Egyéb kategória

A 10 legfontosabb szabály futócipő-vásárláshoz – szakértő válaszol

A legnagyobb hibát a kezdő futó már az elején elköveti, ahogy én is. Előszedtem a cipősszekrény aljáról egy olcsó, ócska kínai tornacipőmet, mondván, hogy egy félórás kocogásra nem kell egy vagyonért beruházni valami gyönyörűségbe. Igen ám, de néhány végigszenvedett kilométer után szívem szerint feladtam volna a projektet… Fájt a térdem, a bokám, a lábfejem, a kislábujjam – panaszkodtam. Pedig az egészet én szúrtam el.

vous - 2016.04.23.
A 10 legfontosabb szabály futócipő-vásárláshoz – szakértő válaszol

Emlékeztek, hogy a Szex és New York egyik részében Carrie Bradshaw mennyire kiborult, amikor egy bababulin elveszett a Manolója, és egy sportcsukában kellett hazamennie? Annak a cipőnek a tulajdonosa nem választott valami jól, de ez veletek nem fog megtörténni!

Sajnos nem létezik olyan cipő, ami minden célnak megfelel. Ezért fontos, hogy első nekifutásra tudjátok, milyen a lábatok típusa, milyen terepen és milyen távot szeretnétek futni. Más cipőben fut egy profi sprinter és egy terepultrás. A cipővásárláshoz szakértőt hívtam segítségül.

A kezdő futó alapfelszerelése

A cipő a legfontosabb, de ha komolyan gondoljuk a futást, nem állhatunk meg itt. A kezdőfelszerelés összeállításához szintén szakértő segítséget kaptam Tamástól. Mi az a 4 dolog a cipőn kívül, amire szükségetek lesz? Ide kattintva megtudhatjátok!

Hol fáj a lábatok? Elárulom, mi a baj a cipőtökkel!

Futás közben a láb sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, ezért ha rossz a cipő, hamar jelentkezik a fájdalom.

Ha a lábujjaknál fáj, akkor szinte biztos, hogy túl kicsi a cipő. Fél, de akár egy számmal nagyobb lépőre lesz szükség. Elsőre kényelmetlen lesz, „idegennek” tűnhet, olyan igazi csónaknak. De sokkal jobb, mint egy levált, bevérzett köröm.

Van olyan, akinek a lábfeje felső része kezd el fájni. „Ezen könnyedén segíthetünk egy másfajta cipőfűzési technikával” – mondja a szakértő.

Akkor vagyunk a legnagyobb bajban, ha a talpunk vagy a bokánk kezd fájni. Ilyenkor nem felel meg a lábboltozatunknak a cipő vagy a talpbetét.

10 alapszabály futócipő vásárlásához

1) Mérjétek le a lábatokat!

Egy jó futóboltban meg tudják mérni a lábatokat, de ha nem, akkor ti is megmérhetitek magatoknak. Kérjetek meg valakit, hogy rajzolja körbe a lábatokat. Aztán mérjétek meg a leghosszabb és legszélesebb pontokat vonalzóval. Általában a webshopokban is van olyan mérettáblázat, amely centiben segít eligazodni. A hiúságot pedig tessék félredobni. Higgyétek el, jobb a kényelmes cipő!

2) A nagyobbat válasszátok!

Ha a két lábatok nem egyforma, a cipő a nagyobb lábra legyen jó.

3) Helyet a lábujjaknak!

Sok női cipő még mindig nagyon vékony kaptafával készül. Pedig mi, nők is megérdemeljük, hogy elférjenek a lábujjaink. Válasszatok olyan cipőt, ami nem nyomja össze az ujjaitokat.

4) Végezzetek lábujjhegytesztet!

Vegyétek fel a cipőt, toljátok hátra a sarkatokat, és kössétek be. Most álljatok lábujjhegyre. Na? Ha a nagylábujjatok még éppen nem éri el a földet, akkor a cipő mérete tökéletes.

5) Legyen elég időtök a vásárlásra!

Próbáljatok fel több cipőt, hogy érezzétek a különbséget. Sőt, egy számmal nagyobb és egy számmal kisebb cipellőbe is bújjatok bele.

Forrás:
iStock

6) Ne parázzatok, létezik SZÉP futócipő!

Nők vagyunk. Nálunk a dizájn legalább olyan fontos, mint a kényelem. Ha nem fontosabb. Szerencsére a gyártók ismernek minket annyira, hogy tudják, egy jó színnel simán megfoghatnak minket.

7) A talpbetétteszt

Vegyétek ki a talpbetétet, és álljatok rá. Ha lelóg a lábatok róla, akkor ezt a cipőt vissza kell tennetek a polcra.

8) Mint a menyasszonyoknál

Ahogy menyasszonyi ruhát is érdemes olyan fehérneműben próbálni, amilyet majd viselünk a ruhához, úgy futócipő vásárlásánál is viseljetek olyan zoknit, amilyenben futni fogtok.

9) A vásárlás ideje

Inkább délután vásároljatok. Az egész napos járkálástól addigra már elfárad a lábatok, és picit meg is dagad, így nagyobb a mérete, mint reggel vagy délelőtt.

10) A sétateszt

10-15 percet simán sétálhattok fel és alá! Vagy ugráljatok! Legalább ennyi időre lesz szükségetek, hogy el tudjátok dönteni, kényelmes-e a csoda, ami a lábatokon van.

Nos, mikor megyünk futni?

Ajánlott cikkek