Világ

A tanárnő egy almán mutatta meg diákjainak, mi az erőszak

Nem számít, hova születtetek, vagy hány évesek vagytok, el fog jönni az életetekben a pont, ahol szembe kell nézzetek valamiféle erőszakkal. Történhet ez direkt vagy indirekt módon, lehet fizikai vagy verbális, épp ezért fontos, hogy tisztában legyetek azzal, mi az, ami már az erőszak kategóriájba esik. Egy tanár is így gondolta, ezért úgy döntött, két almán mutatja be az osztálynak, hogy milyen is az, ha bántanak valakit.

vous - 2016.06.27.
A tanárnő egy almán mutatta meg diákjainak, mi az erőszak

Sokszor mondogatjuk, hogy a gyerekek mennyire kegyetlenek. De gondoltatok már arra, hogy lehet, azért van így, mert még annyira picik, hogy egyszerűen nem tudják, mi az a kegyetlenség, bántalmazás, erőszak? Rosie Dutton, egy birminghami tanár így gondolta, és úgy döntött, hogy tesz ellene: megpróbálja demonstrálni a tanulók előtt, hogy mit jelent bántani valakit. Ehhez azonban egy olyan egyszerű példára volt szüksége, amit a kisebbek is megértenek, így úgy döntött, két alma segítségével teszi meg ezt.

Kirakott a tanulók elé két látszólag ugyanúgy kinéző almát, majd megkérte őket, hogy írják körül, hogy néz ki a két gyümölcs. A gyerekek persze elmondták, amit tudni kell az almák külsejéről, és azt is többször megállapították, hogy teljesen ugyanúgy néznek ki. Azt azonban nem tudták, hogy az óra előtt a tanárnő többször földhöz vágta az egyik almát, így a belseje barnás, romlott árnyalatot öltött. 

Objektum doboz

Mielőtt megmutatta volna az almák belsejét, a tanárnő arra kérte a diákokat, hogy adják körbe az egyiket, és mondjanak nagyon bántó, csúnya dolgokat a gyümölcsnek. Ugyanezt meg kellett ismételni a másik almával is, de azt már dicsérni kellett. Végül az óra végén a tanárnő félbevágta a két almát, s hogy milyen látvány tárult a diákok szeme elé, azt a fenti képen is láthatjátok. A hatás nem maradt el: a tanulók megütköztek a látványon, mivel azt hitték, hogy a bántó szavak változtatták ilyen csúnyává az alma belsejét. 

Persze lehet, hogy miután ezek a tanulók felnőnek, időről időre ugyanúgy megbántanak majd valakit, de szeretném hinni, hogy Roise Dutton óráját még egy jó ideig nem felejtik el, ugyanis olyasmit tanított nekik az életről, amit sokan felnőttként sem tudnak. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.