Egyéb kategória

Még idén! kampány – Hallgass a gasztroösztöneidre!

Amikor kisgyerek voltam nem szerettem a tejet, berzenkedtem a méz édességétől, de meg tudtam őrülni egy naptól forró, poros paradicsomért.


vous - 2015.11.29.
Még idén! kampány – Hallgass a gasztroösztöneidre!

Ma már tudom, nem volt véletlen és nem alakul a mai napig sem véletlenül az ízlésem, a szervezet képes így is védekezni vagy felhívni a figyelmet a várható vagy már jelen lévő bajokra.

Mára kiderült, hogy súlyos laktózérzékenységben szenvedek és furcsa mód allergiás vagyok a mézben található enzimekre. Soha nem kínzott szénanátha, a virágporra, pollenekre fütyül a szervezetem, de a mézben fellelhető, méhektől származó anyagok csatakiáltással támadnak az immunrendszeremre. A minimum a tetőtől talpig elborító csalánkiütés, de az is előfordul, hogy alig kapok levegőt, nehézlégzés lép fel, szinte fuldoklom. Gyerekkoromban nem voltak ilyen jellegű tünetek, mégis – ösztönösen – kerültem a mézet.

Akinek nincs ilyen jellegű problémája, az azért egye a mézet, hiszen megszámlálhatatlanul sok kedvező hatása van a szervezetre.

A Még idén! kampány üzenete szerint már egészen kicsi dolgokkal is sokat tehetünk egészségünk érdekében. Ennek szellemében az is fontos lehet, ha hagyjuk, hogy szervezetünk elmondja nekünk, milyen táplálékra van szüksége, vagy mi az, ami valóságos hadüzenet egészségünk ellen.

Spenótfan voltam, vagyok

Amikor az első fiamat vártam, nagyon súlyos vérszegénységet állapítottak meg – ez nem volt újdonság, nem véletlenül akartam örökké vastartalmú élelmiszereket fogyasztani. Például májat, lencsét, és más gyerekek örök ellenségét: spenótot. Óvodáskoromban is „spenótfan” voltam és nincs ez másként ma sem, ahogy a magas vastartalmú májat sem vagyok hajlandó száműzni az étrendemből, hiába fut ki a világból már a látványra is a család néhány tagja.

Egy ideig a lányom is futott. Aztán két éve, serdülőkora kellős közepén egyszer csak elcsent egy darabot a tányéromról. A következő alkalommal már nagyobbat, egy hónap múlva megkérdezte, mikor sütök végre.

Akkor már értettem az összefüggést, nagylánnyá serdült, hónapról hónapra ürül a vas a szervezetéből. Nála is működik a gasztroösztön.

Mostanában a kaporra kaptam rá

Forrás:
Raumrot

Régen is kedveltem, a kapormártás bevált fogás a család étlapján, de mostanában valahogy folyton eszembe jut. Utazok a metrón és megcsapja az orrom a friss kapor illata. Novemberben. Vagy belépek egy gyógyszertárba és a szemem azonnal kiszúrja a kaporból készített termékeket. Egyszerűen ugrom a kaporra egy ideje.

Mivel sokkal tudatosabb vagyok az egészségem területén, mint régebben, rá is kerestem, mi állhat kaporvágyakozásom hátterében. Nos, kiderült, a kapor természetes inzulinforrás. Óriási szerepe van a cukorbetegség megelőzésében, az inzulinszabályozásban – egy sor más nagyon fontos, egészségre gyakorolt pozitív hatás mellett. Engem azonban ez az inzulinszabályozás fogott meg. Családi örökség a cukorbetegségre való hajlam. Most gyanakszom erősen.

Vettem egy óriási adag fagyasztott kaprot, kaporolajat és kapormagteát keresek. És bejelentkezem egy vércukorszintmérésre. Mert ennyi idősen már hiszek a saját szervezetemnek.

Figyeljetek magatokra és vegyétek észre a jeleket ti is! Még idén!

Mi az a Még idén! kampány?

A Még idén! kampányról tájékozódhattok a kampány startvideójából, illetve Facebook-oldalán is találhattok további információkat vagy csemegézhettek életmódváltással kapcsolatos írásainkból, videóinkból.

Ha pedig arra vagytok kíváncsiak, mennyit fogyott az ország a Még idén! kampány kezdete óta, kattintsatok a KILÓ-MÉTER appra. És írjátok be ti is, mennyit dobtatok le egy hét alatt.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
Otthon
Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
vous - 2024.05.28.
Több szempontot is figyelembe kell venni, ha azt szeretnénk eldönteni, hogy elöltöltős vagy felültöltős mosógép volna ideálisabb a számunkra. Az első és legfontosabb aspektus az, hogy mekkora terület áll a mosógép rendelkezésére.