Test

Gríz és kása – bosszantó szépséghibák a bőrön

Pici, fehér pöttyök éktelenkednek az arcotokon, amiket lehetetlen kinyomni. Ismerős? Igen, ez a gríz. Aztán ott van még a kásadaganat is, ami riasztó nevével ellentétben szintén jóindulatú, csakúgy, mint a zsírcsomó. Hogy ne riadjatok meg attól, ha ilyeneket vesztek észre magatokon, segítünk a felismerésükben és abban is, hogyan szabadulhattok meg ezektől az esztétikailag zavaró képződményektől.

vous - 2021.12.23.
Gríz és kása – bosszantó szépséghibák a bőrön

Gríz az arcon

A legkönnyebben eltávolítható, ám mégis frusztráló csomócskával kezdem, amivel már biztos ti is találkoztatok. A gríznek vagy más néven miliumnak nevezett faggyúlerakódások eleinte még alig észrevehetőek a bőrötökön és leggyakrabban a járomcsont fölött vagy a szemek környékén jelennek meg.

Ugyan az is előfordul, hogy maguktól elmúlnak, ám a legtöbb esetben inkább növögetnek, akár 1-2 milliméteresre is. Olyannyira, hogy ha a tükörbe nézünk, minden egyes alkalommal segítségért kiáltanak.

A kozmetikus számára rutinszerű az eltávolításuk, egy aprócska steril tűvel minimális karcolással megnyitják az előzőleg felpuhított bőrt és már ki is szedték azt.

Otthon viszont ne próbálkozzatok ilyesmivel, mivel könnyen úgy megsérthetitek a bőrötöket, hogy az begyulladhat és félő, hogy a nyoma örökre megmarad az arcotokon.

A gríz kialakulásáért egyébként leginkább a tökéletlen faggyú- és szaruképződés tehető felelőssé, és vannak, akik hajlamosabbak rá, például azok, akiknek szárazabb vagy szeborreásabb a bőrük.

Kásadaganat

A kásadaganat, orvosi nevén atheroma már nagyobbra nő és leggyakrabban a hajatok alatt bújik meg, így mások számára láthatatlan. Persze ha nem vagytok ilyen szerencsések, akkor akár az arcotokon vagy a hátatokon is megjelenhet az érezhetően egy tokban lévő kis kemény gumó, ami az 1 centistől a több centisig is megnőhet.

Fájni nem fáj, bár ritkán begyulladhat és akkor sürgőssé válik az eltávolítása. Egyéb esetekben csakis esztétikai okokból indokolt megszabadulni tőlük.

Ehhez már némi érzéstelenítésre is szükség lesz, hiszen a kásadaganattól csakis sebészeti úton lehet megszabadulni, így nem elég a kozmetikusotokat felkeresnetek. Cserébe tényleg készen van néhány perc alatt, nem fáj, és senki nem veszi észre a bibit sem a hajatok alatt. Higgyetek nekem, én már túlestem ilyenen néhány éve.

A kásadaganat keletkezése – annyira durván hangzik, pedig tényleg csak egy gyöngyöcske az egész – szintén a faggyúmirigyek működésével hozható összefüggésbe, csak ilyenkor egy közönséges mitesszerrel ellentétben a mirigyek kivezető csövét a faggyú elzárja, ami összegyűlik a bőrfelszín alatt egy kis tokban.

Forrás:
iStock

Xanthelasma

Sokan összetévesztik a grízzel, de a xanthelasma (xanthelasma palpebrarum) mégsem az. Míg az előbbi inkább fehér, az utóbbi sárgás színű és főként a szemhéjakon bújik meg (alsón és felsőn egyaránt), sokszor szimmetrikusan elhelyezkedve, az alakja pedig ovális.

Az oka azonban az első két problémával ellentétben nem a faggyúmirigyek körül keresendő, hiszen itt koleszterin-lerakódásról beszélünk.

Furcsa mód azonban mindez csak ritkán jár együtt a vér magas koleszterinszintjével és valóban csak esztétikailag zavaró. Főleg akkor, ha a lapos csomók olyannyira megnőnek és elterülnek, hogy össze is nőnek.

Ez a típusú probléma egyébként általában 40 év feletti nőknél jelentkezik és a kásadaganathoz hasonlóan csakis szakorvos illetékes az eltávolításukban.

Zsírcsomó

Zsírcsomóval is biztosan találkoztatok már, ha más nem a strandon vagy a buszon láttátok valakin, hiszen elég gyakori. A felsoroltak közül a legnagyobbra megnövő – már ha hagyják –, de ez is ártalmatlan, még ha szépnek nem is szép.

A puha, bőr alatt éldegélő csomó fájdalmatlan, főként a karokon, lábakon és a törzsön alakul ki, de lehet még a nyakon, a fejen és az arcon is. Ez viszont inkább a férfiak problémája, náluk is főleg 40–50 éves kor után jelentkezik.

Ha valamelyik apró vagy nagyobbacska dudorral találkoztok, nem kell tehát megijednetek, de

Célszerű minél hamarabb megszabadulnotok tőlük, mert amíg kisebbek, könnyebben eltávolíthatóak, az esetleges heg is kisebb lesz és a seb is gyorsabban gyógyul.

Ajánlott cikkek