Egyéb kategória

Mi a közös Harry Potterben és Lolitában? – Bakancslista bevállalós könyvmolyoknak

A könyvek hatnak minden porcikánkra, képesek formálni gondolatainkat és érzéseinket. Egy szomorú, szerelmes történettől rajtunk is eluralkodik a bánat, míg egy vidám, könnyed mesétől mosolyog a lelkünk. Ebből kiindulva egy vérfagyasztó krimitől sötétebb gondolatok kúsznak be az elménkbe? Nem lehetetlen, pont ezért számtalan könyv létezik a világban, melyeket feketelistára tettek, betiltottak, vagy esetleg el is égettek. Gyertek és fedezzétek fel velem a tiltott könyvek rengetegét!
vous - 2016.02.05.
Mi a közös Harry Potterben és Lolitában? – Bakancslista bevállalós könyvmolyoknak

Alice Csodaországban

Gondoltátok volna, hogy ez a könyv is szerepel a listán? Én sem. Mégis mi okuk lett volna tiltólistára tenni egy olyan történetet, melynek minden betűjét átszövi a kaland és a vidámság?

Hihetetlen, de Kína Hunan tartományában találtak benne hibát: a kormány nem nézte jó szemmel az állatok emberi tulajdonságokkal történő felruházását. Féltek, hogy katasztrófához vezet, ha a gyerekek azt hiszik majd, hogy az emberek és az állatok egyenlőek.

Anne Frank naplója

Annelies Marie „Anne” Frank egy zsidó származású német lány volt, akit saját naplója tett világhírűvé, melyet a második világháború idején írt. Anne, aki 16. születésnapja előtt életét vesztette, először csak magának írogatott, majd később úgy döntött, híres írónő lesz belőle, így hát átírta, javítgatta írásait.

Amerikában pornográf tartalomra hivatkozva betiltották naplóját, például a következő részlet miatt is: „Régen azt hittem, hogy a csiklóból jön a pisi… Állva csak a szőr látszik elől. […] Amikor leülök, különválik, belül piros és húsos. Felül az ajkak között van egy bőrdarab, ami kicsit olyan, mint egy hólyag. Az a csikló.”

Mein Kampf

Hitler Mein Kampf című könyve a világ egyik leghíresebb munkája. A lehető legtöbb országban tiltólistára helyezték. Felvázolja a náci vezető politikai ideológiáját és jövőbeni terveit. 2016 januárjában, 70 évvel a Führer halála után újra kiadta egy német kiadó és – kinek meglepő, kinek nem – vitték, mint a cukrot. Több tízezer előzetes megrendelés érkezett a közel kétezer oldalas könyvre – az eredetileg 600 oldalt a történészek kiegészítésekkel dúsították 2000 oldalassá, hogy érthetővé tegyék a hitleri manipulációt. Megjegyzem: nem szerepel a bakancslistámon.

Rozsban a fogó (Zabhegyező)

Nektek is kötelező olvasmány volt a suliban? Sajnos ez a könyv az én életemből kimaradt, de ígérem, igyekszem pótolni Holden Caulfield, az amerikai gimnazista sztoriját. De kanyarodjunk vissza oda, hogy miért nem engedték több országban, köztük Amerikában sem olvasni. Hasonló okok miatt, mint az előző könyveket, vagyis szexuális tartalom, vulgáris nyelvezet, rejtett agresszió, valamint szabadszájúság.

Lolita

Határozottan állíthatom, hogy ez a világtörténelem egyik legbotrányosabb és leghírhedtebb könyve. Nálunk leginkább csak hallásból ismert, de az biztos, hogy a címével már mindenki összefutott itt-ott.

Főhősét perverz vágyak gyötrik, aki saját mostohalánya közelébe szeretne férkőzni. Nem csoda, hogy nagy port kavart, majd felháborító témára és erkölcsi tabuk határainak feszegetésére hivatkozva betiltották. Ha nehéz olvasmányra vágytok, akkor erre van szükségetek.

Száll a kakukk fészkére

Íme, a könyv, amely óriási sikert aratott hazánkban. Tudtátok, hogy film is készült belőle Jack Nicholson főszereplésével? Ez a könyv sem véletlenül szerepel a listámon. Colorado Greeley nevű városában néhány szülő úgy vélte, dicsőítik benne a prostitúciót, a gyilkosságot és a trágárságot és nem akarták, hogy ezek a képek éljenek a gyerekek fejében.

Harry Potter-sorozat

Nincs ember, aki ne ismerné Harry Pottert, a mindig morcos Piton professzort vagy a vibráló vörös hajkoronával megáldott Ron Weasley-t. Fogadok, hogy ti is azok közé tartoztok, akik tartottak már Harry Potter-maratont.

Nehéz elképzelni, hogy voltak olyanok, többek között Amerikában és Angliában is, akiket nem varázsolt el a történet, sőt egyenesen zavarta őket, így betiltását követelték olyan okokra hivatkozva, mint például családellenesség, sátánizmus, erőszakosság illetve boszorkányság. Egy angliai iskolában az iskolaigazgató kifejtette, hogy a Biblia szerint varázslók, ördögök és démonok léteznek, de az embereknek nem kell csinálni velük semmit.

Az éhezők viadala-trilógia

Ami nálunk hatalmas sikernek örvendett, az más országokban felháborodást keltett. A fiatalok nálunk rajonganak Katniss Everdeen és Peeta Mellark párosáért. Számos hely van, ahol – leginkább szülői nyomásra – a könyvet tiltólistára szerették volna helyezni, például családellenesség, érzéketlenség, sértő nyelvezet és erőszakosság miatt.

Hogy végül sikerült-e nekik, az nem derült ki, viszont érdekesség, hogy a híres kézjelet Thaiföldön betiltották, ugyanis a thai katonai vezetők szerint ez az ellenállásnak egy csendes formája.

Betiltott könyvek listájaként indult, de bakancslista lett belőle. Bakancslista arról, hogy ezeket a könyveket muszáj lesz elolvasnom. Ti melyiken lepődtetek meg legjobban?

Ajánlott cikkek