Egyéb kategória

„Az éhezőnek halat adsz, vagy megtanítod halászni” – a Budapest Bike Maffia vezetőjével beszélgettünk

Havasi Zoltánnak van egy utópisztikus világképe, miszerint minden rászorulót meg tudnánk etetni, ha lenne bennünk annyi szándék. A Budapest Bike Maffiában nemcsak a szándék van meg, hanem a tenni akarás is. Még a bringájukra is felültem, hogy közelről lássam, milyen, amikor akcióba lendülnek. Az utcán élők szendvicset kaptak, én pedig talán ennél is többet.

vous - 2016.05.08.
„Az éhezőnek halat adsz, vagy megtanítod halászni” – a Budapest Bike Maffia vezetőjével beszélgettünk

Még mielőtt azt vettem észre, hogy egy teherszállító bicikli elején ülve száguldok át a Szabadság hídon, a Budapest Bike Maffia ötletgazdáját kérdeztem az egyesület projektjeiről, önkéntességről, a fiatalok szociális érzékenyítéséről.

Forrás:
Facebook/Budapest Bike Maffia

Milyen indíttatásból vágtatok bele a bringás ételosztásba?

Frusztráció, düh, tenni akarás. Alapvetően ezek voltak a motiváló tényezők, amikor 2011-ben Krisztián barátommal elhatároztuk, hogy szenteste, miután meglátogattuk a családunkat, bringára ülünk, és ételt viszünk a rászorulóknak. Az első akció előtt két héttel csináltam egy oldalt Budapest Bike Maffia néven. Az volt a cél, hogy elérjük a barátainkat és az ő barátaikat, hogy minél többen csatlakozzanak.

Már első alkalommal olyan elképesztő mennyiségű étel gyűlt össze, hogy két napig osztottuk szét a rászorulók között.

Gyakorlatban hogy néz ki a munkátok? Ha jól tudom, több mindent csináltok párhuzamosan.

Különböző projektjeink vannak. Hétfő és csütörtök esténként a Vitaminkommandó keretében nagyjából tízen, húszan csinálunk egészséges, vitaminokkal teli szendvicseket, illetve takarókat, polifoamokat, egyéb csomagokat, amiket utána szét is osztunk a hajléktalan embereknek.

Közösségi főzéseket átlagosan havonta kétszer, szombatonként rendezünk egy budapesti befogadóhelyen, jellemzően romkocsmában. A Bike ’n’ Nite a közösségi főzés „nagytestvére”. Ilyenkor már délután vannak programok, például felnőttjátszóház, kocsmakvíz, közös főzés, majd a szokásos ételosztás. Este becsületkasszás bulival zárunk, ahol a DJ-k is ingyen vállalják a fellépést, mindenki ott segít, ahol tud.

A Vacsi nevű projektben jelenleg 8 állandó családot támogatunk minden hónapban, a saját szempontrendszerünk szerint. A Pacsi keretén belül pedig meglátogatjuk a Szentendrei Árvácska Állatmenhelyet. Megsétáltatjuk a kutyákat, kicsit törődünk velük, majd hazafelé legurulunk a Duna-korzóra, ahol lángosozunk, fröccsözünk egyet. De ételmentéssel és csapatépítők szervezésével is foglalkozunk.

Forrás:
Facebook/Budapest Bike Maffia

Hogy finanszírozzátok a csapat munkáját? Ti dobjátok össze, vagy vannak támogatók?

Két és fél éve egyesület vagyunk. Van támogatói klubunk, amin keresztül civilek havonta segítenek pénzadománnyal, vannak nagy donorjaink is, akik alkalmanként komolyabb összeggel szállnak be, emellett igyekszünk szociális vállalkozásokat indítani, amiknél a cél nem a profit maximalizálása, hanem a fenntarthatóság és minél több jótékony akció megszervezése. Azoknál, akik jönnek önkénteskedni, megvan az igény, hogy hozzanak valamit, így a főzések előtti este felmérjük, miből mennyi jön össze, ami még hiányzik, megvesszük.

Amellett, hogy segítetek, a jövő generációjára is gondoltok. Hogy tudjátok bevonni a fiatalokat?

A mi célunk a tényleges segítségnyújtás mellett a fiatalok érzékenyítése. Ha valami kúl, akkor a Bike Maffia az most tényleg menő dolog.

A hal vagy háló esetét tartjuk szem előtt, miszerint egy éhezőnek vagy halat adsz, vagy megtanítod halászni. Egyrészt adunk ‘halat’, de sok embert megtanítunk ‘halászni’.

Nagy az érdeklődés az iskolák részéről, szeretnénk is minél több helyre elmenni. Középiskolás diákok jelentkezését is várjuk, akik nálunk szeretnék 50 órás közösségi szolgálatukat tölteni. Az elmúlt évek tapasztalása, hogy minden elkezd közösségivé válni, a jó ügy érdekében összefognak az emberek. Elindult egy folyamat, amit már nem lehet megállítani, és ennek mi is részesei vagyunk. Forradalmat akarunk építeni a tenni-segíteni tudók fejében.

Segítsetek ti is!

Ha kedvet kaptatok a bringás jótékonykodáshoz, titeket is várnak szeretettel május 15-én Önkéntes Grillre a Római-parton. Amellett, hogy indokolatlan mennyiségű grillezni való étellel készülnek, nem titkolt szándékuk, hogy még több feladatot osszanak szét a régi és új Maffia-tagok közt.

Zoltánnal nem véletlen csütörtökre időzítettük a találkozót, mindenképp szerettem volna látni, hogy is néz ki egy Vitaminkommandó. Este nyolc után a Kálvin téren csatlakoztam a Maffia tagjaihoz, akik már jól tudják, merre érdemes indulni, ha hajléktalan embert keresnek. Sokukat név szerint ismerik, jó kapcsolatot ápolnak velük. Mindenkihez van egy jó szavuk, ami gyakran többet jelent, mint az étel maga.

Miután kiosztották a szendvicseket, én már búcsút is intettem volna nekik, mivel nem bringával érkeztem. Ildikó, Ádám és Krisztián viszont addig győzködtek, hogy tartsak velük, míg felültem az egyikőjük teherbiciklijének elejére, így utaztam velük a Gellért térig, hogy újabb fedél nélkül élőknek segíthessenek.

Volt egy kis sikongatás, de összességében szuper élmény volt.

Forrás:
Facebook/Budapest Bike Maffia
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon