Egyéb kategória

5 tudományos bizonyíték, hogy legidősebb tesónak lenni király!

A legidősebb tesók – mint én is – hajlamosak azt gondolni, hogy ők a család királyai, avagy királynői. De vajon csak azért, mert ők születtek elsőnek, tényleg jobban jártak, mint fiatalabb testvéreik?
vous - 2016.04.05.
5 tudományos bizonyíték, hogy legidősebb tesónak lenni király!

Nagytesónak lenni egyrészt nagyon jó, hiszen ti vagytok a szülök „jobb kezei”, akire bármikor számíthatnak, a „főnökök” akkor, ha anyuék elmennek otthonról, másrészt viszont nagy felelősség is. De mit mond a tudomány? Jó dolog, ha ti vagytok a legidősebb testvérek a családban? Igen!

1. Az idősebb testvérek okosabbak

Kutatások szerint a legidősebb gyerek IQ-ja magasabb, mint a fiatalabb testvéreiké – írja a Huffington Post. Az idősebb tesók ugyanis gyakran tanítgatják szüleikkel együtt a fiatalabb testvéreiket, így jobban meg tudják tartani az információikat. Továbbá mivel a család növekszik, logikusan egyre kevesebb idő jut a fiatalabb testvérekre.

2. Az idősebb testvérek felelősségteljesebbek

Ők tapossák ki az utat a kisebb tesóknak a szülőknél, már nagyon korán találkoznak a felelősséggel. Általában ők a leghűségesebbek a családjukhoz, az esetek többségében engedelmesek és felelősségteljesek.

3. Az idősebb testvérek sikeresebbek lehetnek

Nemcsak az iskolában, de általában a szakmájukban is sikeresebbek a legidősebb testvérek. Sőt, a kutatásokból az is kiderül, hogy ennek az állhat a hátterében, hogy ők a „főnökök” a testvérek között, így készen állnak a vezető szerepekre a szakmában.

4. Az idősebb testvérek követik a szabályokat

Míg a középső gyerekek gyakran lázadnak, addig az idősebb tesók többnyire betartják a szabályokat. Hát igen, a kisebb tesókkal csak a baj van…

5. Az idősebb testvérek nagyon lelkiismeretesek

Egy 2015-ös tanulmányból kiderült, hogy az idősebb tesók lelkiismeretesebbek és alkalmazkodóbbak, mint fiatalabb testvéreik. Ez pedig hosszú távon csak a hasznukra válhat, mert egy ausztrál kutatás szerint a lelkiismeretesség a siker kulcsa. Azoknak ugyanis, akik lelkiismeretesebbek, általában jobb a tanulmányi teljesítményük.

Ide kattintva pedig arról olvashattok, milyen középső tesónak lenni a családban!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.