Egyéb kategória

Ússzátok meg az allergiaszezont ezekkel a tuti módszerekkel!

Most, hogy közeledik a tavasz, hálásan köszöntjük újra a napsütést, a bimbózó virágokat, a tavaszi meleg fuvallatokat – és sajnos ezekkel együtt a dühöngő allergiaszezont is. Azoknak, akik kezdenek nyugtalankodni az egyre enyhébb idő miatt, a jó hírünk az, hogy aggodalomra semmi ok: itt vannak a tuti tippek arról, hogyan éljük túl az allergiát.
vous - 2016.03.10.
Ússzátok meg az allergiaszezont ezekkel a tuti módszerekkel!

A legjobb módja az allergia leküzdésének, ha tudjuk a kiváltó okát, ismerjük a típusát és leghatásosabb ellenszereit. Ezek tudatában nem fogtok majd ódzkodni attól, hogy tavasszal minél több időt töltsetek a természetben – ráadásul egy jó séta bizonyítottan megerősíti az immunrendszereteket, valamint csökkenti a napi stresszt. Vegyük hát sorra a leghatékonyabb tippeket az allergia elűzésére!

Mi okozza a tavaszi allergiát?

Leggyakrabban a levegőben szálló pollen idézi elő, ami fákról, a fűről és különböző növényektől származik. Ha véletlenül levegővételkor beszippantja valaki, aki allergiás, az immunrendszere idegen testként fogja érzékelni. A test reakciója ilyenkor, hogy antitestet termel ellene, amik általában bacilusok, vírusok és egyéb veszélyes kórokozók ellen veszik fel a harcot. Így egy hisztamin nevű anyag kerül a vérbe, ez pedig előidézi a jól ismert tüneteket: az orrfolyást, fejfájást és a viszkető szemeket.

Ritka tünetek

Forrás:
giphy

A fentiek mellett egy sor más tünet is létezik, amikből akkor is rájöhettek, hogy allergiátok van, ha eddig nem volt számotokra egyértelmű. Ilyen például a viszkető fül, amit sokan fülgyulladással tévesztenek össze, ugyanis valóban begyullad, és sokszor hasonlóan néz ki, mint az ekcéma. A tünetek enyhíthetőek vénnyel kapható fülcseppel.

A bőrön megjelenő kiütéseket is össze lehet téveszteni ekcémával vagy csalánkiütéssel, pedig ételallergia vagy akár a tavaszi allergia is okozhatja. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, ha közvetlenül érintkezünk allergén anyagokkal.

A viszkető száj is a ritka tünetek közé tartozik, ugyanis érdekes módon számos étel reakcióba tud lépni a pollennel, és furcsa tüneteket okozhat azoknak, akiket pollenallergia gyötör. Például az olyan gyümölcsök, mint az alma, dinnye vagy a cseresznye reakcióba léphetnek a nyírfa-, szilfa-, égerfafajták pollenével, a zöldségek közül pedig a répa vagy a paszternák a zsályáéval. Általában semmi gond nincs azzal, ha továbbra is fogyasztjátok ezeket, de egy tipp: főtt állapotban jobban tolerálja őket a szervezetetek, ha pollenallergiátok van.

A szezonális allergiától könnyen hangulatingadozásaink is lehetnek, hiszen ha a kellemetlen tünetek felülemelkednek rajtunk, az a mindennapjainkat is befolyásolja. Mint már számos cikkünkben tanácsoltuk, erre is megoldás lehet a megfelelő mennyiségű pihenés és alvás.

Forrás:
Pixabay

Hogy enyhítsünk a kínzó allergián?

Dr. Nabeel Farooqui ohiói allergiaspecialista a Little Thingsnek elmondta, hogy rendszeresen mossuk az ágyneműnket, hogy kiürüljön belőle a por és más allergén anyagok. Ha fokozottan érzékenyek vagytok a penészre, akkor a szabad levegőn óvakodjatok a trágyázott földtől vagy a rohadó levelektől, ha pedig otthon vagytok, fokozottan ügyeljetek arra, hogy semmi se penészedjen körülöttetek, mert felerősíti az allergiás és az asztmás tüneteket is.

Természetesen a leggyorsabb megoldás az allergiás tünetek mérsékelésére a gyógyszer. Ha tudjátok, hogy szezonális allergiátok van, előzzétek meg a bajt gyógyszerekkel, hogy a lehető legkevésbé zavarjon meg titeket mindennapi rutinotokban. Persze előtte mindenképp konzultáljatok orvossal, hogy a számotokra legmegfelelőbb gyógyszerrel kezelhessétek magatokat.

Ezenkívül nagy segítséget nyújthatnak még a különböző gyógynövények és otthoni praktikák is. Az acsalapu nevű gyógynövény például enyhíti az orral kapcsolatos tüneteket, méregteleníti a májat és stresszcsökkentő hatású. Az inhalálás pedig fellazítja a torkunkban letapadt nyákot, megnyugtatja az irritált légutakat és benedvesíti az orrot. Nem bonyolult: csak forraljatok fel egy tál vizet, és terítsetek egy plédet a fejetekre, egyfajta sátrat képezve magatok köré. Hajoljatok a tál fölé, és lélegezzétek be a gőzt az orrotokon keresztül, körülbelül 10 percig.

Végül pedig legyetek résen öltözködéskor, mikor elmentek otthonról. Ha fúj odakint a szél, ne felejtsetek el napszemüveget és sapkát venni. Ha pedig otthon maradtok, lehetőleg ne szellőztessetek a délutáni órákban, mikor a levegő pollentartalma a legmagasabb.

Nektek van bevált módszeretek az allergia ellen?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!