Egyéb kategória

Rajtatok is múlhat egy másik ember élete – Tanuljátok meg velünk az életmentő technikát!

Évente 26 ezren halnak meg hazánkban hirtelen szívhalál miatt. A szív leállása azonban nem jelentené automatikusan a véget. Az esetek jelentős részében visszahozható lenne az illető, ha a bekövetkezett szívhalál első két-három percében olyan segítséget kaphatna, amilyenre bárki képes.
vous - 2015.11.22.
Rajtatok is múlhat egy másik ember élete – Tanuljátok meg velünk az életmentő technikát!

A szakszerű segítségnyújtás technikája nem bonyolult művelet: ha nem lélegzik normálisan, végezz mellkasi nyomásokat a mentők kiérkezéséig. A segítségnyújtás azonban a technika ismeretén felül lélekjelenlétet, valamint kitartást is kíván. Előfordulhat, hogy akár 10-15 percig is biztosítani kell a bajban lévő ember keringését – egészen a mentők kiérkezésééig.

Forrás:
Hámori Zsófia

A VOUS szerkesztőségébe Márkus Dávid orvostanhallgató, elsősegélynyújtó szakember látogatott el, aki nem érkezett egyedül. Olyan próbababát hozott vendégségbe, amin megtanulhattuk, gyakorolhattuk a szakszerű, életmentő segítségnyújtás lépéseit, fogásait. Ezt ezen a cikken keresztül is szeretnénk megköszönni neki.

Ne legyen soha szükség rá, de ha mégis, mi jó páran a VOUS-lányok közül már tudjuk, mit tegyünk, ha valaki a közelünkben lesz rosszul. Tartsatok ti is velünk, tanuljátok meg, mit kell tenni baj esetén!

Dávid fesztelen légkört teremtett pár másodperc alatt, remek bemutatója pedig nagy segítség volt a technika elsajátításában.

Mit kell tennetek, ha valaki a közeletekben lesz rosszul, és leáll a légzése, keringése?

Forrás:
Hámori Zsófia
  1. Határozottan rázzátok meg a vállát, és szólítsátok meg. Ha nem reagál, nem válaszol, akkor győződjetek meg arról, hogy valóban eszméletlen, és nincs légzése.
  2. A földön fekvő beteg fejét határozott mozdulattal hátrahajtva tegyétek szabaddá a légutakat, és fölé hajolva tíz másodpercig hallgassátok, és érezzétek az arcotokon, van-e légzése, miközben a mellkasát figyelitek, emelkedik-e. Ha van légzés, van keringés is. Ha nincs normális légzés, akkor keringése sincs.
  3. Hívassatok vagy hívjatok haladéktalanul mentőt! A mentőhívás szabályaiért kattintsatok ide!
  4. Ezzel egy időben meg kell kezdeni a mentést is. Ha nincs légzés, vagy csak horkolásszerű, akadozó légzésmaradványt tapasztaltok, az azt jelenti, hogy a betegnek keringése sincs. Meg kell kezdenetek az újraélesztést – ezzel rosszat nem tehettek, csak jót. Két kezeteket egymásba kulcsolva helyezzétek a beteg szegycsontjára, és nyújtott kézzel, erőteljes nyomásokkal, biztosítsátok (pótoljátok) a szív munkáját. Másodpercenkét két nyomásnak kell megtörténnie. Fontos, hogy ne hagyja el a kéz a szegycsontot, vagyis ne ütögetés legyen a mellkast érő erő, hanem egyenletes kompresszió. Le-föl, le-föl.
  5. Mindezt addig végezzétek, amíg ki nem érkezik a mentő. Nem szabad abbahagyni, nem szabad szünetet tartani – ha szerencsés vagy, akad más is, akivel válthatjátok egymást. Ha nem, akkor készülj fel, hogy apait-anyait bele kell adj a műveletbe. Nincs pihenő, mint a fitneszteremben súlyzózás közben. A kitartásodon (is) múlhat az élete.

Forrás:
Hámori Zsófia

Fontos információ, hogy lehetőség szerint a 104-et hívjátok, az ugyanis közvetlen hívás a mentőszolgálat felé, kevésbé sikkad el az információ.

Nem tudtok rosszat tenni!

Dávid tapasztalatai szerint az emberek egy része egyszerűen pánikba esik és/ vagy fél az elsősegély nyújtásától. Ez pedig legtöbbször abból fakad, hogy nem tudják, mennyire egyszerű az újraélesztés, és félnek, hogy rosszat tesznek vele – ez pedig tévhit, újraélesztéssel rosszat nem lehet tenni, csak jót. Az, hogy izgultok, teljesen normális jelenség – izgulni fogtok, ez tény. Ez viszont semmiképpen nem akadályozhat meg titeket abban, hogy segítsetek, hiszen a beteg élete rajtatok múlik!

Ne feledjétek el, hogy az első-két három perc életmentő, ennek hiányában a mentőknek nem lesz esélye megmenteni a beteg életét. De a segítségeden múlhat az is, hogy az illető szívmegállásból és keringési elégtelenségből fakadó sérülései a lehető legminimálisabbak legyenek.

Lehet, éppen a ti talpraesettségeteken múlik, hogy életben maradása után tud-e majd beszélni, gondolkodni, mozogni az, aki mellé letérdeltetek.

Szájból szájba lélegeztetés – nem kötelező többé

Az elsősegélynyújtás protokollja egyébként változott az utóbbi időben, ma már nem egyértelmű (és így nem is kötelező, de megengedett) a szájból szájba lélegeztetés. Az egészségügyi kutatások eredményei szerint ugyanis a laikusok sokkal több időt fecsérelnek erre a műveletre, mint amekkora jelentősége van a segítségnyújtás során.

Ha nem vagy szakember, akkor szorítkozz inkább a mellkaskompresszióra, azzal biztosan segítesz. Hidd el, nem tudod elrontani, nem okozol akkora sérülést még bordatörés esetén se, amekkora baj lehet, ha nem nyújtasz segítő kezet. És persze jusson eszedbe, hogy akár neked vagy szerettednek is szüksége lehet segítségre. És jó, ha van valaki, aki felelős módon felvállalja a helyzetet. A pánikon felülkerekedve, szakszerűen.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia
Ajánlott cikkek