Egyéb kategória

Ittatok ma kávét? Akkor most azonnal takarítsátok ki a kávéfőzőt!

Kávéimádóként komoly hangsúlyt fektetek a tökéletes kávézási élményeimre. Bár olyan jó kávét soha nem fogok főzni, mint a menő kávézókban, azért az én tehetségem is javult ilyen téren: már nem vízízű a kávém. Amit viszont rendszeresen elfelejtek, és szerintem ti is, az kimosni a kávéfőzőt. Pedig ez nagyobb hiba, mint gondolnánk.
vous - 2015.12.28.
Ittatok ma kávét? Akkor most azonnal takarítsátok ki a kávéfőzőt!

Bármennyire is szerelmesek vagyunk a kávéba és az illatába, na meg magába a kávéfőzés folyamatába reggelente, egy dologra érdemes odafigyelnetek. Spanyolországban a Valenciai Egyetem végzett kutatást: egy csapat mikrobiológus kilenc kávéfőzőt vizsgált meg. A csepegtetőedények alja tele volt baktériumokkal. A legkevesebb 35, a legtöbb 67 különböző bacinak adott élőhelyet. És a legrosszabb, hogy ezek között olyan kórokozók is voltak, amelyek komoly betegséget okozhatnak.

Forrás:
Istock

Mielőtt teljes pánikba esnétek, és egy raklapnyi fertőtlenítővel indulnátok a kávéfőzőtök felé, azért még olvassátok tovább. A George Mason Egyetem járványkutató professzora, Kathryn Jacobs egyáltalán nem lepődött meg, hogy a kávégépek tele vannak baktériumokkal, hiszen azok mindenhol ott vannak. A nedvesség és a meleg csak kedvez a kórokozók szaporodásának.

Az a helyzet, hogy lehetetlen minden baktériumot eltüntetni az otthonunkból. A legtöbb nem káros az emberekre. Számos baktérium például hasznos, hiszen segítik az emésztésünket is.

Jacobsen azt mondja, mégis érdemes minden használat után kitisztítanunk a kávéfőzőnket, tanácsa pedig, hogy ecetet használjunk erre. Nemcsak a kávéfőző karbantartására jó, hanem más konyhai eszközöket is nyugodtan tisztíthatunk vele.

Ajánlott cikkek