Egyéb kategória

„Ázsia a jövő” – A koreai hullám, ami még a divat világát is elérte

Oly távol vagy tőlem, s mégis oly közel – igaz ez Dél-Koreára is, ami habár egy teljesen más kontinensen is van, kihatással van Európára, pláne, ha trendekről van szó! Az 5. hullám napunkon itt a VOUS-n ismerjétek meg a koreai hullámot, ami a divat világát is elérte!

vous - 2016.03.02.
„Ázsia a jövő” – A koreai hullám, ami még a divat világát is elérte

A koreai hullám sodrása

A hallyu, azaz koreai hullám a dél-koreai populáris kultúra külföldi terjeszkedését jelenti. A fogalmat a médiának köszönhetjük, ugyanis az 1990-es években a koreai kultúra egyre növekvő népszerűsége visszaköszönt a különböző médiumokban.

A trend elsődleges fogyasztói és célpontjai leginkább az ázsiai országok, főként Japán. Japán mellett azonban a jelenség elérte Európát és Amerikát is. A koreai hullámot folyamatosan támadták, negatív hatásai és tömegáru jellege miatt, egyes szakértők szerint a hallyu elérte csúcspontját, és néhány éve folyamatos hanyatlás vette kezdetét.

Maga a hullám indulása majdnem húsz évvel ezelőttre vezethető vissza, amikor egy kínai kereskedelmi csatorna vetíteni kezdte a Star in My Heart című sorozatát. A hullám pedig azóta is hatással van az ázsiai divatra, a termékfogyasztásra, a gazdaságra, de még a diplomáciai kapcsolatokra is.

korea sorozat

„Már megint azt a nyervogást nézed?!”

„Ennek az lett a vége, hogy én meg bepréseltem magam két vizsga között a kanapéba, és fülessel nézni kezdtem a Heartstringst. A pasim ilyenkor először mindig megörült, majd mikor felcsendült a dorama főcímdala, kiakadva rám nézett minden egyes alkalommal, hogy már megint azt a nyervogást nézed?!” – mesélte Andi egy korábbi cikkében a koreai sorozatokról.

A divat jövője Ázsiában van?

Ahogy a K-pop zenét is a koreai hullámnak köszönhetjük, úgy a divat világát sem kerüli el az áradat. Nemrég a német divatguru, Karl Lagerfeld jelentette ki:

A divat jövője Ázsiában van!

Az állítás nem is állhat messze az igazságtól, a tavalyi évben ugyanis számos divatház választotta inspirációul Ázsiát. Többek között a Chanel egyedi kreációiban megtalálhatóak az Ázsia inspirálta modern elemek, de emellett teret kaptak a hagyományos koreai viseletből ismert motívumok is. Ezek után nem meglepő, hogy a bemutatót stílusosan Korea egyik feltörekvő modellje, Park Soo Joo nyitotta és természetesen zárta is.

A világhírű divatházak mellett a tavalyi New York-i divathéten két koreai tervező kollekcióját is megcsodálhatták a kíváncsi szemek. A tervezők természetesen kreálmányaikkal üzentek a világ felé, mégpedig a legnagyobb kontinens befolyásáról.

Modellként Dél-Koreában

Takács Nóra modellként hónapokig Szöulban élt, így testközelből csodálhatta meg a várost és vele együtt az ottélőket, akik valóban naprakészek mindent illetően, de legfőképp a divat terén. A fiatalabb korosztály az, aki az újhullámos trendeket igazán követi, de ami inkább meglepő, hogy az idősebb korosztály is kifogástalanul öltözködik. Nóra hihetetlen lelkesedéssel és csodálattal mesélt arról, hogy a munkába siető nők külseje az utaskísérőkére hajaz. Tudjátok, gyönyörű kiskosztüm, magas sarkú cipő, hibátlan smink, elegáns ékszerek. Igen, ez egy átlagos munkába igyekvő nő külseje a szürke hétköznapokban. Ráadásul nem csak ők, de az ott élő amerikai katonák sem tétlenkednek a divatozásban. Az egyenruha mellé gyakran választanak designer, például Louis Vuitton táskát. Hogy igazi, vagy hamisítvány, azt nehéz lenne megmondani, ugyanis ahogy Nóra mondaná:

Dél-Korea a hamisítványok fellegvára.

– órákat lehet nézelődve elidőzni külön utánzatoknak készült piacokon. Természetesen a hamisítványok mellett bőven válogathatunk a divatosabbnál divatosabb darabokkal teli boltok és kozmetikai üzletek közül, ahol már évekkel ezelőtt megtalálható volt a legújabb műszempilla és a highlighter termékek.

Hozzuk közelebb Koreát! Négy divatblogger, akiket érdemes követni

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!