Egyéb kategória

Uncsi kapcsolat? Soha többé, mert a szeretet tanulható!

Egy kapcsolat eleje mindig csodálatos: dúl a szerelem, minden randit epekedve vártok, minden csókba beleremeg a testetek, minden pillanat csupa izgalom, kaland, és borzasztóan hiányzik, amikor nincs veletek.

vous - 2016.01.06.
Uncsi kapcsolat? Soha többé, mert a szeretet tanulható!

Úgy érzitek, most igazán megfogtátok az Isten lábát, a barátaitok szerint is egyszerűen ti vagytok a tökéletes pár – de hibát követtek el, ha még a rózsaszín köd felszállása előtt összekötitek az életeteket – akár gyűrűvel, akár összeköltözéssel –, és felégettek minden hidat magatok mögött.

Súrlódás és csiszolódás

Az igazi próbatétel az első pár hónap, fél év után kezdődik, amikor vége a szimbiózis fázisának, és elkezdtek rájönni, miben különböztök egymástól. Itt derül ki az is, valójában hogy működtök együtt, hogyan jöttök ki, most már nem az izgalmas és szenvedélyes randevúkon, hanem a mindennapokban. Kiderül, hogyan köttök kompromisszumot, hogyan kezelitek a súrlódásokat, ki hogyan vitatkozik. Ha ezt, a differenciálódás szakaszát is sikeresen vettétek, akkor elégedetten hátradőlhettek, hogy valóban rendben van a párkapcsolatotok.

És pontosan itt, az elégedett hátradőlésnél kezdődhet a kapcsolat ellaposodása.

Kettőn áll a vásár

Egyetlen állandó dolog van az életben: a változás. Ti is változtok, a párotok is változik, és a kapcsolatotok is változik napról napra. Így egy jó párkapcsolat fenntartása mindennapos munkát igényel, minden nap újra meg kell ismernetek a párotokat, és aktívan tennetek kell a nyílt kommunikációért, az élmények megosztásáért. Persze kettőn áll a vásár, ugyanez vonatkozik a másik félre is! Nem mindegy, hogy átmentek-e mindketten a nagy kakaóscsiga-teszten.

Forrás:
Pexels/Katie Salerno

Együtt élés vagy egymás mellett élés

A kapcsolatnak ez a harmadik szakasza a gyakorlás: amikor ugyan együtt vagytok, de elkezditek újra felfedezni a világot. Új hobbit találtok, a munkahelyi karrierre fókuszáltok, és a párotoktól külön is töltötök értékes időt. A legtöbb pár ilyenkor már régóta együtt él, de ebben a szakaszban könnyű együtt élésről egymás mellett élésre váltani. Annyira természetesnek veszitek, hogy mindig ott van a másik, hogy a kötelező dolgokon kívül nem is törődtök egymással, a másik egykori őrült hiányolása már rég a múlt homályába veszett. Természetesen nem mindegy, milyen pilléreken nyugszik a kapcsolat.

A szenvedélyes szerelmet, vagy akár a szenvedélyes vitákat a közöny válthatja fel, és ez a legveszélyesebb a kapcsolatotokra nézve.

Mi lehet a közöny, az ellaposodás ellenszere? Hogyan tarthatjátok fent a szerelmet az évek során? A legelső lépés mindenképpen ennek a kapcsolati működésnek a tudatosítása: ha észreveszitek, hogy elégedetten hátradőltetek, akkor még pont van időtök gyorsan felpattanni a fotelből!

  • Elevenítsétek fel a kezdeti tüzet: menjetek újra randizni, csak kettesben egy romantikus étterembe, vagy valami izgalmas, aktív kalandra. Erre a pár órára kapcsoljátok ki a telefonotokat, és foglalkozzatok csak egymással.
  • Ne merüljön ki ennyiben az egymással törődés, otthon is találhattok elfoglaltságot. A hétvégi vacsorát főzzétek meg együtt, de meglepő módon egy közös fürdőszobatakarítás is sokkal mókásabb, mintha egyedül állnátok neki.
  • Ne hanyagoljátok el a fizikai kontaktust sem, és most nem kizárólag a szexre gondolok. Lopott csókok, ölelések, egy-egy simogatás is elmélyíti közöttetek az intimitást.
  • Figyeljetek oda egymásra, de most tényleg. A munkából hazaérkezve ne annyiból álljon a párbeszéd, hogy „Mi volt ma?”, „Semmi.”, hanem kerítsetek néha alkalmat arra, hogy két bögre forró kakaóval letelepedjetek a kanapéra, és őszinte érdeklődéssel megkérdezzétek egymástól, milyen volt a napotok, hogy éreztétek magatokat. Hallgassátok a másik válaszát figyelemmel és megértéssel! Ugyanígy beszélgethettek arról is, hogy érzitek magatokat a kapcsolatotokban, mit vártok a jövőtől, mik a közös céljaitok.
  • Adjatok hálát a párotokért! Ez olyan banális, hogy gyakran elfelejthetitek, milyen szerencsések vagytok, hogy a másik mellettetek van. Emlékeztessétek magatokat időről időre, hogy mit szerettek benne, miért szerettek vele lenni – és ezt mondjátok el neki is!
  • Amennyiben a gyakorlás fázisát is sikerrel vettétek, még mindig egy párt alkottok, újra egymásra találhattok, és a negyedik szakaszban, az érett párkapcsolat szakaszában megtapasztalhatjátok a szeretet paradoxonát: két külön emberként mégis tökéletes egységet alkothattok.
600

A szeretet tanulható!

A témában érdeklődőknek a legnagyobb lelkesedéssel ajánlom Eric Fromm: A szeretet művészete című könyvét. Érdemes megszívlelni minden gondolatát, mert tényleg hatékony segítség lehet a hétköznapi súrlódásoktól kezdve a legélesebb párkapcsolati csatározásokban is. Vagyis annak elkerüléséhez nyújthat segítséget, menekülő útvonalakat!

Ajánlott cikkek