Test

Ezeket a problémákat jelzi a testetek, ha folyton hidegek a kezeitek

Még a legmelegebb napokon is megeshet, hogy kezet fogtok valakivel és az illető felszisszen: „Hú, de hideg a kezed!”. Vagy épp lenéztek a legszebb nyitott cipellőtökre és észreveszitek, hogy néhány lábujjatok olyan kékes árnyalatot öltött, mintha hóviharban járnátok. Most azonban megtudhatjátok, miket árul el az egészségetekről, ha állandóan hidegek a végtagjaitok!

vous - 2021.05.21.
Ezeket a problémákat jelzi a testetek, ha folyton hidegek a kezeitek

Először is, mindenkivel előfordul, hogy a keze vagy a lába hideg: hiszen a testünk legszélső részei ezek, így logikus, hogy ezek hűlnek ki legelőször, ha fázunk. De ha azt tapasztaljátok, hogy gyakran hidegek a végtagjaitok akkor is, amikor egyébként madárcsicsergős napsütés tombol odakint, akkor ennél több is közrejátszhat. A kezünk és a lábunk jelzik nekünk azokat az egészségügyi problémákat, amik a testünk más területein játszódnak le, és ezek közül néhány igen meglepő!

Hormonális változás

Mikor a hormonjaink mozgásban vannak, legfőképp menstruációs ciklus vagy menopauza alatt, számos változás megy végbe a testünkben is. Sokan nem tudják, de az ösztrogénnek nagy szerepe van a testhőmérséklet alakulásában, tehát ha a hormonjaink ugrálnak, előfordulhat, hogy megmagyarázhatatlan hidegségérzet tör ránk – természetesen először csak a végtagjaink környékén. Ezt azonban könnyű észrevenni, hiszen például ha rendszeresen a ciklusotok alatt tapasztaltok ilyet, akkor máris tudjátok, mi okozza.

Forrás: Pexels

Vitaminhiány

A vashiányról tudjuk, hogy sápadtságot, szédülést okoz, és nem utolsósorban hideg kezeket és lábakat. A B12-vitamin hiányától szintén gyakrabban kihűlhetnek a végtagjaitok a kelleténél. Ha sokszor tapasztaljátok ezeket a tüneteket, figyeljetek oda arra, hogy megfelelő, tápanyagban és vitaminban gazdag étkezéseket építsetek be a mindennapokba. Ha még így is gyakran fordul elő, hogy jéghideg a kezetek, lábatok, akkor csináltassatok vérvizsgálatot, hogy kiderüljön, nem szenvedtek-e valamilyen vitaminhiányban.

Dohányzás

Ha rendszeresen dohányoztok, bizony ez a káros szenvedély is okozhat hideg végtagokat! A nikotin ugyanis összeszűkíti az ereket, így kevesebb vér jut a különböző szervekbe – ezt pedig a kiugró helyek sínylik meg először. Nem hűl ki tőle az egész testetek, de ahhoz elég, hogy a kezeitek és a lábaitok úgy érezzék magukat, mintha jégbe lógatnátok őket.

Forrás: Pexels

Cukorbetegség

A cukorbetegség érezhetően megváltoztatja a vérnyomást és a vér mennyiségét a szervezetben. Okozhat magas vérnyomást, vagy alacsony vérnyomás következtében akár ájulást is. Ezek a változások idézhetik elő többek között, hogy a kezetek és a lábatok hirtelen, minden előzmény nélkül jéghideggé válik.

Ha cukorbetegségben szenvedtek, nagyon komolyan figyeljetek oda a hőmérséklet-változásokra, még azokra is, amik a végtagjaitokban mennek végbe, ugyanis komolyabb keringési problémákat is jelezhetnek!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
Világ
Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
vous - 2023.03.27.
A legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit az EFOTT fesztivál július 12. és 16. között a Velencei-tónál. Hat színpadon több mint 100 fellépőt láthatnak a fesztiválozók, többek között a VALMAR, Azahriah, a Wellhello, a Halott Pénz, Majka vagy a nagyszínpadra visszatérő Korda György és Balázs Klári produkcióját.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.