Egyéb kategória

Semmire nem emlékeztek az éjszakából? Jobb, ha ezzel nem vicceltek

Na, hogy sikerült a szilveszteri buli? Kihevertétek már? És megvan minden részlete? Ha volt egy kis filmszakadásotok, most talán el tudjátok képzelni, milyen lehet, ha valaki amnéziában szenved. Persze viccesnek tűnhet egy-egy átdorbézolt éjszaka után, mikor a haverok mesélik el, mit műveltetek, de egy igazi emlékezetvesztéses állapot, főleg, ha nem időleges, egészen felkavaró és embert, sőt családot próbáló krízishelyzet.

vous - 2016.01.02.
Semmire nem emlékeztek az éjszakából? Jobb, ha ezzel nem vicceltek

Szerencsére velem még soha nem fordult elő, hogy az ovis korszak után ne emlékezzek a korábban történtekre, így saját sztorival ezúttal nem szolgálhatok nektek, de annál több regényben és filmben dolgozták fel a különös és bizony nem is olyan ritka jelenséget.

Van ugye a Másnaposok-féle, a mindent bele partik utáni állapot, amikor azért a történet mozaikdarabjai szép lassan összeállnak. Ezek viszont a legritkább esetben vállalhatóak. Jobb nem is emlékezni rájuk.

Valójában cseppet sem vicces

A valódi amnézia leggyakrabban valamilyen fejsérülés miatt alakul ki.

Az agyunk – a testünk többi részével egyetemben – ugyan egy zseniálisan kitalált rendszer, amit az agyfolyadék védelmez. Ennek segítségével egy-egy ütés az egész felületén eloszlik, így tompítva annak erejét. Van azonban, amikor ez sem elég, ilyenkor a behatás helyén vagy a vízben való tehetetlen elmozdulás miatt az azzal szemben lévő területen károsodnak az idegsejtek.

Nem mindenkinél ugyanolyan

A koponyát ért ütés miatti agyrázkódás gyakran jár együtt eszméletvesztéssel, amiből van, aki néhány óra múlva úgy ébred fel, hogy pontosan emlékszik mindenre. Vannak azonban, akiknek – főleg egy nagyobb baleset után – el kell mesélni, miért is vannak kórházban. Sokan csak magára a sérülésre nem emlékeznek, ez az ún. kongrád amnézia.

Van úgy, hogy mindössze néhány másodperc vagy perc hiányzik az érintettek életéből, ami legtöbbször épp a balesetet közvetlenül megelőző idő, ekkor beszélünk retrográd amnéziáról.

Ha a sérülés például egy autóban történt, előfordul, hogy a beteg tudja, hová indult, merre járt, mit csinált, de arra, hogy valakit elütött vagy hogy egy villanyoszlopnak csapódott, már nem.

Ennek az ellentéte a anterográd amnézia, amikor épp a későbbi dolgokat, a sérülést és az azt követő eseményeket nem tudja felidézni az illető, így például tanulni is képtelen.

Mint a filmeken

Forrás:
iStock

Láttátok az Aludj csak, én álmodom! című filmet? Ott egy metró ütötte el Sandra Bullock kiszemeltjét, akit aztán a kórházban meglátogat, a magához térő pasi meg semmire sem emlékszik a korábbi életéből. A családja viszont azt hiszi, a mellette virrasztó csaj a menyasszonya. Ő persze nem szól, hogy nem az. A film vége ellenben nem az, hogy tényleg egy pár lesznek, hiszen mégiscsak kell egy kis fordulat a sztoriba. Nem árulom el, hogyan végződik a lamúr, ha nem láttátok, nézzétek meg, nagyon romcsi.

A valóságban kevésbé lehet romantikus állapot, amikor valakinek olyan súlyos koponyasérülése van, hogy az amnéziája maradandóvá válik.

Ez történt egy angol férfival is, akit a 2010-es focivilágbajnoki meccs alatt úgy megvertek, hogy azt sem tudta, ki ő, hogy van egy lánya, és az a nő, aki folyamatosan körülötte sertepertél és ápolja, már több évtizede a párja.

Így hát az ezüstlakodalmuk környékén újra megismerkedtek, a felesége, Karen pedig mindent részletesen elmesélt neki korábbi életéből. A nő személyisége olyannyira magával ragadta férjét, hogy 26 év után másodszor is megkérte a kezét, és – tiszta lappal indulva – újra össze is házasodtak.

Az amnézia és a bűn

Az Amnézia című thrillerben csak az induláskor látjuk ilyen hősiesnek a beteg partnerét. A nő (Nicole Kidman) ugyanis anterográd amnéziában szenved, ezért minden egyes nap kitörlődik az összes korábbi emléke. Orvosa tanácsára titkokban videónaplót kezd vezetni, amit reggelenként újra és újra megnéz, hogy emlékezhessen önmagára. A Colin Firth által alakított odaadó férjről kiderül, hogy tulajdonképpen ő az oka annak, hogy a neje – okkal – egyre paranoiásabbá válik, és a mese, amivel a feleségét eteti, cseppet sem olyan tündéri, mint mondja.

A Mementóban viszont az amnéziás főhős felesége már nem él, megölték. A férj úgy dönt, hogy kideríti, mi történt vele, és főképp, hogy ki végzett az asszonnyal. Miután emlékei neki is minden éjjel kitörlődnek, mindez elég meredek vállalásnak tűnik.

A rendező viszont mindezt úgy mutatja be, hogy mi is részesei leszünk ennek a kusza és idegölő eseménysorozatnak, ami csak a film végére áll össze bennünk, nézőkben is értelmes egésszé. Ha az említett mozik közül csak egyet néztek meg, ez legyen az.

Betegség is állhat a háttérben

Nemcsak egy ütés okozta sokktól károsodhat a memória, de sok betegség melléktüneteként is előfordulhatnak emlékezési zavarok.

Ezt gyakran nem is az érintett, hanem a család, a munkatársak vagy a barátok veszik észre. Előfordulhat különböző agyi működési zavar, Alzheimer-kór, epilepszia, és akár migrén miatt is, de agyvelő- vagy agyhártyagyulladás, szélütés és agyvérzés is okozhatja.

Átmenetileg bizonyos mérgezések is emlékezetvesztéssel járhatnak, így például a gyógyszermérgezés, a túlzott alkoholfogyasztás vagy kábítószerek.

Arról, hogy milyen az, ha valakinek fényképszerű emlékezete van, itt olvashattok. Ha pedig nosztalgiáznátok egy kicsit a legutóbbi eszméletlen buliról, vagy csak meghallgatnátok egy jó számot, kattintsatok a Belmondo videójára.

Ajánlott cikkek