Egyéb kategória

„Édesem, de hát alig ettél valamit!” – mondja a tányér

Ismeritek azt az érzést, amikor egy étel a papírtányértól lesz olyan, ahogyan szeretitek? Vagy amikor a menzás műanyag tálka adja meg neki azt a pluszízt? Most ezekről nem lesz szó. Olyan tányérokról, tálakról, asztalravalókról viszont annál inkább, amelyek biztosan hozzátesznek az ételekhez. Rajtuk az egyszerű olívás-paradicsomos tészta, a színes őszi saláta is jobban mutat. És ami a legszebb: egytől egyig magyar műhelyekben készülnek.
vous - 2015.10.17.
„Édesem, de hát alig ettél valamit!” – mondja a tányér

Hitka Viktória

Terpeszkedhet rajta csokis spirál, pihe-puha diótorta. Lehet a szemtanúja annak, ahogy a tripla csokis muffin vagy a macaron fogy el róla néhány perc alatt. Hitka Viktória tányérjaira a legfinomabb sütemények kerülnek – nem véletlenül.

Amikor Márk Szonja cukrász/blogger elhatározta, hogy cukrászdája lesz, Vikit kérte meg arra, hogy tervezze meg az arculatot. Ebbe beletartoztak a jópofa tényérok is, amelyekért jelenleg fél Budapest – vagyis a hipszter fele – rajong. Az egyszerű életigazságok vagy szimpla szavak a sütemények alatt elgondolkodtatnak, de szerencsére a dizájnjuk és az előtte elfogyasztott édességek okozta boldogsághormonok miatt mégsem ülik meg a gyomrunkat.

És miért ők a felsorolásban az elsők? Az egyiken ez szerepel: Édesem. És ez a cukrászda neve is.

Forrás:
Facebook/Édesem

Lantos Judit Kerámia

Nehéz titkolnom, hogy ha egyszer felstafírungolnám magam, Lantos Judit kerámiatányérjai, táljai, ibrikjei nem menekülhetnének előlem. Judit több mint 25 éve készít kerámiát, a kísérletezés a lételeme: mindig újabb és újabb anyagokat, mázakat és technikákat vet be, de közben hagyja érvényesülni az anyagot, amellyel dolgozik. Minden alkotása teljesen egyedi, kézzel készített, így biztosak lehettek benne, hogy nincs két teljesen egyforma darab.

Bármennyire is tetszenek ezek a tányérok, azért nagy bajban lennék. Fogalmam sem lenne, melyik kollekciót válasszam, a fáradt rózsaszín-szürke, az anyagukban mintás fehér vagy a tenger türkizeiben játszó darabok közül – hogy a többiről ne is beszéljek.

Forrás:
Facebook/Lantos Judit Kerámia

Ivanka

Beton. Elsőre talán furcsa ezt mondani, de veszettül jól mutat a konyhában. Nem csak az ételek színét kiemelő semleges színe miatt. A tapintása is kifejezetten kellemes. Az Ivanka tervezői számára a tányérok és vágódeszkák készítése csak kikacsintás, ők azért ennél nagyobb projektekben utaznak: burkolatokat, bútorokat, formatervezési tárgyakat készítenek.

Mosogatógépben is tisztítható betontányérjaikkal a budapesti éttermekben is találkozhattok, de ha otthon is szeretnétek betonból enni, többek között a The Garden Studióban is beszerezhetitek a dizájnos darabokat.

Forrás:
ivanka.hu

Apacuka

Nemcsak a konyhát, a fürdőszobát is bevehetik az Apacuka tányérjai és szappantartói. Sőt! Neuvirth Judit és Födő Gábor szerint pont ti lehettek a tányérjaitok tervezői, de akár elkészítői is. Ez egyébként tök jó önbizalom-növelő, a workshopon ugyanis nem lehet tévedni. Bármelyik rendelkezésre álló szín vagy minta jól mutat az agyagedényeken. Ráadásul akkor még szebbek, ha több különböző szín tömörül egy kollekción belül. Szóval lehet vadul kísérletezni.

Forrás:
Facebook/Apacuka

Kezemura

Lelke, rezgése van a kézzel készült tárgyaknak – ebben a szellemiségben születnek Somoskői Gábor kerámiái a belváros közepén, egy aprócska műhelyben. Az egyszemélyes Kezemura márka alkotója az egyenbögrék lelketlenségére mondott nemet. Fületlen teáscsészéi, rizses- és müzlistálkái lágyan simulnak használóik tenyerébe. A Kezemurát a finom megoldások, a geometrikus minták, a kedvesség, a kiegyensúlyozottság jellemzi. Csak szeretni lehet.

Forrás:
Facebook/Kezemura
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.