Egyéb kategória

A tudomány ismét válaszol: miért szeretnek énekelni a kutyák?

Ha volt már kutyátok, akkor biztosan tudjátok, hogy ezek a négylábúak egyszerűen imádnak hangokat kiadni magukból. Ugatni az autókra, a macskákra, vagy nyüszíteni, mikor éppen esztek – de mi lehet az oka annak, hogy szeretnek énekelni?
vous - 2015.12.29.
A tudomány ismét válaszol: miért szeretnek énekelni a kutyák?

Az interneten nem egy videóval találkozhattunk már, ahol kutyák utánozzák az emberi hangokat, és így énekelnek. Erre viszont nem elég csupán annyi magyarázat, hogy ilyen hanghatásokkal hívják fel a figyelmünket. Éppen ezért kérdezték meg a floridai College of Veterinary Medicine Egyetem egyik kutatóját, aki az állatok viselkedésével foglalkozik, hogy a kutyák valóban hallgatnak-e minket, és a mi hangunkat utánozva tudnak-e énekelni.

A kutató azt állította, hogy a kutyák nem társítanak érzelmeket egy-egy dalhoz, még ha Adele Hello című slágeréről van szó, akkor sem. Csupán azért utánozzák az éneklésünket, mert kutyák. A vadon élő kutyáknál és farkasoknál is jellemző, hogy üvöltésekkel és vonyításokkal próbálnak meg kommunikálni egymással.

Gondoljatok csak bele, a Boldog születésnapot! című dalt éneklitek, amit a kutyátok utánoz, aminek nagyon megörültök. Elkezdtek tapsolni, örvendezni, milyen okos kutyátok is van, még egy-két jutalomfalatot is adtok neki. Naná, hogy újra fogja csinálni, mikor alkalma nyílik rá, a kajáért mindent.

Az viszont biztos, hogy nem érzékelik a dalok mögötti érzelmet, így nem tudnak megkülönböztetni egy vidám Britney Spears-slágert egy szomorúbb Kelly Clarksontól. Csupán így szeretnének kommunikálni a legjobb barátjukkal, az emberrel.

Ajánlott cikkek