Egyéb kategória

Ahol a fegyvereket olyan természetességgel árulják, mint boltban a tejet – A deepweb ijesztő világa

Az internetet nap mint nap használjuk, hiszen ha valamit nem tudunk, akkor egyből a Google-t hívjuk segítségül. De vajon tényleg kiismertük már minden zegét-zugát az online világnak? Egyértelműen állíthatom, hogy nem. Főleg azt nem, ami a jelentősebb részét teszi ki a webnek. Az illegálisat.

vous - 2016.03.28.
Ahol a fegyvereket olyan természetességgel árulják, mint boltban a tejet – A deepweb ijesztő világa

A deepweb létezéséről néhány héttel ezelőttig még én sem tudtam, viszont megvilágosodásom pillanata után jó pár álmatlan éjszakát okozott számomra. Épp a YouTube-on böngésztem, amikor az egyik videóban hallottam a létezéséről. Rá is kerestem, megtaláltam, de arra nem gondoltam volna, hogy ilyen dolgokkal találom majd szembe magam.

Egyáltalán nem titok, hogyan sikerült rábukkannom, mivel mindenki számára szabadon elérhető.

Nem kell ehhez sem informatikusnak, sem hackernek lenni.

Először is le kellett töltenem a Tor nevezetű böngészőt, ami anonimitást biztosít. Így attól függetlenül, hogy én Magyarországon kezdtem el nézegetni a deepweb oldalait, mégis azt jelezte, hogy Németországban vagyok. Tehát bármit is vásároltam volna – amit nem tettem meg! –, lenyomozhatatlan lett volna a tartózkodási helyem. De ne szaladjunk ennyire előre, inkább beszéljünk magáról a deepwebről!

A láthatatlan web (deepweb) az internet azon része, amelyet sima Mozilla, Google Chrome vagy bármilyen más böngészőn keresztül lehetetlen elérni.

Az internet azon részét, ahol naponta szörfölünk, felszíni webnek nevezik, viszont ez csak a net NÉGY százalékát teszi ki.

Jól olvastátok, csupán 4%-ról van szó. Máris nem állja meg a helyét az az állítás, hogy ami az interneten nincs, az nem is létezhet. De, nagyon is létezik.

Mi rejlik a felszín alatt?

Az internet maradék 96%-át alkotja a deepweb, ami a world wide web – www – azon oldalait tartalmazza, amelyek nincsenek indexelve a keresők által. Tehát ha rákerestek a Gugliban, akkor nem fogtok ilyen oldalakat találni. Többnyire illegális szolgáltatást kínáló oldalakról beszélünk, de erre visszatérek a későbbiekben.

Előbb jöjjön néhány rémisztő adat, amiből ti is megtudjátok, miért érintett ennyire mélyen a deepweb. A szó szoros értelmében!

Az internet ezen része 550-szer nagyobb, mint az, amit ti is láttok. Csaknem 550 millióan használják világszerte, annak ellenére, hogy illegális tartalmakról beszélünk. Ebből is látszik, hogy a Google tényleg sok mindent tud, viszont ezek az oldalak sokkal gyorsabban frissülnek információkkal, míg a havi forgalmuk is 50%-kal nagyobb, mint a felszíni web esetében.

Miért is keletkeztek ezek a láthatatlan oldalak?

Eredetileg bizonyos fórumokat hoztak létre a felhasználók, mivel az embereknek elegük lett abból, hogy szinte minden lépésüket nyomon lehet követni az interneten.

Ki akartak alakítani egy olyan közösséget, ahol nem látják és nem tudják leellenőrizni azt, mit csinálnak a szabadidejükben.

Pontosan ezért jöttek kapóra a „láthatatlan” oldalak, amelyek szabadságot adtak nekik, és semmilyen következménytől nem kellett félniük. Álnevekkel regisztráltak és elegyedtek szóba egymással, de hiába próbálták volna bemérni a helyzetüket, esélyük a nullával lett volna egyenlő.

Milyen oldalakat lehet találni?

Ahogy azt már mondtam, a deepweb tárháza sokkal tágabb, mint gondolnátok. A fórumokon kívül javarészt illegális dolgokkal találhatjátok szembe magatokat. Egy Wikipédiához hasonló oldalra kerülve például rengeteg linket lehet találni, amelyek mindegyike egy internetes „áruházhoz” vezet.

Na már most ne egy eBay-szerű online piacot képzeljetek el, mivel az oldalak már kinézetre is kőkoriak, de annál egyszerűbb használni őket.

