Egyéb kategória

„Egy kutya ne azért legyen számodra kedves, mert hatalmas összegért vásároltad!” – Örökbefogadás másként

Eddig közel 20 kutya talált gazdára a Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát Facebook-oldalnak köszönhetően. Ez ugyan nem rekordmennyiség – mégis kiemelkedő, amit csinálnak. Az oldal ugyanis alapjaiban tér el a bevett „gazdikereső szokásoktól”: a szomorú, hatásvadász (gyakran altatással fenyegető) posztok helyett inkább kedvet csinálnak a felelősségvállaláshoz és a segítéshez. Posztjaikat így nem „kerülik” az emberek, hanem követik, méghozzá nem kevesen! Az oldal alapítójával, Ferenczi Szonival beszélgettem.

vous - 2016.03.23.
„Egy kutya ne azért legyen számodra kedves, mert hatalmas összegért vásároltad!” – Örökbefogadás másként

Szoni igazi mai, vagány csaj. A közösségi médiával hivatásszerűen foglalkozik: jelenleg accountként dolgozik. Szabadidejében nemrég zenekart alapított Skeemers néven, ha pedig marad egy kis energiája, akkor a kutyák védőszentjeként tevékenykedik. Márpedig energiája mindig marad, mert percre pontosan van beosztva a napirendje.

Szoni életében a kutyák mindig is kiemelt figyelmet kaptak. Évekkel ezelőtt, amikor a közösségi oldalakat elözönlötték a segítségre váró kutyák hirdetései, elhatározta, kipróbálja az ideiglenes örökbefogadást. Hetek alatt sikerült állandó gazdát találnia a kutyának, aki hozzá került – mivel az akkor social media managerként dolgozó lány a munkája során szerzett tapasztalatait az online gazdikeresésben is kamatoztatta. Így született meg másfél évvel ezelőtt a Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát Facebook-oldala, amin ma már több ideiglenes befogadó is közvetíti a gazdára váró kutyusok életét.

Forrás:
Megyesi Juci

Mi tartja vissza az embereket attól, hogy befogadjanak egy kutyát?

Nagyon sokan félnek örökbe fogadni, mert nem tudják, mi fog történni, ha hozzájuk kerül a kutya. Lehet, hogy megharap? Lehet, hogy bepisil? Igen, előfordulhat, de minden türelem, szeretet és odafigyelés kérdése. Az eddigi örökbe adásainknak mindig az lett a vége, hogy valaki rátalált élete kutyájára. Ez nem lehet véletlen.

Milyen elvárásoknak kell megfelelnie egy ideiglenes örökbefogadónak?

Az ideális ideiglenes befogadó szuggesztív, olyan típusú ember, aki otthonosan mozog a digitális világban, jó képekkel és sztorikkal közelebb tudja hozni a kutyát a követőinkhez. Az a cél, hogy az állatok személyiségét, fejlődését, mindennapjait bemutassuk, ezáltal megkönnyítve gazdára találásukat. Mivel nem vagyunk alapítvány, sem egyesület, az ideiglenes gazdák örökbefogadással járó kiadásait sajnos egyelőre még nem tudjuk fedezni. Viszont ha valaki alapítványtól hoz el ideiglenesen kutyát, nem kell aggódnia az esetlegesen felmerülő orvosi, étkeztetési és kiegészítő költségek miatt, hisz azt fedezi az adott szervezet.

Hányan foglalkoztok jelenleg ezzel, kikből áll a csapat?

Az ötlet tőlem származik, de a környezetem is teljes mértékben támogat. A barátom érdeme a felület kreatív részének tervezése, de persze mindenben segít, amiben tud. Sokat köszönhetek még Zsófi barátnőmnek, aki amellett, hogy ideiglenes örökbefogadóként kiveszi a részét a mentésből, jön velünk, ha adományokat viszünk, segít a kutyák betanításában, nevelésében. Rajtuk kívül folyamatosan változnak a csapattagok, eddig körülbelül 8-9 ideiglenes gazdiról beszélhetünk.

