Egyéb kategória

„Úgy éreztük, ez nem történik meg” – Nemes Jeles László és stábja sajtótájékoztatót tartottak

Két nappal az Oscar-díj elnyerése után végre megérkezett Budapestre a Saul fia stábja, hogy egy sajtótájékoztatón beszámoljon a film hatalmas sikeréről.
vous - 2016.03.02.
„Úgy éreztük, ez nem történik meg” – Nemes Jeles László és stábja sajtótájékoztatót tartottak

Még az is, aki nem látta Szabó István Mephistóját, tudja a filmről, hogy Oscar-díjat nyert. Így fogunk emlékezni Nemes Jeles László Saul fia című mozijára is, ami 34 év várakozás után újra elhozta Magyarországnak az Oscar-díjat. Sőt, valójában hazánkban soha nem látott sikereket ért el, hiszen megszerezte az első magyar Golden Globe-ot is. A diadalmenetét pedig Cannes-ban kezdte, ahol a zsűri nagydíjával jutalmazták.

Mindez pedig – többek között – a 39 éves Nemes Jeles Lászlónak köszönhető. Persze a stábja mellett sem lehet szó nélkül elmenni, ahogy ő sem tette, mikor átvette az Oscar-díjat. Beszédében köszönetet mondott munkatársainak, főszereplőjének, Röhrig Gézának, és egy életre egy tökéletes mondattal lerendezte azt a kérdést, amit mindenki feltesz neki: miért érezte úgy egy ilyen fiatal ember, hogy a holokausztról kell filmet készítenie.

Az emberiség legsötétebb óráiban is talán van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film

– mondta az díj átvételekor a rendező, aki stábjával két nappal a győzelem után tartott sajtótájékoztatót Budapest belvárosában. Természetesen az Oscar-díj volt a központi téma.

Rajnai Gábor producert még az esemény előtt sikerült elcsípnünk, aki elmesélte, hogy a díjátadó után rögtön a Governer’s Ballra mentek, itt gravírozták a szobrot is. Innen mentek a hotelbe koccintani, hogy két óra pihenés után repülőre üljenek.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Ennél sokkal többet a stáb nem is tudott mesélni, Nemes Jeles László és Röhrig Géza is azt mondták, egy ilyen eseményen az ember módosult tudatállapotba kerül.

„Úgy éreztük, ez nem történik meg” – mondta Nemes Jeles László. Vele szemben főszereplőjének leginkább az maradt meg, mennyire szürreális volt az esemény.

Az Oscar-gála az idiotizmus orvosi esete. A termen kívül olyan sorok állnak, mint a Lenin mauzóleum előtt, hogy ha valaki feláll a helyéről, oda leüljön betölteni.

Ám a viccet félretéve, Nemes Jeles László arról is mesélt, milyen volt Steven Spielberggel találkozni. „Spielberg is egyetért abban, hogy a Saul fia már a holokauszt kollektív emlékezetének része. Azt mondta, nem hitte, hogy a Schindler listája után ennyit kell várni egy ilyen filmre.”

Forrás:
Kerepeczki Anna

A Saul fia fontosságát pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy a budapesti Zsidó Múzeum a film megjelenése után Nemes Jeles László védnökségével elindította a Saul gyermekei programot.

„Ennek a célja, hogy összegyűjtsük annak a 100 ezer magyar gyereknek a nevét, akiket elgázosítottak. Egy európai ország ugyanis nem felejtheti el a halottait” – mondta Vági Zoltán történész.

És hogy ezen kívül mit hoz a jövő a Saul fia készítőinek? Az Oscar-díjas rendező és Rajnai Gábor is elmondták, már nagy erőkkel készülnek a következő filmre, ami egyelőre Sunset munkanéven fut.

Nemes Jeles László azt is hozzátette, sok terve van a jövőre nézve, nem szeretne egymáshoz hasonló filmeket csinálni.

„Minden film egy kihívás, a lényeg, hogy nem szabad ellustulni. Bölcsesség és szerencse kell ahhoz, hogy az Oscar súlya ne nyomjon agyon.

Persze az is lehet, hogy többé nem csinálok normális filmet

– mondta kellő humorral a fiatal rendező, akinek filmje az elmúlt öt év legsikeresebb magyar mozija. A Saul fia ugyanis átlépte a 180 ezres nézőszámot és jelenleg 45 helyen vetítik országszerte.

Forrás:
Kerepeczki Anna
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!