Egyéb kategória

Élet a bulinegyeden túl: teszteljétek, mennyire vagytok otthon Budapest külvárosában!

Mi jut eszetekbe, ha azt halljátok, Budapest? Bulinegyed a belvárosban, a Duna, ami kettészeli a várost, gyros éjjel kettőkor, Margitsziget zenélő kúttal. Ez mind igaz, de a legnagyobb közhelyek. Budapest közel kétmillió lakosával egy igazi nagyváros megannyi megkopott kockakővel és magányosan guruló busszal. Itt az ideje felfedezni, hova is vezetnek ezek a buszok.
vous - 2016.05.05.
Élet a bulinegyeden túl: teszteljétek, mennyire vagytok otthon Budapest külvárosában!

Budapest az ellentétek városa: Pest és Buda, Nagykörút és Kiskörút, belváros és külváros. Ha megkérdezi valaki tőletek, milyen látványosságok helyezkednek el a külvárosi kerületekben, mennyit tudtok felsorolni? Úgy gondolom, sokan gondban lennétek, ezért nyújtunk most egy térképet és egyben tesztet, amivel lecsekkolhatjátok, mennyire ismeritek Budapest külvárosát, ráadásul ezentúl nem kell a sötétben tapogatóznotok.

Kipróbáltuk, milyen angolul útbaigazítást kérni Budapesten

„Nem jött senki. Kétségbeesetten utcát váltottam, hátha a másikban szerencsével járok. Itt határozottan nagyobb volt a forgalom. Egy idős nénit láttam meg először, be is dobtam a kérdést: Sorry, do you speak English?” Csak rázta a fejét, majd továbbment” – írja Dani, a VOUS férfiszerzője egy korábbi cikkében, amit IDE kattintva ti is elolvashattok!

Ti mennyire ismeritek Budapest külvárosát? Teszteljétek!

A helyes válaszok és az indoklás

  • 1. kérdés: 5 kisebb részből áll: Árpádföld, Cinkota, Mátyásföld, Rákosszentmihály, Sashalom.
  • 2. kérdés: Sashalmi Piac, 5 évvel ezelőtt újult meg, számtalan programmal és üzlettel várja vásárlóit. A programok mindig aktuálisak és a piacon a boltokban szinte mindent meg lehet venni, amire szükségetek van.
  • 3. kérdés: Cinkotán. A cinkotai evangélikus műemlék templom, mely a margitszigeti apácák egykori birtokán épült, a főváros legrégibb evangélikus temploma. A templom kertjében találhatjuk a régi cinkotai temető maradványait. Ide temették Petőfi Sándor nagybátyját, Hrúz Ádámot, és nagyapját, Hrúz Jánost is.
  • 4. kérdés: Összesen 9, Akadémiaújtelep, Madárdomb, Rákoscsaba, Rákoscsaba–Újtelep, Rákoshegy, Rákoskeresztúr, Rákoskert, Rákosliget, Régiakadémiatelep.
  • 5. kérdés: Pegazus-szobor. Paál István készítette az 1982-ben felállított szobrot, ami a városrész kapujában fogadja az érkezőket. A szobor hatalmas, közel 4 méter magas.
  • 6. kérdés: a Podmaniczky–Vigyázó-kastélyt az 1750-es években építette Podmaniczky Erzsébet férje, Bujanovszky Elek. Podmaniczky egyik lányát, Zsuzsannát 1864-ben vette feleségül gróf Vigyázó Sándor, aki révén végül 1873-ban egyesült a két család. A kastélyt is ekkortól hívták Podmaniczky–Vigyázó-kastélynak.
  • 7. kérdés: A Merzse-mocsár 27 hektár nagyságú és 1977-ben kapott törvényes védelmet. Tömegközlekedéssel alig találtok oda, a rákoskerti vasúti megállótól kell 10–15 percet sétálni a reptér irányába. A Merzse-mocsár a főváros néhány még meglévő vizes élőhelye közül az egyik utolsó túlélő.
  • 8. kérdés: Maros mozi. Meglepően nagy múlttal rendelkezik a Maros mozi. 1911-ben szállodának használták az épületet, aminek a kávéházi részlegén olykor filmeket is vetítettek. Majd 1914-ben alakult át községházzá egészen 1950-ig. Az épület az idők során elhagyatottá vált, majd 1992-ben a mozit is bezárták. Rengeteg támogatással 2010-ben újranyitották a Maros mozit, ahol 2014 óta rendszeresen tartanak vetítéseket.
  • 9. kérdés: A Molnár-sziget a XXIII. kerület része, Soroksárhoz tartozik. Nevét 50 vízimalomról kapta, amelyek a Duna partján álltak és a szigeten termesztett rozst őrölték lisztté.
  • 10. kérdés: Víztorony. Az épület munkálatai 1911-ben kezdődtek Mihailich Győző és Dümmerling Ödön tervezése által. 2003 februárjáig a környékbeli gyárak ipari vízellátását biztosította, azóta üzemen kívül helyezték.
Ajánlott cikkek