Hogy működik az ideiglenes örökbefogadás a gyakorlatban?

A Facebook-oldalunkon keresztül bárki felveheti velünk a kapcsolatot, ott elmondjuk, mik a feltételek, küldünk egy listát, aminek meg kell felelni, és ha minden rendben van, kiválasztunk egy kutyust, és az ideiglenes gazdi kap egy szerkesztői jogot az oldalhoz. Onnantól kezdve, hogy megérkezett hozzá a kis „mentvény”, önállóan közvetítheti a kiválasztott kutyus fejlődését.

Komolyak a szándékaid?

Pilla 4-5 hónapos kislány, maximum közepes termetűre nő majd, és a Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát imádni való kis védence. Egyelőre még ijedten szemléli a világot, személyisége alakulóban van, és reménykedve várja a végleges gazdit. Lehet, hogy épp te leszel az? Ha úgy érzed, igen, és komolyak a szándékaid, látogass el a Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát Facebook-oldalára, ahol felveheted a kapcsolatod az adminokkal!

Kutyásként felmerül bennem a kérdés: hogy lehet elengedni egy kutyust, ha hónapokon keresztül gondoskodtál róla? Meg lehet ezt egyáltalán szokni?

A tudat, hogy ezzel is segítek, kárpótolni tud. Tavaly volt a holtpont, amikor Bocit fél év után kellett elengednem. Ha azon sikerült túllépnem, nagy sokk már nem érhet. Persze nekem is idő kell, míg megnyugszik a lelkem, emiatt bevezettem, hogy ameddig egy kutya nálam van, annak az időnek a feléig nem jöhet következő. Így talán kicsit könnyebb.

Mi a véleményed azokról, akik kizárólag fajtatiszta kölyökkutyát hajlandóak venni?

Én nem ítélem el azokat, akik fajtatiszta kutyát vásárolnak, de szomorú leszek tőle, ha látom ezt a jelenséget a környezetemben. A munkánk sarkalatos része, hogy felhívjuk rá az emberek figyelmét: a menhelyen lévő kutyák emberi mulasztás miatt kerültek oda, ahova – és csak mi, emberek szabadíthatjuk ki őket a mások által felelőtlenül okozott bajból. Egy kutya ne azért legyen számodra kedves, mert X. Y. kenneltől hatalmas összegért vásároltad, hanem azért, mert létrejött köztetek a kapcsolat: megfogott téged a személyiségével, mert szereted.

Forrás:
Megyesi Juci, Ferenczi Szonja

Hogyan tovább? Szeretnétek magasabb szinten foglalkozni az ideiglenes örökbefogadással?

A jövőre nézve tervben van egy alapítvány vagy egyesület létrehozása, hogy tudjuk támogatni a befogadókat, és hogy akik úgy gondolják, minket is támogathassanak. Nem kérdés, hogy továbbra is szeretnék ideigleneskedni és másokat is erre ösztönözni, mert így segíthetünk legtöbbet az alapítványoknak. Minden ideiglenes örökbefogadó kincset ér!

Ha valaki nem tud bevállalni egy kutyát, de mégis segítene, mit tehet?

Amellett, hogy érdemes az alapítványokra gondolni az adó 1% adásakor, a kutyák bármilyen felajánlásnak nagyon örülnek. Nemrég egy lány Amszterdamból küldött csomagot Azimnak, az ideiglenes kutyámnak. Játékoktól kezdve ínycsiklandó jutalomfalatokig volt benne minden, ráadásul olyan levelet írt, hogy sírtam a meghatódottságtól. De van, aki csak rám ír, hogy van két labdája, amivel az ő kutyája nem játszik, szívesen áthozza. Olyan örömmel adják, akkor is, ha két labdáról van szó, akkor is, ha egy hatalmas csomagról, hogy már ezért megéri csinálni az egészet. Nagyon jó fej emberek vannak.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.