Test

Ezeket a problémákat jelzi a testetek, ha folyton hidegek a kezeitek

Még a legmelegebb napokon is megeshet, hogy kezet fogtok valakivel és az illető felszisszen: „Hú, de hideg a kezed!”. Vagy épp lenéztek a legszebb nyitott cipellőtökre és észreveszitek, hogy néhány lábujjatok olyan kékes árnyalatot öltött, mintha hóviharban járnátok. Most azonban megtudhatjátok, miket árul el az egészségetekről, ha állandóan hidegek a végtagjaitok!

vous - 2021.05.21.
Ezeket a problémákat jelzi a testetek, ha folyton hidegek a kezeitek

Először is, mindenkivel előfordul, hogy a keze vagy a lába hideg: hiszen a testünk legszélső részei ezek, így logikus, hogy ezek hűlnek ki legelőször, ha fázunk. De ha azt tapasztaljátok, hogy gyakran hidegek a végtagjaitok akkor is, amikor egyébként madárcsicsergős napsütés tombol odakint, akkor ennél több is közrejátszhat. A kezünk és a lábunk jelzik nekünk azokat az egészségügyi problémákat, amik a testünk más területein játszódnak le, és ezek közül néhány igen meglepő!

Hormonális változás

Mikor a hormonjaink mozgásban vannak, legfőképp menstruációs ciklus vagy menopauza alatt, számos változás megy végbe a testünkben is. Sokan nem tudják, de az ösztrogénnek nagy szerepe van a testhőmérséklet alakulásában, tehát ha a hormonjaink ugrálnak, előfordulhat, hogy megmagyarázhatatlan hidegségérzet tör ránk – természetesen először csak a végtagjaink környékén. Ezt azonban könnyű észrevenni, hiszen például ha rendszeresen a ciklusotok alatt tapasztaltok ilyet, akkor máris tudjátok, mi okozza.

Forrás: Pexels

Vitaminhiány

A vashiányról tudjuk, hogy sápadtságot, szédülést okoz, és nem utolsósorban hideg kezeket és lábakat. A B12-vitamin hiányától szintén gyakrabban kihűlhetnek a végtagjaitok a kelleténél. Ha sokszor tapasztaljátok ezeket a tüneteket, figyeljetek oda arra, hogy megfelelő, tápanyagban és vitaminban gazdag étkezéseket építsetek be a mindennapokba. Ha még így is gyakran fordul elő, hogy jéghideg a kezetek, lábatok, akkor csináltassatok vérvizsgálatot, hogy kiderüljön, nem szenvedtek-e valamilyen vitaminhiányban.

Dohányzás

Ha rendszeresen dohányoztok, bizony ez a káros szenvedély is okozhat hideg végtagokat! A nikotin ugyanis összeszűkíti az ereket, így kevesebb vér jut a különböző szervekbe – ezt pedig a kiugró helyek sínylik meg először. Nem hűl ki tőle az egész testetek, de ahhoz elég, hogy a kezeitek és a lábaitok úgy érezzék magukat, mintha jégbe lógatnátok őket.

Forrás: Pexels

Cukorbetegség

A cukorbetegség érezhetően megváltoztatja a vérnyomást és a vér mennyiségét a szervezetben. Okozhat magas vérnyomást, vagy alacsony vérnyomás következtében akár ájulást is. Ezek a változások idézhetik elő többek között, hogy a kezetek és a lábatok hirtelen, minden előzmény nélkül jéghideggé válik.

Ha cukorbetegségben szenvedtek, nagyon komolyan figyeljetek oda a hőmérséklet-változásokra, még azokra is, amik a végtagjaitokban mennek végbe, ugyanis komolyabb keringési problémákat is jelezhetnek!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!