Egyéb kategória

Óriási meglepetés! A kék új árnyalatát fedezték fel

A legújabb kutatások során véletlenül bukkantak rá a tudósok a kék legújabb árnyalatára, amely még az óceán vizénél és az égnél is kékebb.

vous - 2016.06.29.
Óriási meglepetés! A kék új árnyalatát fedezték fel

Korábban már írtam nektek a legritkább pigmentporok gyűjteményéről, ami most úgy néz ki, bővült. Az Oregoni Egyetem kémia tanszéke 2009 óta kiemelten kutat új anyagok után, a munka alatt pedig nemrég az egyik professzor egy csodás kék színű pigmentet fedezett fel – írja a Mentalfloss.

A pigment úgy jön létre, hogy fekete mangán-oxidot kevernek össze további kémiai anyagokkal és mindezt 1000 fokon melegítik. Mivel a mangán elnyeli a vörös és zöld színeket, maradandó kék szín lesz az eredmény, ami nem fakul víz vagy olaj hatására sem. Az új szín idén már elérhető lesz a festők számára is. A pigment tükrözi az infravörös sugarakat is, így nemcsak a festészetben, hanem más területeken is hasznos anyagnak bizonyul az összetevőiről elnevezett kék, a YInMn.

Forrás:
Oregon State University
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.