Egyéb kategória

A bocsánatkérés elfeledett művészete – hogyan csináljuk jól?

Sajnos akármennyire próbálunk békében élni másokkal, elkerülhetetlen, hogy időről időre meg ne bántsanak bennünket, illetve mi magunk meg ne bántsunk másokat. Ilyenkor pedig nem számít, hogy szándékos volt-e, vagy nem, annak érdekében, hogy megoldódjon a konfliktus, és hogy megszabaduljunk a bűntudattól, bocsánatot kell kérnünk. De hogyan fejezzük ki megfelelően, hogy sajnáljuk? Ez is egy olyan elfelejtett művészet, amit ideje feleleveníteni!
vous - 2016.04.12.
A bocsánatkérés elfeledett művészete – hogyan csináljuk jól?

A bocsánatkéréssel általában két probléma van. Vagy túl büszkék vagyunk ahhoz, hogy bocsánatot kérjünk, vagy pedig megtesszük, csak épp rosszul. Ilyenkor a leggyakrabban valami hiányzik: vagy az igazi bűntudat, vagy a tetteinkért való felelősségvállalás, vagy pedig annak az átérzése, hogy mivel és mekkora fájdalmat okoztunk a másiknak, tehát pont annak a lényegét nem érezzük át, hogy miért haragszik annyira az illető.

Lehet, hogy nem mindenki fog velem egyetérteni, de szerintem a bocsánatkérést tanulni kell, ellesni a szüleinktől, környezetünktől, ahogy fejlődünk, hiszen nem velünk született, eleve adott képesség. Ám ha a szüleink sem voltak olyan jók ebben, vagy esetleg nem is kértek soha bocsánatot, akkor lehet, hogy problémás lehet számunkra ez a szituáció.

A másik, ami gondot okozhat, hogy hatalomközpontú világban élünk, ahol bizony akkor vagyunk sikeresek, ha határozottak vagyunk, tudást és profizmust sugárzunk, és kiállunk az igazunkért. A bocsánatkérést pedig egy olyan érzelmi gesztusnak tartják, ami gyengeséget sugároz, és arra mutat rá, amit annyira igyekszünk elnyomni: hogy hibázhatunk. Márpedig ha felelősséget vállalunk a tetteinkért, és be tudjuk ismerni, hogy hibáztunk, az véleményem szerint pont hogy az erősség jele. Következik tehát pár tanács, hogyan kérjünk megfelelően bocsánatot.

1. Jöjjön szívből

Ne kérjetek bocsánatot csak azért, mert tudjátok, vagy mert a környezetetek is úgy gondolja, hogy ezt kellene tennetek. A másik fél úgyis érezni fogja, hogy nem gondoljátok igazán komolyan, és lehet, hogy csak még jobban megalázzátok a komolytalanságotokkal. Ennél már az is jobb megoldás, ha vártok addig, ameddig igazi megbánást éreztek, és akkor kértek bocsánatot. Lehet, hogy a megbántott személy neheztelni fog rátok, amiért ilyen sokáig tartott, de az biztos, hogy értékelni fogja, hogy tényleg szívből jött.

Forrás:
Giphy

2. Ismerjétek be a hibát!

Nem elég, hogy magatokban már tudjátok, hol rontottátok el, fontos, hogy hangosan is kimondjátok a másik előtt. Elsőre lehet, hogy ez nehezen fog menni, hiszen ezzel megalázkodtok. De higgyétek el, nagyban elősegíti a megbocsátást, ha a megbántott azt érzi, hogy nem próbáltok fölényeskedni.

3. Fejtsétek ki, hogy miért tettétek azt, amit, és hogy hol volt benne a hiba!

Fontos, hogy ne hangozzon úgy, mintha kifogásokat keresnétek a viselkedésetekre. Ez inkább arra szolgál, hogy a másik fél is megértse, hogy miért cselekedtetek úgy, ahogy. De közben emeljétek ki azokat a pontokat, ahol rossz döntést hoztatok, és megbántottátok a másikat. Ha ezt megteszitek, valószínűleg empátiát fogtok kelteni, látható lesz, hogy sokat gondolkoztatok az ügyön. Ezzel éreztetitek, hogy komolyan szeretnétek megoldani a köztetek kialakult konfliktust.

4. Vállaljátok a teljes felelősséget!

Azoknak, akiknek kifejezetten kényelmetlen bocsánatot kérni, talán csábító lehet ujjal mutogatni, és áthárítani a felelősséget valaki másra. Ez tuti rossz módszer, hiszen ezzel csak azt üzenitek a másiknak, hogy tőletek nem kapja meg a bocsánatkérést, amire vágyik, keresse máshol. A haragja így nem fog csökkenni felétek, akkor sem, ha talán elhiszi, hogy csak részben vagytok hibásak. Használjátok inkább az egyes szám első személyt, hogy a másik érezze: tisztában vagytok vele, hogy ti vagytok a hibásak, és vállaljátok érte a teljes felelősséget!

5. Mindenképp hangozzon el, hogy „sajnálom”

Bizonyára volt már olyan élményetek, hogy valaki bocsánatot kért tőletek, de azt konkrétan nem mondta nektek, hogy sajnálja. Valószínűleg saját bőrötökön is tapasztaltátok, hogy ezzel mi a gond: azt az érzetet kelti, hogy a másik nem is sajnálja igazából, csak azért kér bocsánatot, mert tudja, hogy ezt kell tennie. Mindenképp építsétek bele a beszélgetésbe ezt a kijelentést!

Forrás:
Giphy

6. Kárpótoljátok a másikat!

Miután végigmentetek a fenti dolgokon, a bocsánatkérés befejezéseképp tegyetek valamiféle ajánlatot arra, hogyan fogjátok jóvá tenni a hibátokat. Így a másik fél egyrészt komolyan fogja venni a szándékotokat, másrészt ez lehet az első lépés afelé, hogy újraépüljön köztetek a tisztelet és a bizalom. Ha ti bántottátok meg a másikat, ezt mindenképp nektek kell kezdeményezni!

Ajánlott cikkek