Egyéb kategória

Játszva tanul a család! – Egy társas, amivel tényleg gyerekjáték a matematika

Utáltátok a matekot, és a gyermekeitek ebben teljesen rátok ütöttek? Társasozzátok bele a matektudást a gyerek fejébe egy egyedülálló, hazai feljlesztésű társasjátékkal! 

vous - 2016.07.11.
Játszva tanul a család! – Egy társas, amivel tényleg gyerekjáték a matematika

Nekünk az iskola még messze van, hiszen idén kezdte a nagyobbik gyerekem az ovit, de mégis előre rettegek, hogy mi lesz, ha elkezdődik. A környezetemben látom, mennyi energia és munka a szülőknek egy-egy házi feladat, sőt, nemrég mesélte egy kétdiplomás mérnök barátnőm, hogy bizony nem kis feladat volt neki segíteni a szomszéd kislány matekleckéjében. És az csak egy nehéz lecke! De mi a helyzet, ha a gyerek egyébként is nehezebben érti meg a matekot, mint a társai? Mi van, ha nem érdeklődik a tantárgy iránt? Korábban fogalmam se volt, mit tennék ilyen helyzetben, aztán belebotlottam a Lapot kérünk! című, alsós matematikát játékosan feldolgozó társasjátékba.

A számok szerelmese

Szeretek azzal hencegni, hogy mérnökként végeztem – főleg a média világában meglepő ez. És igen, büszke vagyok rá, és igen, szerelmes vagyok a számokba, nekem minden matekpélda egy-egy megoldandó rejtvény volt, pont mint a humán beállítottságú anyukámnak a keresztrejtvény. Az egyetem alatt a deriválást és integrálást feldolgozó Bolyai-könyvek példasorait nemegyszer csináltam végig az elsőtől az utolsóig – élveztem.

Forrás:
istock

Mi lesz a gyerekekkel, ha nem rám ütnek?!

A matematika szeretetét egyébként apukámtól örököltem és tanultam, aki nagyon ösztönösen, játékosan és szemléltető példákkal segített megbirkózni egy-egy nehezebb feladvánnyal. Ha a gyerekeim ezt a vonalat örökölték, akkor nem lesz nehéz dolgom, maximum egy-egy feladat fog jobban kifogni rajtunk, és töltünk el velük kicsit több időt, mint a többivel. Na de mi van, ha a férjem genetikáját örökölték? A férjemét, aki középiskolában matematikatudása miatt (na meg persze a kamasz fiúk renitens, tanulni nem szerető magatartása miatt is) osztályt ismételt? Akkor hogyan tanítom meg a gyereknek az egyszerűbb példákat is? Még szerencse, hogy ehhez ma már csak egy társasjáték kell!

Játszva tanul az egész család

Auth Andrea: Lapot kérünk!

Auth Andrea: Lapot kérünk!
Forrás:
Alexandra Kiadó

Akármilyen iskolában, akármilyen kerettanterv szerint tanuljanak majd a gyerekeim, a Lapot kérünk! társassal segíthetem a matematika megértését. De mi is ez? Auth Andrea tanító 2004-ben szembesült azzal, hogy sok gyereknek a legegyszerűbb feladatok is gondot okoznak a matekórán, a hagyományos módszerek kudarcot vallottak. A fiatal tanító ahelyett, hogy elmenekült volna, kifejlesztett egy kártyajátékot, ami lefedi az alsós matematika 85 százalékát még a legszigorúbb kerettanterv szerint is.

A játék segít az alapműveletek, a törtek, a szöveges feladatok elsajátításában, de mértékváltásokra is megtanít. A játéknak már a kezdetekkor is akkora volt a sikere, hogy már a tesztcsoport iskola után is délutánokat töltött játékkal, sőt még a szüleiket is bevonták. A társasban a legjobb, hogy a szülők és a nagyobb tesók is együtt játszhatnak. A nagyon univerzális játék során mindenki a saját szintjének megfelelő feladatokat kap, így bárki nyerhet. A Kickstarter-kampánynak köszönhetően, közösségi finanszírozásból elkészült az iskolai doboz mellett a családoknak szóló csomag is.

600

Tiétek az évszázad ötlete? Mutassátok meg a világnak! – így működnek a magyar startupok

Puha Andi a Kitchen Budapest konyhájában járt, ahol bizony nem ételt kotyvasztanak, hanem ötleteket főznek ki. A Ráday utcában Nemes Attilával beszélgettünk, aki észrevette, hogy a fiatalok már nemcsak fogyasztói, hanem létrehozói is a technológiának.

Az interjút ide kattintva elolvashatjátok.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.