Egyéb kategória

Áss egy lyukat gyorsan a Föld közepén át. Na, hová lyukadsz ki?

Ne is tagadjátok, legalább egyszer elgondolkozik az ember életében, hogy mi történne, ha a Föld egyes pontjain, mondjuk a Föld felső közepéből átfúrná magát a világon. Hová jutnánk?
vous - 2015.11.29.
Áss egy lyukat gyorsan a Föld közepén át. Na, hová lyukadsz ki?

Én mindig úgy képzeltem el, hogy fogom magam, és mint a mesékben a rajzfilmfigurák, elkezdek nagyon-nagyon gyorsan ásni, körülöttem csak sima, egyszerű barna föld van, mintha csak kiszíneztem volna barnával egy rajzlapot. Arcom maszatos, mert a hős kisgyerekeké, akik átássák magukat a világon (ugyan, mit volt még akkor tudomásom az univerzumról!), azok maszatosak, cseppnyi verejték nélkül, mert az ásás cseppet sem fárasztó dolog ám, felbukkanok egy örökkévalónak tűnő 10 perc után a Föld másik felén. Fejjel lefelé, természetesen!

Szóval, voltak ilyen fantáziálásaim. Gondolom, nektek is. Gyakran nézegettem a földgömböt is, ujjammal egy helyre böktem, mintha átfúrnám, hogy az kábé hol jönne ki a másik oldalán. Most már ezt jóval egyszerűbben is meg lehet csinálni, egy kiterített térképpel. Erről ugyanis kiderül, hogy ha leásnánk a Föld középpontján keresztül, akkor a Csendes-óceán közepén kötnénk ki, Új-Zélandtól pár ezer kilométerrel keletre.

De ennél is jobb móka ezzel a programmal megnézni, hogy bárhol, ahol vagytok, annak hol van a másik fele a Földön. Izgi!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.