Egyéb kategória

Az első magyar röntgenfelvételek 120 éve születtek

1896 januárjában a későbbi Nobel-díjas fizikus, Wilhelm Conrad Röntgen fantasztikus felfedezésének híre tartotta lázban a világot, amelyről ma 120 éve számolt be a bécsi Neue Freie Presse.
vous - 2016.01.05.
Az első magyar röntgenfelvételek 120 éve születtek

A tudósok mindenfelé, így a budapesti Műegyetemen is kísérletekbe kezdtek a Röntgen-sugarakkal – köztük dr. Klupathy Jenő is, akinek az első magyar röntgenfelvételeket köszönhetjük. A Vasárnapi Újság részletesen beszámolt a magyar fizikus előadásáról és kivételes képeit is közölte.

Wilhelm Conrad Röntgen 1895 végén fedezte fel a rejtélyes X-sugarakat – a sugárzást, amely számos tárgyon áthatolt, így az emberi testrészeken is. Az első röntgenképet december második felében készítette el a Würzburgi Egyetemen – felesége, Anna Bertha Ludwig bal kezéről. Korszakalkotó felfedezéséről – amelyért elsőként vehette át 1901-ben a fizikai Nobel-díjat – közleményben számolt be, amely 1896 elején jelent meg.

Forrás:
Wikipedia

1896. január 17-én zsúfolásig megtelt a budapesti Műegyetem fizikai intézetének terme: a kiváló tudósok, egyetemi tanárok, arisztokraták, hölgyek és urak azoknak a kísérleteknek az eredményeit kívánták látni, amelyeket Röntgen világhírű felfedezése alapján itthon is sikerült elérni. Dr. Klupathy Jenő (a vetítőgépekben alkalmazható ívlámpa, később a hangvezérelt elektromos távkapcsolás feltalálója) közel kétórás előadást tartott „a nevezetes találmányról, elmondva annak előzményeit, ismertetve az idevonatkozó fizikai törvényeket, közben-közben pompásabbnál pompásabb mutatványokkal téve még érdekesebbé előadását. […] Különben megemlítendő, hogy a fiatal magyar tanár, b. Eötvös Loránd támogatásával, mindjárt a fölfedezés első hézagos hírére hozzáfogott kísérleteihez, melyek neki részben még jobban sikerültek, mint Röntgennek, míg a bécsi, berlini, londoni, stb. tanároknak a dolog egyáltalában nem sikerült, mely helyekről — és máshonnan is — most tömeges kérdezősködésekkel árasztják el Klupathy tanárt.

Az előadás végével olyan dörgő éljenzés és taps jutalmazta az érdekes előadást, a milyet alig hallottak még valaha a fizikai terem falai.” – zárta híradását a kivételes eseményről a Vasárnapi Újság, amely Klupathy előadásának fontosabb részleteit is közölte, valamint bemutatta néhány röntgenfelvételét is, amelyek „a báró Eötvös Loránd vezetése alatt álló m. kir. egyetemi természettani intézetben készültek”.

Báró Eötvös Lóránd és egy béka röntgenfelvétele

Báró Eötvös Lóránd és egy béka röntgenfelvétele

Kultjelző

Forrás:
VOUS

A teljes cikket az Alexandra Könyvkiadó Kultjelző magazinjában olvashatjátok

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.