Egyéb kategória

Rajtatok is múlhat más élete: így ismerjétek fel a stroke jeleit!

A stroke, más néven agyvérzés bárkire bármikor lecsaphat: csecsemőre, gyerekre, sportolóra, felnőttre, vékony emberre, túlsúlyosra. Ez a kisebb baj. A nagyobb az, hogy mielőbb kezelni kell, hiszen a felépülés sikeressége azon múlik, hogy időben felismerik-e a stroke jeleit, és orvosok kezei közé kerül-e a beteg.
vous - 2016.01.09.
Rajtatok is múlhat más élete: így ismerjétek fel a stroke jeleit!

Agyvérzés során ugyanis az agy bizonyos részein elégtelen a vérellátás, ami komoly zavarokat okozhat a látás, mozgás vagy beszéd területein. Éppen ezért fontos, hogy minél előbb szakértő kezek közé kerüljön az érintett. A korai szakaszban ugyanis akár teljes felépülést is el lehet érni, azonban ha későn kerülünk orvoshoz, az esélyek egyre kisebbé válnak.

Mik a stroke jelei?

 • hirtelen sújt le
 • megbénítja, elgyengíti a végtagjaitokat
 • lezsibbasztja az arcotokról a mosolyt, lehúzza az egyik oldalon a szátokat
 • meg sem bírtok szólalni, beszédképtelenség lép fel, összevissza beszéltek, képtelenek lesztek egy teljes mondat végigmondására, vagy hangosan felolvasni egy szöveget összefüggően
 • összeakad a nyelvetek, beszédproblémák jelentkezhetnek
 • látási zavarok lépnek fel, kettőslátás, homályosság
 • elveszítitek az egyensúlyotokat

Hogyan bizonyosodjatok meg róla, hogy agyvérzése van valakinek:

 • Kérjétek meg, hogy mosolyogjon.
 • Kérjétek meg, hogy mondjon egy összefüggő mondatot.
 • Kérjétek meg, hogy emelje fel mindkét kezét.
 • Kérjétek meg, hogy öltse ki a nyelvét.

Ha az illetőnek bármelyik kérés kivitelezésével problémája van, azonnal hívjátok a mentőket, és mondjátok el a tüneteket. Ha a nyelv kicsavarodott, vagy egyik vagy másik oldalra megy, az szintén a stroke jele.

Erre gondoljatok úgy, mint az elsősegélynyújtás részére. Még ha az újraélesztéstől féltek is, ezt a pár kérdést feltehetitek bárkinek, semmi bajotok sem lesz tőle: a stroke nem fertőző. Ellenben gyorsan kezelhető, ha ti is figyeltek!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.