Test

Hihetetlen, napégette bőrlenyomatok a testen

Fényképek az emberi bőrön, amiket az UV-fény alkotott. Művészi alkotás vagy borzasztó támadás az emberi szervezet ellen?
vous - 2015.07.20.
Hihetetlen, napégette bőrlenyomatok a testen

Nem mindennapi képekre lettem figyelmes a junk-culture weboldalán. Napégette lenyomatokat állítanak elő az emberi testen. Egy francia művész, Thomas Mailaender az UV-lámpa segítségével vintage negatívokat „fest” az emberi bőrre. A képeit az Illustrated People című fotósorozatába szánta. A negatívokat ráhelyezte a modellek bőrére, majd UV-lámpa segítségével láthatóvá tette azokat. Azután persze gyorsan le is fotózta, még mielőtt a nap eltüntetné az alkotásait. Első pillantásra lenyűgözött, érdekesnek találtam. Látva azonban a képek körül az égett bőrfelületet, elszörnyülködtem. Így nyáron a csapból is az folyik, hogyan óvjuk a bőrünket a leégéstől. Pusztán pár megdöbbentő kép kedvéért ezek az emberek az egészségüket kockáztatták. Persze, ez most nagyon drasztikusan hangzik, de sajnos így van. Megkérdeztem egy szakértőt, Kaszab Csilla bőrgyógyászt, ő mit gondol erről a trendről:

A sunburnart hihetetlenül káros a bőrünkre, hisz a napégéssel, leégéssel olyan DNS-károsító folyamatok indulnak be a bőr sejtjeiben, amik később daganathoz vezethetnek. Néhány alkalommal elég leégnünk ahhoz életünk során, hogy évek múltán bőrdaganatunk legyen. Abszolút tiltott ez az új ‘agyament’ divat.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.