Test

Ne vegye könnyelműen bőre egészségét!

Az elmúlt évek során növekvő tendencia tapasztalható a bőrrák előfordulási gyakorisága kapcsán. A szomorú tény nem is meglepő, hiszen a szoláriumozás is egyre népszerűbb, az intenzív dózisok pedig egyértelműen nem jó irányt jelentenek a bőr egészségére nézve.
vous - 2023.02.15.
Ne vegye könnyelműen bőre egészségét!

A bőrgyógyászati szűrés jelentősége

Az évenkénti anyajegyszűrés létfontosságú, ezt kiegészítve az otthoni önvizsgálattal még többet tehetünk a korai felismerés érdekében. A CMC Déli Klinika Bőrrák Diagnosztikai Központja lehetőséget teremt mindazoknak, akik szeretnének igénybe venni egy korszerű, mesterséges intelligenciával támogatott diagnosztikai módot. 

Amennyiben változások tapasztalhatók a meglévő anyajegyek színében, méretében, alakjában, vagy újak jönnek létre, bármiféle gyanús tünetek mellett, haladéktalanul szakorvoshoz kell fordulni! Intő jel, ha a széle megváltozik, elmosódik, viszketés, vérzés, váladékozás tapasztalható. 

Az éves kontrollt célszerű a nyári időszakot megelőzően elvégeztetni, így megoldható a gyanús anyajegy eltávolítása még a forróság, és a magas UV-sugárzás előtt. Ennek előnye pedig, hogy a nyaralást nem befolyásolja, és a sebgyógyulás is megfelelően, a maga ütemében zajlik.

Forrás: Canva

Növekvő tendencia a bőrrákos esetek kapcsán

A Mayo Klinika felmérései rámutattak, hogy körülbelül nyolcszorosa a bőrrákos esetek száma a megelőző évekhez képest, különösképp a 40-60 éves korosztályban. Dr. Brewer kutatásvezető rávilágított arra, hogy a fokozottabb szoláriumhasználat, a megnövekvő UV-sugárzás befolyásoló tényező lehet a melanomás esetek növekedésében. 

Az emelkedett gyakoriság leginkább a 40-50-es korú nőknél volt megfigyelhető. Arra a felismerésre jutottak, hogy már 10 perc szoláriumozás olyan mértékű UV-dózist jelent, mintha egész álló nap fényvédő készítmény nélkül napoznánk. 

Az elmúlt évek során megtriplázódott a festéksejtes bőrrák előfordulási aránya a fiatalabb korosztályban is, a 20-30 éves nőknél.

A felmérés felhívja a figyelmet arra is, hogy a túlélés tekintetében azonban 7%-os javulás tapasztalható, ez pedig a egyre korszerűbb szűrési eljárásnak, és a rendszeres önellenőrzésnek köszönhető. A korai felismerés döntő a betegség kimenetele szempontjából. 

Preventív életszemlélet a bőrvédelemben is

A megelőzés szerepe egyre fontosabbá válik a változó környezeti hatások miatt is. A jó hír, hogy nagyon sokat tehetünk bőrünk megóvása érdekében. A szokásos éves szűrés, és a rendszeres havi önellenőrzés mellett nem szabad megfeledkeznünk a fényvédő készítmények alkalmazásáról sem! A legkritikusabb időszakban lehetőleg ne tartózkodjunk a napon, ugyanakkor megfontolandó a szoláriumhasználat mérsékelése vagy teljes elhagyása is. 

Mindig az aktuális UV-sugárzáshoz mérten alkalmazzunk fényvédő terméket, magas sugárzás mellett, a nyári kánikulában nem elegendő egy kisebb védelmi faktorú készítmény. Ilyenkor a lehető legtöbbet meg kell tennünk bőrünk megóvása érdekében.

Egészségünk mindennél többet ér, nem szabad félvállról venni!

Ajánlott cikkek