Test

Hihetetlen, napégette bőrlenyomatok a testen

Fényképek az emberi bőrön, amiket az UV-fény alkotott. Művészi alkotás vagy borzasztó támadás az emberi szervezet ellen?
vous - 2015.07.20.
Hihetetlen, napégette bőrlenyomatok a testen

Nem mindennapi képekre lettem figyelmes a junk-culture weboldalán. Napégette lenyomatokat állítanak elő az emberi testen. Egy francia művész, Thomas Mailaender az UV-lámpa segítségével vintage negatívokat „fest” az emberi bőrre. A képeit az Illustrated People című fotósorozatába szánta. A negatívokat ráhelyezte a modellek bőrére, majd UV-lámpa segítségével láthatóvá tette azokat. Azután persze gyorsan le is fotózta, még mielőtt a nap eltüntetné az alkotásait. Első pillantásra lenyűgözött, érdekesnek találtam. Látva azonban a képek körül az égett bőrfelületet, elszörnyülködtem. Így nyáron a csapból is az folyik, hogyan óvjuk a bőrünket a leégéstől. Pusztán pár megdöbbentő kép kedvéért ezek az emberek az egészségüket kockáztatták. Persze, ez most nagyon drasztikusan hangzik, de sajnos így van. Megkérdeztem egy szakértőt, Kaszab Csilla bőrgyógyászt, ő mit gondol erről a trendről:

A sunburnart hihetetlenül káros a bőrünkre, hisz a napégéssel, leégéssel olyan DNS-károsító folyamatok indulnak be a bőr sejtjeiben, amik később daganathoz vezethetnek. Néhány alkalommal elég leégnünk ahhoz életünk során, hogy évek múltán bőrdaganatunk legyen. Abszolút tiltott ez az új ‘agyament’ divat.

Ajánlott cikkek