Test

Edzés utáni édes kötelesség: pihenjetek, mert azt is kell!

Mit gondoltok, mi áll a sportolók sikerének hátterében? Mitől javul a teljesítményük versenyről versenyre, mitől fejlődnek? A rengeteg edzéstől? A szigorú, szükségleteiknek megfelelő étrendtől? Részben igazatok van, de biztos vagyok benne, hogy sokan megfeledkeztek arról a tényezőről, ami legalább ilyen fontos: a pihenésről.

vous - 2016.07.09.
Edzés utáni édes kötelesség: pihenjetek, mert azt is kell!

A sport valójában stressz, mi több, trauma a szervezet számára: a homeosztázis, azaz az optimális működéshez szükséges feltételek rendszere, például a hőmérséklet, a folyadékmennyiség, pH-érték felborul, gondosan raktározott tartalékait el kell kezdenie elégetni, az anyagcserét fel kell pörgetnie, és még az izmok is sérülnek. Igen, jól hallottátok, a sportolás nemhogy építi, de inkább rombolja az izmaitokat! Akkor hogy is működik ez az egész?

Az építő pihenés

Valójában az edzésmunkát követő pihenés során épül a testetek, hiszen a szervezetnek nemcsak a stresszt megelőző szintre kell visszaépítenie magát, de okosan és előrelátóan tovább is fejleszti magát, hogy a legközelebbi erőfeszítést már jobban bírja. Az izmok egyre erősebbé válnak, az anyagcsere egy magasabb működési szintre áll be, és a sportolást követő utólagos zsírégetés hatására ezek a tartalékok is csökkennek. Ezeket a folyamatokat kell megtámogatni a megfelelő táplálkozással, amivel segítetek testeteknek újraépítenie magát. Az egészséges életmód ettől lesz egy összefüggő rendszer, ezért nem lehet egyik részét sem külön értelmezni vagy kihagyni.

Az izomlázra rá kell dolgozni! Vagy mégsem?

A regenerációnak kétféle formája van: az aktív és a passzív regeneráció. A passzív regeneráció során valóban tartózkodtok mindenféle fizikai munkától, ez megy végbe például alvás közben is. Azonban nincs szükségünk belőle túl sokra, ha nem vagytok élsportolók, akkor a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás éppen elegendő. Az aktív regeneráció során azonban mozogtok, csak éppen máshogy, más tempóban, mint ahogy szoktatok. Például ha általában edzőteremben emelgetitek a súlyokat, akkor ideális, ha elmentek úszni egyet, ha rendszeresen jógáztok, akkor egy strandröplabdameccs jöhet igazán jól. A lényeg a változatosság és a szórakozás, így a testetek és a lelketek is felfrissül, készen fog állni az újabb kemény munkára.

Kropkó Péter 51-szeres IRONMAN szerint az aktív regeneráció a méreganyagok eltávolításában is fontos szerepet játszik: „Egy laza, aerob típusú mozgás, például egy futás segít abban, hogy a szervezet gyorsabban eltávolíthassa a kemény edzés során felgyülemlett káros anyagokat, például a tejsavat, ami az izomlázat is okozza.” Ez áll annak a babonának a hátterében is, hogy az izomlázra „rá kell mozogni”, akkor hamarabb múlik el. Ez részben igaz, a laza mozgás előnyötökre válhat, azonban az erős terhelés éppen a regenerációs folyamatok kárára megy.

Az aktív pihenés a siker kulcsa

Az életmódváltás során sem szabad minden áldott nap ezerrel edzenetek, mert pont a lényeg fog elmaradni: a fejlődés. Emellett kialakulhat túledzés, majd kiégés is, amitől fáradtnak, erőtlennek és kedvetlennek érzitek majd magatokat. Az, hogy pontosan milyen mennyiségű edzésre és pihenésre van szükségetek, Kropkó Péter szerint egyénfüggő: „Érdemes egy felméréssel kezdeni az életmódváltást, amiből kiderül, mennyire terhelhető az illető. Ez segít abban, hogy feltérképezzük az ember pszichés és testi erősségeit, gyengeségeit, ez alapján fel lehet készülni a nehéz pillanatokra, holtpontokra is.” Egyébként ő maga is él az aktív pihenéssel, például a Hawaiin tartott IRONMAN világbajnokság után kihasználta a helyszín adottságait, és bodyboardozott egyet a hullámokon.

Ne feledkezzetek meg a lelki pihenésről sem: használjátok ki a hétvégéket vagy a szabadságotokat! Olvassatok egy jó könyvet, hallgassatok zenét, vagy gyűljetek össze barátaitokkal, és beszélgessetek egy nagyot. Ez segít oldani a pszichés stresszt és kitisztítja a fejeteket, hogy a következő reggel jókedvvel és lendülettel tele ébredjetek!

Ajánlott cikkek