is ott él, ahol te.

20. Ha vendéged volt, te vagy a felelős azért, amit esetleg ő hagyott maga után: neked kell összecsuknod az általa nyitva hagyott kanapét, neked kell elmosnod a poharát, és neked kell kidobnod a szemetét.

+1. Saját magadtól is várd el mindazt, amit elvársz a másiktól.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.