Egyéb kategória

Lakótársatok van? Állandó vitatkozás helyett inkább tartsátok be az együttélés 20 + 1 szabályát

Nem véletlenül mondják azt, hogy lakva ismerszik meg az ember: a hibák, rossz tulajdonságok, idegesítő szokások az együttélés során ütköznek ki igazán. A lakótársi viszony sosem könnyű – de ha betartotok bizonyos szabályokat, minimálisra csökkenthetitek a súrlódások esélyét.

vous - 2021.04.14.
Lakótársatok van? Állandó vitatkozás helyett inkább tartsátok be az együttélés 20 + 1 szabályát

Essünk túl az elején a dolog kötelező részén:

ha az élet úgy hozta, hogy lakótárssal kell együtt élnetek, fogadjátok el, hogy ez soha nem lesz 100%-osan probléma-, konfliktus- és kihívásmentes.

A jó lakótársi viszony alkalmazkodóképességet, rugalmasságot, empátiát, korrektséget és rendszeres kommunikációt igényel mindkét fél részéről.

Ha két vagy több ember együtt lakik, még akkor is zavarni fogják egymást valamilyen szinten, ha ez a legkevésbé sem áll szándékukban:

egyszerűen másmilyenek vagyunk, mások az igényeink, más az életritmusunk, és osztoznunk kell pár olyan dolgon, illetve helyiségen, ami szerencsés esetben kizárólag csak a miénk lenne. A súrlódások tehát elkerülhetetlenek, a gyakoriságukat és a mértéküket viszont pozitívan befolyásolhatjátok az alábbi szabályok betartásával és betartatásával.

Az igazán korrekt lakótársi viszony szabályai

1. A másik szobája számodra tiltott terület. Ne mászkálj be oda a tudta nélkül.

2. Attól még hogy szem előtt vannak, a másik használati tárgyai nem képezik a te tulajdonodat: ne használd őket a tudta nélkül.

3. Ha valamit állandóan kölcsön kéne kérned a másiktól, vedd észre: ideje venned egy sajátot.

4. Csak akkor vegyél valamit kölcsön a másiktól a konyhában (pl. tojást, lisztet, dobozos üdítőt stb.), ha nem te használnád el belőle az utolsót. Nem hozhatod a másikat olyan helyzetbe, hogy miattad fusson ki valamiből…

5. Ha valamilyen ételed megromlott, te vagy a felelős az eltüntetéséért, a tárolódoboz elmosásáért és a lakás alapos szagtalanításáért.

6. Ha igazán jó fej lakótárs akarsz lenni, eleve nem várod meg, hogy bármid megromoljon…

7. Ha egy növényedet kinyírtad, legalább arra vedd a fáradságot, hogy kidobod. Ne kelljen a másiknak a te halott növényedet nézegetnie.

8. A takarításhoz szükséges tisztítószerek és eszközök ára közös kiadás – akkor is, ha a lakótársad takarít gyakrabban. Ő is joggal kéri el tőled a felét annak, amit megvett – és te is joggal kérheted el annak a felét, amit te vettél.

Forrás:
Depositphotos

9. Az vegye meg a villanykörtét, aki először észreveszi, hogy kiégett a villany. Ha nem így tesztek, elkezdődik a halogatás. (A körte árát persze felezzétek el.)

10. Vendéget csak akkor fogadj, ha előre megbeszéltétek a lakótársaddal, hogy jönne hozzád valaki. A lakás nem csak a tiéd, az övé is: van beleszólása.

11.Ha ketten bérlitek a lakást, nem lehet nálatok állandó jelleggel egy harmadik ember. Sem a te, sem a lakótársad részéről nem korrekt, ha egy pasi/barátnő állandóan nálatok tartózkodik.

12. Ne rakd a törölköződet a másikéra. Egyrészt higiéniai szempontból sem túl guszta, másrészt van egy olyan dolog is, amit úgy hívnak, fizika: az övé nem fog megszáradni a tiéd miatt.

13. Ha szükséges, állapodjatok meg előre abban, hogy a reggeli készülődésnél és este ki mikor használja majd a fürdőszobát.

14. Jelöljétek ki előre a zajmentes időszakot: azt az időintervallumot az este és a reggel között, amikor egyikőtök sem hangoskodhat. Ezt később tartsátok tiszteletben: ne ilyenkor bömböljön a házimozirendszer, ne ilyenkor kapcsoljátok be a mosógép centrifugáját, és ne ilyenkor készítsetek gyümölcsturmixot.

15. A saját szobájában mindenki olyan kupiban él, amilyenben akar, a közös helyiségekben viszont mindenki köteles rendet tartani. Te is. Ő is.

16. A közös helyiségekben mindenkinek kötelessége elpakolnia saját maga után – de ezen felül is koszolódik a lakás! (És ez teljesen természetes!) Legyen egy takarítási rendetek: egyik héten te, a másik héten ő a felelős a közös szobákért.

17. Ha valamilyen oknál fogva nem működik a takarítási rend, fogadjatok fel egy takarítónőt, és felezzétek el a takarítás költségét. (Általában a gondolattól mindenki motiváltabbá válik a takarításra.)

18. Ha csak miattad nem működik a takarítási rend, akkor csak a te hetedre érkezzen a takarítónő – és ez legyen a te kiadásod.

19. Nem várhatod el a másiktól, hogy egy (vagy több) estére eltűnjön a lakásból. Tudod, ő is ott él, ahol te.

20. Ha vendéged volt, te vagy a felelős azért, amit esetleg ő hagyott maga után: neked kell összecsuknod az általa nyitva hagyott kanapét, neked kell elmosnod a poharát, és neked kell kidobnod a szemetét.

+1. Saját magadtól is várd el mindazt, amit elvársz a másiktól.

Ajánlott cikkek