Lélek

Egy almán mutatta meg a tanár diákjainak, hogy mi az az erőszak

Nem számít, hova születtetek, vagy hány évesek vagytok, el fog jönni az életetekben a pont, ahol szembe kell nézzetek valamiféle erőszakkal. Történhet ez direkt vagy indirekt módon, lehet fizikai vagy verbális, épp ezért fontos, hogy tisztában legyetek azzal, mi az, ami már az erőszak kategóriába esik. Egy tanár is így gondolta, ezért úgy döntött, két almán mutatja be az osztálynak, hogy milyen is az, ha bántanak valakit.

vous - 2023.09.14.
Egy almán mutatta meg a tanár diákjainak, hogy mi az az erőszak

Sokszor mondogatjuk, hogy a gyerekek mennyire kegyetlenek. De gondoltatok már arra, hogy lehet, azért van így, mert még annyira picik, hogy egyszerűen nem tudják, mi az a kegyetlenség, bántalmazás, erőszak? Rosie Dutton, egy birminghami tanár így gondolta, és úgy döntött, hogy tesz ellene: megpróbálja demonstrálni a tanulók előtt, hogy mit jelent bántani valakit. Ehhez azonban egy olyan egyszerű példára volt szüksége, amit a kisebbek is megértenek, így úgy döntött, két alma segítségével teszi meg ezt.

Kirakott a tanulók elé két látszólag ugyanúgy kinéző almát, majd megkérte őket, hogy írják körül, hogy néz ki a két gyümölcs. A gyerekek persze elmondták, amit tudni kell az almák külsejéről, és azt is többször megállapították, hogy teljesen ugyanúgy néznek ki. Azt azonban nem tudták, hogy az óra előtt a tanárnő többször földhöz vágta az egyik almát, így a belseje barnás, romlott árnyalatot öltött.

Objektum doboz

Mielőtt megmutatta volna az almák belsejét, a tanárnő arra kérte a diákokat, hogy adják körbe az egyiket, és mondjanak nagyon bántó, csúnya dolgokat a gyümölcsnek. Ugyanezt meg kellett ismételni a másik almával is, de azt már dicsérni kellett. Végül az óra végén a tanárnő félbevágta a két almát, s hogy milyen látvány tárult a diákok szeme elé, azt a fenti képen is láthatjátok. A hatás nem maradt el: a tanulók megütköztek a látványon, mivel azt hitték, hogy a bántó szavak változtatták ilyen csúnyává az alma belsejét.

Persze lehet, hogy miután ezek a tanulók felnőnek, időről időre ugyanúgy megbántanak majd valakit, de szeretném hinni, hogy Rosie Dutton óráját még egy jó ideig nem felejtik el, ugyanis olyasmit tanított nekik az életről, amit sokan felnőttként sem tudnak.

Ajánlott cikkek