Egyéb kategória

Divat lett a nagy fenék – de biztosan jó ez nekünk?

Kim Kardashian, Nicki Minaj, Beyoncé, Jennifer Lopez, Serena Williams, Iggy Azalea és Sofia Vergara – mi a közös bennük? Az, hogy divatba hozták a méretes, kerek popsit, és a sajátjukra rendkívül büszkék is! Míg korábban a mainstream kultúrában a vékony derék-nagy mell-kis fenék kombó volt a divat, most az afró és a latin kultúra szépségtrendje mentén a nagy hátsók is Hollywood-kompatibilissé váltak.

vous - 2016.06.02.
Divat lett a nagy fenék – de biztosan jó ez nekünk?

Olyannyira, hogy a Vogue 2014 szeptemberében hivatalosan is kihirdette, hogy elérkezett a nagy kofferek ideje, és egy egész lapszámot szentelt a témának.

Felmerül persze a kérdés, hogy jó-e ez nekünk. Első látásra igen, hiszen a változatosság gyönyörködtet: nemcsak vékony, esetleg sportos, fiús alkatú lányok léteznek, hanem igen, dolgozik az afró és a latinó vérvonal is. Hogy egészen pontosak legyünk, az emberiség négy nagyrasszból áll – az europid, a mongoloid, a negroid és az ausztraloid –, és igen, ezeken belül még számos alrassz létezik.

Ha nem vagyunk rasszisták – márpedig miért is lennénk –, megállapíthatjuk, hogy minden rassz egyformán gyönyörű, és mivel ilyen sokfélék vagyunk, érdemes ezt az egyéni testalkattal és életmóddal megtámogatott diverzitást a magazinok címoldalán és a hollywoodi szuperprodukciókban is bemutatni, láttatni.

Trend lett a méretes hátsó

Azt, hogy erre az utóbbi időben egyre nagyobb az igény, kétségkívül köszönhetjük a bevezetőben felsorolt sztároknak, és még sok más kollégájuknak is. Az ő hatásukra változott a trend, és vált nem csupán teljesen elfogadott dologgá, hanem kimondottan vonzóvá az, ha egy nőnek nagy a popsija. Egyre több divatfotózáson és filmben tűnnek fel ezek a méretes fenekek, és ma már minden kétséget kizáróan állíthatjuk: az afró-latinó popsis szépségek igenis divatikonnak és szexszimbólumnak számítanak! Volt már ilyen a történelem során, és most újra előtérbe kerültek a – kis képzavarral élve – nagy hátsók.

Forrás:
Facebook / Nicki Minaj

Hát igen, és itt el is érkeztünk lassan a problémához. Merthogy az is van. Az első probléma az, hogy amikor Kim Kardashian, Nicki Minaj, Beyoncé, Jennifer Lopez, Serena Williams, Iggy Azalea, Sofia Vergara és társaik a szexszimbólum szerepében tündökölnek, megfeledkezünk arról, hogy ők igazából médiasztárok, színészek, énekesek, sportolók, és amikor kizárólag testük egy-egy aspektusára fókuszálunk – legyen az akár kis vagy épp nagy fenék –, tulajdonképpen nem kicsit tárgyiasítjuk is őket. Gondoljatok csak bele, a férfiakról lényegesen ritkábban beszélünk ilyen terminus technicusok mentén: oké, Mel Gibson és Chris Hemsworth is nyert már fenékszépségversenyt közönségszavazáson, de nyilvánvalóan a nők azok, akiknek a teste a legtöbb méricskélésnek, elemzésnek van kitéve, és amely alapján ők a leggyakrabban megítéltetnek, mielőtt még akár megszólalnának.

Ez a tény pedig el is visz minket a másik parafaktor irányába:

Semmivel sem jobb, ha a kislányok a régi karcsú Barbie-derék helyett Kardashian-kaliberű hátsóról kezdenek álmodni, és egy részük felnőttként azért fordul majd plasztikai sebészhez, hogy feltöltesse a fenekét.

Ne nevessetek, mert az Amerikai Esztétikai Plasztikai Sebészek Szövetségének friss adatai szerint ez egyre gyakoribb.

Azon szorongani, hogy megfeleljünk az aktuális szépségtrendek JLo-fenék-elvárásainak, semmivel sem fényesebb perspektíva, mintha anorexiásra fogyóznánk magunkat a nullás méretű modellek népszerűségétől inspirálódva.

Sőt, az egyik a másikat még csak ki sem zárja feltétlenül. A fenékbetétek trendje hódító útjára indult, egy kis ügyeskedéssel a feltöltésre vállalkozni nem akaró és merő nők is kardashiani idomokhoz juthatnak.

Van, aki szerint a nagy fenékről áradozni durva rasszizmus

Az Inquisitr azért támadta a nagy fenekeket egy lapszám erejéig a középpontba állító Vogue-ot, mert főként fehér nőket mutattak be hasábjaikon a téma kapcsán, márpedig az erősen domborodó, hegyes és méretes fenék inkább a fekete, kisebb mértékben pedig a dél-amerikai nőkre jellemző. Megemlítik, hogy a 19. század elején egy Sarah Baartman nevű afrikai származású nőt arra kényszerítették, hogy cirkuszban mutogassa az átlagosnál jóval nagyobb, kiálló fenekét, mint érdekességet. A történelem során a fekete nőket sokszor kigúnyolták a jellegzetes hátsórész miatt, ezért szerintük igen álszent dolog most hirtelen kisajátítani ezt a fajta szépséget, és a fehér nők sajátjaként eladni. „Nincs mögötte a történelmi szenvedés, amit a sötét bőrű nők évszázadokon keresztül átéltek miatta” – érvelnek. Mi azért azt gondoljuk, hogy nem is feltétlenül kell, hogy legyen: a nagy fenék sokféle nőtípusra lehet jellemző, lássuk be.

Örüljünk a gigafenék-trendnek vagy szomorkodjunk?

Miley Cyrus tavaly az Idolator magazinnak beszélt az új(ra felfedezett) trendről:

„Az Instagramon folyton azt látod, hogy az emberek úgy jelenítik meg magukat, ami a valóságtól eléggé messze áll. Ma már simán be lehet futni azzal, hogy valaki az Instán mutatja be a ruháit és a sminkjét. Most épp azért osztanak több lájkot, ha valakinek nagy a feneke vagy a melle, mert ez most a divat. Érted, a test mint divat, mindenféle mélyebb, mögöttes tartalom nélkül. Ha én megmutatom a testemet, annak művészi üzenete, célja van.

És a 15 éves kiscsajok azt hiszik, ez az élet, és így akarnak majd kinézni, élni. Olyasmit üldöznek, ami igazából nem is létezik, ahelyett, hogy végre elfogadnák magukat… kis vagy nagy popsival, ahogy épp vannak.

– mondta. És hát… Miley Cyrus művészi üzenetétől teljesen függetlenül: létezik-e ennél tökéletesebb végszó?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.