Egyéb kategória

Egy új kutatás miatt többé nem kenhetjük az időjárásra a rosszkedvünket

„Esik az eső, ezért van rosszkedvem” – ismerős, ugye? Biztos sokan vagytok ti is, akik télen, napsütés hiányában, eső és hó bőségében hajlamosabbak vagytok a depresszióra. Viszont a tudósok új kutatása szerint az időjárás változásának semmi köze a rossz hangulat kialakulásához.
vous - 2016.01.23.
Egy új kutatás miatt többé nem kenhetjük az időjárásra a rosszkedvünket

Az Association for Psychological Science tanulmánya kijelentette, hogy a szezonális hangulati zavar (angolul: SAD, seasonal affective disorder) valójában nem létezik. A tudósok hangsúlyozták, attól, hogy valaki télen depressziós, nem biztos, hogy a tél miatt az.

Az Auburn University kutatója, dr. Steven LoBello szerint

 a depresszió kialakulásának gyakorisága nagyon stabil különböző földrajzi helyeken, évszakokban. Számos esetben a betegek depresszió tüneteiről számoltak be, amelyek az őszi és téli időszakban fokozódtak, tavasszal és nyáron viszont csökkentek.

A téli depressziót korábban a melatonin nevezetű hormonnal hozták összefüggésbe, amely a fényhiány miatt túltermelődik a szervezetben.

Forrás:
Pixabay

A tudósok legfrissebb kutatása pont ennek a valósságát akarta megcáfolni. Bizonyítékot akartak találni arra, mi váltja ki a szezonális hangulati zavar tüneteit. Több mint 34 ezer 18 és 99 éves kor közötti résztvevő adatait vizsgálták meg.

Többféle megközelítésből elemezték az adatokat, és megállapították, hogy a depresszió gyakorisága különböző földrajzi helyeken és évszakokban nagyon stabil. Épp ezért nem biztos az, hogy az időjárástól függene a hangulatunk.

Úgyhogy sajnos a „tél miatt vagyok rosszkedvű” és ehhez hasonló kifogások ideje leárt.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!