Egyéb kategória

Ebben a meseszép francia kastélyban a természet vette át az uralmat

Nemcsak hazánkban vannak olyan kastélyok és várak, amik egykor még fényben pompáztak, hanem a világ más tájain is. Ezúttal egy Franciaországban található kastélyról lesz szó, ami felett már a természet vette át az uralmat.
vous - 2015.12.06.
Ebben a meseszép francia kastélyban a természet vette át az uralmat

A francia Château de la Mothe-Chandeniers kastély szinte mesébe illő építmény, mivel egy hatalmas erdő közepén található. A története egyébként egészen a 13. századig nyúlik vissza, amikor még a híres Bauçay család tulajdonában volt. Ekkor az egyik legnépszerűbb kastély volt világszerte, pontosan addig a pillanatig, amíg nem kezdtek megfeledkezni róla.

Bár a 19. század elején egy gazdag üzletember fel szerette volna újítani, mielőtt III. Napóleonnak adták át, aki 1870-ben végleg felújította, és egy romantikus kastéllyá varázsolta. 1932-ben még központi fűtést is telepítettek a várba, amikor egy hatalmas tűz ütött ki, és csak a kápolna, a melléképületek és a galambdúc menekült meg. Arról nem is beszélve, hogy értékes könyvek, faliszőnyegek, festmények és bútorok vesztek oda a tűzben.

Most, 75 évvel később pedig ugyanebben az állapotban lehet látni az egykor még népszerű kastélyt.

Bár 1981 óta van tulajdonosa, egy korábbi matektanár. Egy 2013-ban készült interjúban elmondta, két évet szánt rá, hogy feltámassza romjaiból a kastélyt. Végül a próbálkozásai feleslegesnek bizonyultak, de hogy miért hagyott fel végleg a felújítással, azt nem lehet tudni.

Annyi biztos, hogy az 1980-as években a környező földeket és erdőket eladták egy francia banknak, és részenként értékesítették őket, így a kastélynak több tulajdonosa is van. Számos petíció indult már annak érdekében, hogy felújítsák a kastélyt, de mind hiába. Pedig milyen jó lenne, ha ugyanúgy ragyogna, mint a 13. században!

Forrás:
www.dronecontrast.com
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.