Egyéb kategória

Gyönyörködjetek velünk a világ legritkább színeiben!

Lehetetlen megmondani, hogy hány szín létezik a világon, hiszen ahányan vagyunk, annyiféleképpen érzékeljük a színeket. Azonban ma már könnyű dolgunk van, a számítógépen minden árnyalatot meg tudunk jeleníteni. De régen nem így volt...
vous - 2016.05.24.
Gyönyörködjetek velünk a világ legritkább színeiben!

Létezik egy könyvtár, ami múzeumként is funkcionál a Harvardon, és különleges festékkollekcióval rendelkezik. Festékanalízisekre használják fel a szakértők például egy festmény eredetiség-vizsgálatakor – írja a Fastcodesign.

Narayan Khandekar, a múzeum igazgatója újraépítette a kollekciót, frissítve a színeket a 20. századi analizálás megkönnyítéséért. Az igazgató így nyilatkozott és mutatta be a legritkább festékeket:

Minden festéknek megvan a saját története.

Brazil fa

A brazil fa kemény és vöröses színű, ritkán használják, főleg hegedűk és drága bútorok készítésére. Mélyvörös árnyalatú barna szín.

Sárkányvér

Különleges névvel rendelkezik, de nem a sárkányokból nyerték ki. A vörös egyik élénk árnyalata.

Cochineal

Ezt a színt összenyomott bogarakból nyerték ki, a piros festéket ételek és kozmetikumok színezésére használják.

Smaragdzöld

Ezt a színt rézből nyerték ki, van egy Van Gogh-festmény, amin ezt az árnyalatot használta a festő.

Szintetikus ultramarine

Ezt a színt egy verseny során fedezték fel, 1826-ban. Mintha aranyat fedeztek volna fel ebben a színben, nem kellett többé eredeti festéket venni drágán.

Nézzétek csak, milyen szép színek vannak a múzeumban!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
Világ
Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
vous - 2023.03.27.
A legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit az EFOTT fesztivál július 12. és 16. között a Velencei-tónál. Hat színpadon több mint 100 fellépőt láthatnak a fesztiválozók, többek között a VALMAR, Azahriah, a Wellhello, a Halott Pénz, Majka vagy a nagyszínpadra visszatérő Korda György és Balázs Klári produkcióját.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.