Egyéb kategória

Játszva tanul a család! – Egy társas, amivel tényleg gyerekjáték a matematika

Utáltátok a matekot, és a gyermekeitek ebben teljesen rátok ütöttek? Társasozzátok bele a matektudást a gyerek fejébe egy egyedülálló, hazai feljlesztésű társasjátékkal! 

vous - 2016.07.11.
Játszva tanul a család! – Egy társas, amivel tényleg gyerekjáték a matematika

Nekünk az iskola még messze van, hiszen idén kezdte a nagyobbik gyerekem az ovit, de mégis előre rettegek, hogy mi lesz, ha elkezdődik. A környezetemben látom, mennyi energia és munka a szülőknek egy-egy házi feladat, sőt, nemrég mesélte egy kétdiplomás mérnök barátnőm, hogy bizony nem kis feladat volt neki segíteni a szomszéd kislány matekleckéjében. És az csak egy nehéz lecke! De mi a helyzet, ha a gyerek egyébként is nehezebben érti meg a matekot, mint a társai? Mi van, ha nem érdeklődik a tantárgy iránt? Korábban fogalmam se volt, mit tennék ilyen helyzetben, aztán belebotlottam a Lapot kérünk! című, alsós matematikát játékosan feldolgozó társasjátékba.

A számok szerelmese

Szeretek azzal hencegni, hogy mérnökként végeztem – főleg a média világában meglepő ez. És igen, büszke vagyok rá, és igen, szerelmes vagyok a számokba, nekem minden matekpélda egy-egy megoldandó rejtvény volt, pont mint a humán beállítottságú anyukámnak a keresztrejtvény. Az egyetem alatt a deriválást és integrálást feldolgozó Bolyai-könyvek példasorait nemegyszer csináltam végig az elsőtől az utolsóig – élveztem.

Forrás:
istock

Mi lesz a gyerekekkel, ha nem rám ütnek?!

A matematika szeretetét egyébként apukámtól örököltem és tanultam, aki nagyon ösztönösen, játékosan és szemléltető példákkal segített megbirkózni egy-egy nehezebb feladvánnyal. Ha a gyerekeim ezt a vonalat örökölték, akkor nem lesz nehéz dolgom, maximum egy-egy feladat fog jobban kifogni rajtunk, és töltünk el velük kicsit több időt, mint a többivel. Na de mi van, ha a férjem genetikáját örökölték? A férjemét, aki középiskolában matematikatudása miatt (na meg persze a kamasz fiúk renitens, tanulni nem szerető magatartása miatt is) osztályt ismételt? Akkor hogyan tanítom meg a gyereknek az egyszerűbb példákat is? Még szerencse, hogy ehhez ma már csak egy társasjáték kell!

Játszva tanul az egész család

Auth Andrea: Lapot kérünk!

Auth Andrea: Lapot kérünk!
Forrás:
Alexandra Kiadó

Akármilyen iskolában, akármilyen kerettanterv szerint tanuljanak majd a gyerekeim, a Lapot kérünk! társassal segíthetem a matematika megértését. De mi is ez? Auth Andrea tanító 2004-ben szembesült azzal, hogy sok gyereknek a legegyszerűbb feladatok is gondot okoznak a matekórán, a hagyományos módszerek kudarcot vallottak. A fiatal tanító ahelyett, hogy elmenekült volna, kifejlesztett egy kártyajátékot, ami lefedi az alsós matematika 85 százalékát még a legszigorúbb kerettanterv szerint is.

A játék segít az alapműveletek, a törtek, a szöveges feladatok elsajátításában, de mértékváltásokra is megtanít. A játéknak már a kezdetekkor is akkora volt a sikere, hogy már a tesztcsoport iskola után is délutánokat töltött játékkal, sőt még a szüleiket is bevonták. A társasban a legjobb, hogy a szülők és a nagyobb tesók is együtt játszhatnak. A nagyon univerzális játék során mindenki a saját szintjének megfelelő feladatokat kap, így bárki nyerhet. A Kickstarter-kampánynak köszönhetően, közösségi finanszírozásból elkészült az iskolai doboz mellett a családoknak szóló csomag is.

600

Tiétek az évszázad ötlete? Mutassátok meg a világnak! – így működnek a magyar startupok

Puha Andi a Kitchen Budapest konyhájában járt, ahol bizony nem ételt kotyvasztanak, hanem ötleteket főznek ki. A Ráday utcában Nemes Attilával beszélgettünk, aki észrevette, hogy a fiatalok már nemcsak fogyasztói, hanem létrehozói is a technológiának.

Az interjút ide kattintva elolvashatjátok.

Ajánlott cikkek