Egyéb kategória

Egy szer, amitől eltűnnek a pattanások, mint a kámfor

Biztosan hallottátok már azt a kifejezést, hogy „eltűnt, mint a kámfor”. Nos, a nap híre számomra az, hogy a kámfor nem afféle szófordulat, hanem egy nagyon is létező dolog. Sőt igen hasznos is.
vous - 2016.03.20.
Egy szer, amitől eltűnnek a pattanások, mint a kámfor

A kámfor, kérem szépen, Kelet-Ázsia partvidékein akár 30 méterre is megnövő fa, aminek a törzse akár 5 méterre is megduzzadhat. Bőrszerű levelének jellegzetes illata van, és a már 50 évet megélt kámforfák gyökeréből és kérgéből nyerik ki magát a kámfort.

Illóolaja szobahőmérsékleten kikristályosodik, gyógyító hatását hűsítő, görcsoldó, fájdalomcsillapító tulajdonságában látják. Fontos tudnotok azonban, hogy óvatosan kell bánnotok vele, nagy dózisban mérgező lehet, ilyenkor fulladás, görcsroham, eszméletvesztés léphet fel. Gyermekeknek már 1 grammnyi adag is halálos lehet, így használata számukra nem javasolt se külsőleg, se belsőleg.

Forrás:
pixabay

Felnőttek azonban külsőleg bátran használhatják, többnyire megtalálható kozmetikai és patikai készítmények – szeszek és krémek – hatóanyagai között. Hűsítő, fájdalomcsillapító hatása miatt reumás és izomfájdalmakra kitűnő megoldás, és csillapítja a bőr kellemetlen tüneteit is. Így hólyagokra, kisebesedett bőrre jótékony hatással van, ám kozmetikai kencékhez adva a zsíros és pattanásos bőr ellenszere. Azt hiszem, mondhatjuk azt is, hogy használata után eltűnnek a pattanások a bőrötökről, mint a kámfor.

Fertőtlenítő hatása miatt megfázásos tünetekre is gyógyír, inhalálószerekbe, mellkasra kenhető krémekbe keverve segíti a légzést, tisztítja a légutakat. Gyakran arctisztító szerek összetevői között is megtalálhatjátok.

Kámforillóolaj

A jó hír, hogy a boltokban kapható illóolaj változatát bátran használhatjátok, mivel meghatározott kámforszinttel kerülhetnek csak forgalomba. Párologtatóba cseppentve légtisztítóként, inhaláló gőzfürdőként, masszázskrémetekbe, arckrémetekbe keverve izomlazítóként, illetve pattanástalanítóként használhatjátok.

Próbáljátok ki még idén ezt a csodaszert, de ha ódzkodtok tőle, még mindig van miből válogatnotok. Ismerjétek meg jobban a köménymagot, de a jojobaolaj is jó szolgálatot tehet nektek.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
Otthon
Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
vous - 2024.05.28.
Több szempontot is figyelembe kell venni, ha azt szeretnénk eldönteni, hogy elöltöltős vagy felültöltős mosógép volna ideálisabb a számunkra. Az első és legfontosabb aspektus az, hogy mekkora terület áll a mosógép rendelkezésére.