Egyéb kategória

Miért bántjátok magatokat? Számoljatok le a bodyshaminggel!

Annyi szó volt már a bodyshamingről. És kell is hogy beszéljünk róla, mert létezik, és ha a diskurzus része, akkor tudunk tenni ellene. De beszéljünk arról is, hogy mi, nők hogyan bántjuk önmagunkat.
vous - 2016.05.28.
Miért bántjátok magatokat? Számoljatok le a bodyshaminggel!

A Mindbodygreen szerzője döbbenten számolt be arról, hogy mi történt, mikor részt vett egy jótékonysági rendezvényen, ahol számtalan okos nő volt. Ahelyett, hogy színvonalas témákról beszélgettek volna, olyan mondatokat ejtettek ki a szájukon, mint:

Nem kellett volna megennem azt a sütit, hétvégén le kell dolgoznom.

Meg olyat, hogy:

Ebben olyan sok szénhidrát van, inkább eszem uborkasalátát.

Ott ült, elhűlve és döbbenten, mert tudta, hogy itt nem az étellel van baj. Nem, mert itt az a baj, hogy fontosabbnak tartják az önsanyargatást, azt, hogy megváltoztassák önmagukat, mint azt, hogy elfogadják önmagukat úgy, ahogy vannak.

„Ott ültem, és azon gondolkoztam, hol, mikor volt az a pont, mikor eltűntek azok a nők, akik szerettek az élvezetért enni” – írta Shannon. Mikor kezdtek úgy gondolni az ételre, mint egy kártékony valamire, miközben az energiát és életet ad?

A bodyshaming jelen van a médiában is!

Nagy vihart kavart nemrég Bochkor Gábor beszólása, ami Pierce Brosnan – egyébként gyönyörű – feleségét illette: hogy tudniillik Keely Shaye Smith egy „hirdetőoszlop”, s mivel így „elhanyagolta magát”, egyből „méltatlanná vált a párkapcsolatra”. Barok Eszter tanulságos eszmefuttatását a bodyshamingről itt olvashatjátok!

Ő maga sokan foglalkozott az önelfogadással, és arra jutott, hogy az önelfogadás belülről fakad. Az kell hozzá, hogy szeressétek magatokat, ami akkor lehetséges, ha elfogadjátok, hogy nagyjából jók vagytok úgy, ahogy vagytok. Akkor nem fogtok utálni enni. Vagy bántalmazó kapcsolatban élni.

Miért bántjuk magunkat?

A probléma a családból, a szülőktől ered. Shannon, aki coachként is dolgozik, észrevette, hogy akik ezzel a problémával küszködnek, azoknak a szülei is már ezzel a felfogással éltek, amit átadtak a gyerekeiknek. Azokról az anyákról van szó, akik hangosan sóhajtanak a tükör előtt, hogy kövérek, apákról, akik pufóknak nevezik a lányukat.

Ne tegyétek! Inkább mondjátok el neki, hogy gyönyörű, hogy szép, egy egyedi, megismételhetetlen ember az utolsó porcikájáig.

Ne neveljétek beléjük az önbántalmazást! Ha pedig mérgező szülőt kaptatok, küzdjetek ellene!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon