Egyéb kategória

Nem tudjátok, hogy vágjatok bele a felnőtt életbe? – Kezdjétek diákmunkával!

Ha éppen most kezditek el bontogatni a szárnyaitokat, és igazán vágytok már arra, hogy felnőttként kezeljenek titeket, akkor biztos ti is gondolkoztatok már a diákmunkán. Naná! Most pedig azt is elmondom nektek, hogy működik ez pontosan.
vous - 2016.01.29.
Nem tudjátok, hogy vágjatok bele a felnőtt életbe? – Kezdjétek diákmunkával!

A diákmunka tökéletes arra, hogy megtudjátok, mennyire idegen még nektek a munka. Tinédzserként mindenki arra vágyik, hogy végre úgy kezeljék őt a szülei, mint egy felnőtt embert. Érkezzen el végre az az idő, hogy ne kelljen megkérdezni anyut vagy aput, elenged-e a moziba. Ne kelljen este 11-re hazaérnetek, ha épp iszogatni mentek a barátaitokkal.

Minden tini vágyik a szabadságra, a diákmunka pedig megadhatja egy szeletét. Saját magatok keresitek a pénzt, és magatokra is költhetitek el, nincs szebb a saját munkánk gyümölcsénél. Arról nem is beszélve, hogy így tapasztalatot szerezhettek, ami a későbbi munkavállalásnál csak előnyt jelenthet.

Mit lehet tudni a diákmunkáról?

 • Diákmunkát bárki vállalhat, aki betöltötte a 16. életévét, illetve a nyári szünetben ez a korhatár lecsúszik 15 éves korra.
 • A munkáltató minden esetben köteles munkaszerződést előállítani.
 • A munkaórák száma lehet négy, hat vagy akár nyolc is.
 • Éjszakai munkát egy fiatal munkavállaló sem végezhet (vagyis 22 óra és reggel 6 között).
 • Hat órát meghaladó munka után 45 perc szünetet kell biztosítani.
 • Két munkanap között 12 órának kell eltelnie.
 • Minden fiatalnak heti két pihenőnap jár.
 • Akárcsak a rendes munkaviszonyban állóknál, 20 nap szabadságot kell biztosítani egy évben.

Forrás:
Pixabay

Hol találhattok diákmunkát?

Elsősorban diákszövetkezeteknél, például az Y Generációnál, a Mind Diáknál, az euDiákoknál vagy a Pensum Diákszövetkezetnél. Minden diákszövetkezet esetében személyesen kell elmennetek regisztrálni. Ehhez néhány iratotokat is magatokkal kell vinnetek, mondom is, hogy mit:

 • személyi igazolvány
 • lakcímkártya
 • adókártya
 • tajkártya
 • saját bankszámlaszám (ha nincs, akkor közeli hozzátartozóé)
 • diákigazolvány

A regisztráció után el kell mondanotok, milyen munkák is érdekelnek titeket, így akár már helyben is kaphattok állásajánlatokat. De a telefonszámotokat és az e-mail-címeteket megadva biztosan keresni fognak titeket különböző állásokkal. Most már csak az a dolgotok, hogy elvállaljátok, és a hónap végén pedig landol is a jutalom a számlátokon.

Hajrá!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.