Egyéb kategória

Áss egy lyukat gyorsan a Föld közepén át. Na, hová lyukadsz ki?

Ne is tagadjátok, legalább egyszer elgondolkozik az ember életében, hogy mi történne, ha a Föld egyes pontjain, mondjuk a Föld felső közepéből átfúrná magát a világon. Hová jutnánk?
vous - 2015.11.29.
Áss egy lyukat gyorsan a Föld közepén át. Na, hová lyukadsz ki?

Én mindig úgy képzeltem el, hogy fogom magam, és mint a mesékben a rajzfilmfigurák, elkezdek nagyon-nagyon gyorsan ásni, körülöttem csak sima, egyszerű barna föld van, mintha csak kiszíneztem volna barnával egy rajzlapot. Arcom maszatos, mert a hős kisgyerekeké, akik átássák magukat a világon (ugyan, mit volt még akkor tudomásom az univerzumról!), azok maszatosak, cseppnyi verejték nélkül, mert az ásás cseppet sem fárasztó dolog ám, felbukkanok egy örökkévalónak tűnő 10 perc után a Föld másik felén. Fejjel lefelé, természetesen!

Szóval, voltak ilyen fantáziálásaim. Gondolom, nektek is. Gyakran nézegettem a földgömböt is, ujjammal egy helyre böktem, mintha átfúrnám, hogy az kábé hol jönne ki a másik oldalán. Most már ezt jóval egyszerűbben is meg lehet csinálni, egy kiterített térképpel. Erről ugyanis kiderül, hogy ha leásnánk a Föld középpontján keresztül, akkor a Csendes-óceán közepén kötnénk ki, Új-Zélandtól pár ezer kilométerrel keletre.

De ennél is jobb móka ezzel a programmal megnézni, hogy bárhol, ahol vagytok, annak hol van a másik fele a Földön. Izgi!

Ajánlott cikkek