Egy fegyvert például pont olyan egyszerű megkaparintani, mintha tejet vennétek a sarki boltban. Nincs olyan drog, amit itt ne lehetne megvásárolni bármilyen mennyiségben.

Egyetlen kattintással egyesült államokbeli állampolgárok lehettek, brit útlevelet, személyi igazolványt és egyéb hamis dokumentumot szerezhettek.

Ha ez még nem lenne elég, PayPal-felhasználókat lopnak el és árulnak ezeken a felületeken, de hamis bankkártyához is hozzá lehet jutni, ami a hozzászólók szerint minden bankautomatában működik. A betegebb fantáziájú egyének is kiélhetik itt legmocskosabb vágyaikat, ugyanis gyerekpornóról és állatokkal való közösülésről is találhatunk felvételeket.

De a legdurvább – legalábbis szerintem –, hogy bérgyilkost lehet bérelni, aki még képet is készít az áldozatról, hogy ezzel bizonyítsa: a feladat teljesítve.

Tudom, elsőre irreálisan hangzik az egész sztori, amit most felvázoltam, és én sem hittem volna el, ha nem a saját szememmel látom. Attól, hogy valamiről nem tudunk, még nem olyan biztos, hogy nem is létezik.

Hogyan lehet fizetni ezekért a „szolgáltatásokért”?

A fizetőeszköz a bitcoin, ami pontosan úgy mozog az árfolyamban, mint a dollár. Annyi különbséggel, hogy nem lehet hamisítani, nem áll mögötte jegybank, illetve a címek tulajdonosára vonatkozó információk sem ismertek. Tehát ha Rozi küld Robinak 5 bitcoint, akkor a nyilvános adatok között csupán annyi látszódik, hogy két cím között 5 bitcoin mozgott, de a tranzakciót nem lehet lenyomozni.

Egy bitcoin körülbelül 150 ezer forintot ér, de ilyen nagy összeggel nem nagyon találkozhatunk az oldalakon, inkább 0 és 1 közötti értékekkel. Külföldön egyébként már vannak olyan automaták, ahol át is lehet váltani a dollárt bitcoinra, így meglehetősen egyszerűen zajlik a vásárlás.

Egy amerikai tini például drogot rendelt, majd a szállítmány egy rajzfilmes DVD tokjában érkezett, de a vámon lebukott, így az egyetlen rizikófaktornak a vámot lehetne tekinteni.

Ki vonható ezért felelősségre?

Forrás:
iStock

A legegyszerűbb válasz az lenne, hogy senki. Ahogy azt már az előző sorokban is említettem:

sem az oldalak üzemeltetőit, sem az eladókat nem lehet beazonosítani.

Az FBI és a DEA is sokat fáradozott már azon, hogy lebuktassa a különböző weboldalakhoz kapcsolható embereket, de rengeteg időbe telik egy-egy célszemély bemérése. A másik oldalon pedig hiába szüntetnek meg 15 illegális oldalt, mivel a helyére 40 másikat fognak létrehozni.

A deepwebbel kapcsolatban eddig egyetlen embert sikerült börtönbe juttatni, a Silk Road, vagyis Selyemút nevezetű online feketepiac alapítóját. Az oldalt 2011 februárjában indították, és 2013 októberében foglalta le az FBI. Csaknem 10 ezer termék volt itt megtalálható, aminek a 70%-a csempészetből származó kábítószer volt.

Az oldal szabályozási rendszere tiltotta az olyan termékek árulását, amiknek célja a megtévesztés vagy a károsítás lett volna, példának okáért a gyermekpornográfia, lopott hitelkártyák vagy a gyilkosságok. Becslések alapján az oldal 15 millió dolláros forgalmat bonyolított le egy év alatt, de ez az összeg még ennél is több lehetett.

Az oldal adminja a Dead Pirate Roberts (DPR) nevet viselte, akiről a későbbiekben kiderült, hogy egy Ross Ulbricht nevű úriember, és 18 milliárd dolláros vagyonra sikerült szert tennie a Silk Roadnak köszönhetően.

A bíróság a drogkereskedelem mellett bűnös úton szerzett pénzek tisztára mosásában, bűnszövetkezet irányításában és számítógépes kalózkodásban találta őt bűnösnek, ezért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték 2015. május 29-én.

A sztori pikantériája mégis az, hogy semmilyen dokumentum, információ nincs arról, hogy az FBI-nak hogy sikerülhetett bizonyítékot keresnie ellene. Egy biztos: nem a törvényes utat választották.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.