Egyéb kategória

A dohányzásnál is veszélyesebb az egészségre a munkahelyi stressz

Szoktatok panaszkodni a munkátokról? Vagy szoktátok azt hangoztatni, hogy elegetek van, tönkretesz titeket, és megöl a munkátok? Ha igen, akkor lehet, hogy nem is teljesen túlzás, amit mondtok.
vous - 2015.10.28.
A dohányzásnál is veszélyesebb az egészségre a munkahelyi stressz

Mindannyian ismerjük a munkahelyi stresszt, amikor nem akarunk felkelni reggel, nem akarunk beszélni senkivel és nem akarunk dolgozni. Egyszerűen csak elegünk van. A nagy mennyiségű munkahelyi stressz 22 százalékkal növeli az embereknél a stroke kockázatát, mint az alacsony stresszforrású munkáknál. Nőknél ez a szám 33%-ra emelkedik. A kutatók hat, hosszabb ideig tartó vizsgálatot végeztek közel 140 ezer résztvevővel. Megállapították, hogy az iszkémiás – az oxigénhiány okozta – stroke kockázata volt a legmagasabb, ami az összes stroke-eset 87%-át okozza. Dr. Dingli Xu, egy kínai orvostudományi egyetem szakembere erről így nyilatkozott:

Lehetséges, hogy a magas munkahelyi stressz nagyobb egészségügyi kockázattal jár, mint például a rossz étkezési szokások, a dohányzás vagy a testmozgás hiánya.

A kutatás során vizsgálták, hogy mennyit keresnek a dolgozók és a rajtuk lévő nyomást is, mint például a határidők, a mentális terhelés és a koordinációs feladatok. Ám a kutatás ellentéteket szül az orvosok között. Dr. Jennifer Majersik, a Utah Egyetem egészségügyi szakembere ugyan dicséri dr. Xu tanulmányát, de arra hívja fel a figyelmet, hogy a stroke kialakulásának kockázatát előzetesen a részt vevő emberek esetében nem vizsgálták meg. Ebből kifolyólag pedig egyes embereknél nem feltétlen a munka okozza a stroke-ot, hanem a velük született vagy öröklött gének.

Xu szerint a megoldás a munkahelyi stressz kezelésére a relaxációs vagy a kognitív viselkedésterápia, hogy a munkavállalók ki tudják küszöbölni vagy meg tudják szüntetni a stresszforrásokat a munkahelyükön. Ha pedig végül inkább úgy döntötök, hogy elhagyjátok a munkahelyeteket, akkor sem dől össze a világ, korábban már írtunk is nektek arról, hogyan lépjetek tovább.

Ajánlott cikkek