Test

Ha ilyen tüneteket tapasztaltok a melleiteken, forduljatok orvoshoz!

A nők kifejezetten sokat aggódnak a melleikért, és nem csak azért, mert nem elég nagyok vagy nem teljesen egyformák. Sokkal több mellbetegség létezik, mint hinnénk, és ezek közül sok igencsak megkeserítheti az életünket.

vous - 2021.12.29.
Ha ilyen tüneteket tapasztaltok a melleiteken, forduljatok orvoshoz!

Rengeteget aggódunk a melleink egészségéért, és sajnos egyáltalán nem véletlenül: egy kutatás szerint a nők 16%-a 40 és 69 éves kora között felkeresi az orvosát valamilyen mellbetegség gyanújával. A legtöbbször ilyenkor a mellráktól félnek a páciensek, és sajnos ez sem véletlen: egy másik kutatás szerint az amerikai nők mintegy 12%-át eléri ez a betegség életének valamely pontján – írja a Bustle.

Ráadásul attól függetlenül, hogy az összes mellbetegség közül a mellrák a legismertebb és ez tűnik a legrosszindulatúbbnak is, sajnos számos más kór is akad, ami éppúgy megkeserítheti az életünket. Éppen ezért összegyűjtöttem 5 olyan tünetet, amit ha tapasztaltok magatokon, akkor minél előbb keressetek fel egy orvost!

1. Csomó

Felesleges pánikolni: ha csomót éreztek valahol a melletekben, az még nem jelent automatikusan rákot. Mérettől és elhelyezkedéstől függően számos magyarázat lehet arra, hogy miért van ott. Ráadásul a Macmillan Cancer Support szerint a legtöbb mellcsomó nem rosszindulatú, általában ilyenkor vízzel teli cisztákról vagy egy olyan kinövésről van szó, amiket a hormonrendszer intenzív működése hoz létre. Utóbbiakat, a fibroadenomákat úgy ismerhetitek fel, hogy általában könnyen ide-oda tologathatóak a bőr alatt. Egy szó mint száz: ha csomót éreztek a melletekben, akkor először is nyugodjatok meg, másodszor pedig nézessétek meg, hogy minden rendben van-e.

2. Befordult mellbimbók

Fontos tisztázni valamit: ha egész életetekben befordult mellbimbótok volt, akkor természetesen nem kell orvoshoz rohannotok. A befordult mellbimbók kifejezetten gyakoriak, egy kutatás szerint a nők 10–20%-ának van születésétől kezdve – írja a Bustle. Kamaszkorban vagy terhesség alatt meg szoktak jelenni azoknál is, akiknek alapvetően nem befordultak, ilyenkor sem kell pánikolni. Viszont ha úgy fordulnak be hirtelen, hogy nem találtok rá logikus okot, akkor érdemes meglátogatni az orvost, az egyik klinika szerint ugyanis ez az első számú jele a mellráknak.

Forrás:
Giphy

3. Száraz, kipirosodott bimbók

A mellbimbók érzékenysége és szárazsága számos dolog függvénye lehet, ezek közül pedig sok a környezetünkhöz kötött, így változhat. Ha azt tapasztaljátok, hogy kiszáradtak a bimbók, azt nem kell túlgondolni: okozhatja egy sima edzés is, vagy akár egy intim együttlét a párunkkal. Okozhatja még allergiás reakció is, vagy ha a tusfürdőnk irritálja a bőrünket. Azonban ha viszket és piros is, az a Paget-kór egyik tünete lehet, ami a csontbetegségek között is az egyik komolyabb, ezért érdemes mindenképp megvizsgáltatni.

4. Mellfájdalom

Ha furcsa fájdalmat éreztek a melletekben, az szinte mindennek lehet a jele, a fertőzéstől kezdve egészen a horzsolásokig, és persze ha rossz helyen érezzük, olyan, mintha egyenesen a tüdőnkből érkezne – ez pedig több mint nyugtalanító. A Breast Cancer Care elmondása szerint az egyik baljós jel az, ha izomfájdalmat éreztek a melletek táján. Epekövek szintén okozhatnak mellfájdalmat, attól függetlenül, hogy az epénk egyáltalán nem a mellünk tájékán helyezkedik el, a fájdalom mégis oda sugárzik.

Sokszor azért fáj a mellünk, mert különleges formája van. A Harvard Health szerint például ha nehéz, lógó mellünk van, akkor ez már eleve oka lehet a fájdalmunknak, hiszen folyamatosan nyúlnak tőlük a mellszöveteink. Ezen kívül gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet fájdalom, vagy a hátunktól.

Forrás:
Giphy

5. Véres váladék

A váladékfolyás szintén sokszor ártatlan tünet, de érthető, ha mégis aggódni kezdtek. Ha anélkül folyik váladék a melletekből, hogy megérintettétek volna, az gond lehet, illetve az is baljós jel, ha csak az egyikből ürül ki ilyesmi. Ha elszíneződött, például vértől, akkor feltétlenül menjetek orvoshoz! Annak ellenére, hogy a mellrák jele is lehet, a legújabb kutatások szerint a véres váladékot két, rákmentes betegség is okozhatja. Ettől függetlenül ez mindenképpen egy olyan tünet, amit nézessetek meg, hogy meggyőződjetek az egészségetekről!

Ajánlott cikkek