Egyéb kategória

5 tudományos bizonyíték, hogy legidősebb tesónak lenni király!

A legidősebb tesók – mint én is – hajlamosak azt gondolni, hogy ők a család királyai, avagy királynői. De vajon csak azért, mert ők születtek elsőnek, tényleg jobban jártak, mint fiatalabb testvéreik?
vous - 2016.04.05.
5 tudományos bizonyíték, hogy legidősebb tesónak lenni király!

Nagytesónak lenni egyrészt nagyon jó, hiszen ti vagytok a szülök „jobb kezei”, akire bármikor számíthatnak, a „főnökök” akkor, ha anyuék elmennek otthonról, másrészt viszont nagy felelősség is. De mit mond a tudomány? Jó dolog, ha ti vagytok a legidősebb testvérek a családban? Igen!

1. Az idősebb testvérek okosabbak

Kutatások szerint a legidősebb gyerek IQ-ja magasabb, mint a fiatalabb testvéreiké – írja a Huffington Post. Az idősebb tesók ugyanis gyakran tanítgatják szüleikkel együtt a fiatalabb testvéreiket, így jobban meg tudják tartani az információikat. Továbbá mivel a család növekszik, logikusan egyre kevesebb idő jut a fiatalabb testvérekre.

2. Az idősebb testvérek felelősségteljesebbek

Ők tapossák ki az utat a kisebb tesóknak a szülőknél, már nagyon korán találkoznak a felelősséggel. Általában ők a leghűségesebbek a családjukhoz, az esetek többségében engedelmesek és felelősségteljesek.

3. Az idősebb testvérek sikeresebbek lehetnek

Nemcsak az iskolában, de általában a szakmájukban is sikeresebbek a legidősebb testvérek. Sőt, a kutatásokból az is kiderül, hogy ennek az állhat a hátterében, hogy ők a „főnökök” a testvérek között, így készen állnak a vezető szerepekre a szakmában.

4. Az idősebb testvérek követik a szabályokat

Míg a középső gyerekek gyakran lázadnak, addig az idősebb tesók többnyire betartják a szabályokat. Hát igen, a kisebb tesókkal csak a baj van…

5. Az idősebb testvérek nagyon lelkiismeretesek

Egy 2015-ös tanulmányból kiderült, hogy az idősebb tesók lelkiismeretesebbek és alkalmazkodóbbak, mint fiatalabb testvéreik. Ez pedig hosszú távon csak a hasznukra válhat, mert egy ausztrál kutatás szerint a lelkiismeretesség a siker kulcsa. Azoknak ugyanis, akik lelkiismeretesebbek, általában jobb a tanulmányi teljesítményük.

Ide kattintva pedig arról olvashattok, milyen középső tesónak lenni a családban!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.