Egyéb kategória

Miért bántjátok magatokat? Számoljatok le a bodyshaminggel!

Annyi szó volt már a bodyshamingről. És kell is hogy beszéljünk róla, mert létezik, és ha a diskurzus része, akkor tudunk tenni ellene. De beszéljünk arról is, hogy mi, nők hogyan bántjuk önmagunkat.
vous - 2016.05.28.
Miért bántjátok magatokat? Számoljatok le a bodyshaminggel!

A Mindbodygreen szerzője döbbenten számolt be arról, hogy mi történt, mikor részt vett egy jótékonysági rendezvényen, ahol számtalan okos nő volt. Ahelyett, hogy színvonalas témákról beszélgettek volna, olyan mondatokat ejtettek ki a szájukon, mint:

Nem kellett volna megennem azt a sütit, hétvégén le kell dolgoznom.

Meg olyat, hogy:

Ebben olyan sok szénhidrát van, inkább eszem uborkasalátát.

Ott ült, elhűlve és döbbenten, mert tudta, hogy itt nem az étellel van baj. Nem, mert itt az a baj, hogy fontosabbnak tartják az önsanyargatást, azt, hogy megváltoztassák önmagukat, mint azt, hogy elfogadják önmagukat úgy, ahogy vannak.

„Ott ültem, és azon gondolkoztam, hol, mikor volt az a pont, mikor eltűntek azok a nők, akik szerettek az élvezetért enni” – írta Shannon. Mikor kezdtek úgy gondolni az ételre, mint egy kártékony valamire, miközben az energiát és életet ad?

A bodyshaming jelen van a médiában is!

Nagy vihart kavart nemrég Bochkor Gábor beszólása, ami Pierce Brosnan – egyébként gyönyörű – feleségét illette: hogy tudniillik Keely Shaye Smith egy „hirdetőoszlop”, s mivel így „elhanyagolta magát”, egyből „méltatlanná vált a párkapcsolatra”. Barok Eszter tanulságos eszmefuttatását a bodyshamingről itt olvashatjátok!

Ő maga sokan foglalkozott az önelfogadással, és arra jutott, hogy az önelfogadás belülről fakad. Az kell hozzá, hogy szeressétek magatokat, ami akkor lehetséges, ha elfogadjátok, hogy nagyjából jók vagytok úgy, ahogy vagytok. Akkor nem fogtok utálni enni. Vagy bántalmazó kapcsolatban élni.

Miért bántjuk magunkat?

A probléma a családból, a szülőktől ered. Shannon, aki coachként is dolgozik, észrevette, hogy akik ezzel a problémával küszködnek, azoknak a szülei is már ezzel a felfogással éltek, amit átadtak a gyerekeiknek. Azokról az anyákról van szó, akik hangosan sóhajtanak a tükör előtt, hogy kövérek, apákról, akik pufóknak nevezik a lányukat.

Ne tegyétek! Inkább mondjátok el neki, hogy gyönyörű, hogy szép, egy egyedi, megismételhetetlen ember az utolsó porcikájáig.

Ne neveljétek beléjük az önbántalmazást! Ha pedig mérgező szülőt kaptatok, küzdjetek ellene!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.