Egyéb kategória

Óriási meglepetés! A kék új árnyalatát fedezték fel

A legújabb kutatások során véletlenül bukkantak rá a tudósok a kék legújabb árnyalatára, amely még az óceán vizénél és az égnél is kékebb.

vous - 2016.06.29.
Óriási meglepetés! A kék új árnyalatát fedezték fel

Korábban már írtam nektek a legritkább pigmentporok gyűjteményéről, ami most úgy néz ki, bővült. Az Oregoni Egyetem kémia tanszéke 2009 óta kiemelten kutat új anyagok után, a munka alatt pedig nemrég az egyik professzor egy csodás kék színű pigmentet fedezett fel – írja a Mentalfloss.

A pigment úgy jön létre, hogy fekete mangán-oxidot kevernek össze további kémiai anyagokkal és mindezt 1000 fokon melegítik. Mivel a mangán elnyeli a vörös és zöld színeket, maradandó kék szín lesz az eredmény, ami nem fakul víz vagy olaj hatására sem. Az új szín idén már elérhető lesz a festők számára is. A pigment tükrözi az infravörös sugarakat is, így nemcsak a festészetben, hanem más területeken is hasznos anyagnak bizonyul az összetevőiről elnevezett kék, a YInMn.

Forrás:
Oregon State University
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!