Egyéb kategória

„Reggelente direkt megcsípetem magam” – Bepillantás egy méhész életébe

Kutasi Tamással Budához közel, a Pilisben találkoztunk, ahol épp teleltetésre készítette elő a méhcsaládjait. Közben pedig ezer dolgot elmesélt arról, hogyan élik túl a hideg telet az apró és szőrös kis méztermelők, hogy meddig élnek egyáltalán, és hogyan bírja ő a méhcsípéseket. Minden kérdésemre válaszolt, és még akkor is mosolygott, amikor a nehéz kaptárakat pakolgatta. Egyszer azért összeráncolta a szemöldökét: véletlenül darázsnak hívtam az apróságait.

vous - 2015.10.17.
„Reggelente direkt megcsípetem magam” – Bepillantás egy méhész életébe

Tamás azt meséli, 12 évesen kezdett méhészkedni, a pesthidegkúti házuk kertjében. A szomszédtól elleste a szakmai alapokat, majd megvette élete első kaptárát. A középiskolában már olyan jól ment neki, hogy folyamatosan hordta a tanároknak a mézesbödönöket, amivel – állítása szerint – szépen végigbekkelte a sulit. Már akkor tudta, hogy nem akar építésztechnikus lenni. Évekig faápolóként kereste a kenyerét, miközben okleveles méhészmesterré képezte magát. Ma 270 méhcsalád „apukájaként” termeli budai mézeit az őseiről elnevezett Brunner Méhészetben.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Csípéspara a köbön

Amíg Anna, a fotósunk nem szólt, hogy ő bizony fél a méhcsípéstől, eszembe sem jutott aggódni. Tamás azt mondja, a szakács sem úgy kezd dolgozni a konyhában, hogy attól tart, megvágja magát, így ő sem fél. De persze ez benne van a pakliban, és egyébként már ottjártunkkor is csípte meg méh. Aztán, amíg beszélgettünk, egy megbolygatott család két tagja is feláldozta magát harci kedvében. Szerencsére mi, csajok megúsztuk, Tamás pedig rutinosan kiszedte a nyakába szakadt fullánkot.

Azt mondja, ha erdőbe telepíti a méheit, reggel direkt megcsípeti magát a kis barátaival, mert a fullánkból olyan erős vírusölők – a vipera mérgéhez hasonló erősségű anyagok – kerülnek a szervezetébe, amiktől 24 óráig védett lesz a kullancs által terjesztett betegségek ellen. Én persze egyből javasoltam neki, hogy egy illóolajos spray talán kevésbé lenne fájdalmas megoldás, de azt mondja, ez szóba sem jöhet.

Figyelni kell a méhek ízlésvilágára, így spray, parfüm és dezodor szóba sem jöhet, amikor velük foglalatoskodik.

Mi lesz velük a hidegben?

Miközben minden kaptár lekerült az autóról, Tamás elmesélte, hogy hogyan fogja lefedni a tetejét a házikóknak, hogy télen ne fázzanak meg az állatok, akik nem alszanak téli álmot, és időnként ki is járnak a fészkükből. Bár átlagosan 40-45 napig él egy méh, télen, mikor ők is lelassulnak egy kicsit, simán kibírják akár 6 hónapig is.

És hogy hogyan? Hát a méz segítségével! A folyékony arany ugyanis tele van ásványi anyagokkal és enzimekkel, cukortartalma okán pedig energiát is ad. A méhek pedig nemcsak összebújnak a kaptárban, de mozognak is – hisz már tudjuk: van energiájuk a mézből –, így tavasszal, amikor a fák virágozni kezdenek, indulhatnak is gyűjtögetni.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Hangyamód szorgos méhecskék

Egy méhcsalád akár 3 nap alatt képes 25 kilónyi méz begyűjtésére. Tamás ezután a lépből kipergeti, leszűri és üvegekbe tölti a sárga csodát, ami immunerősítő és gyógyhatású is. Azt mondja, 12 éves kislányának szinte alig adnak gyógyszert, hiszen olyan sok mézet eszik, hogy csak nagyon ritkán beteg.

Kevesen tudják, de a legjobb döntés, ha helyi termelőtől vásárolunk mézet, mivel a környéken termelt finomság fogyasztásával csökken az esetleges allergiára való hajlam, hiszen nem viszünk idegen pollent a szervezetünkbe.

Ha a mézet nemcsak íze miatt fogyasztjuk, hanem gyógyításra használjuk – és ezt nagyon bölcsen tesszük –, érdemes a különböző bajainkat különböző mézzel kúrálni. A magyarok kedvence, az akácméz például köhögésre, emésztési zavarokra és gyomorsavtúltengésre ajánlott, a hársméz kitűnő antibakteriális és fertőtlenítő hatású, valamint gátolja a zsírlerakódást és az érelmeszesedést, ráadásul jól működik görcsoldóként is. Az apiterápiában, ami a mézzel való gyógyítás tudománya, viszont nem kizárólag belsőleg aknázzák ki a méz jótékony hatásait, a méregtelenítő anyaggal még mézes masszázst és pakolást is bevetnek a betegeknél.

A méhek, miközben begyűjtik a virágport, elvégzik a beporzást is, ami a növények életében egyenesen nélkülözhetetlen ahhoz, hogy teremjenek. És bár ott vannak a szél által beporzott növények is, de az emberek által fogyasztott termések zöme a méhek nélkül kipusztulna. Nem lennének gyümölcsök, nem lenne dió és mandula, és jó néhány zöldség is eltűnne a kínálatból. Mindez azt jelenti, hogy az élelmiszerkészletünk egyötöde eltűnne a palettáról. A hiánybetegségeken kívül sokan szó szerint éhen halnának. Az aggodalomra pedig van is okunk – nem a csípés miatt –, mert a méhpopuláció a kétezres években világviszonylatban 20%-kal csökkent. Ami pedig a legelkeserítőbb, a tudósok jelenleg csak találgatnak, ennek mi lehet az oka. Vannak, akik a természetes élőhelyek megcsappanásával, és vannak, akik a rovarirtó szerek használatával magyarázzák a jelenséget.

Éljenek a méhek! A méz finom és gyógyszernek is kiváló, a méhekre szükség van, ha nem akarunk éhen halni, a méhcsípés pedig jó a kullancs ellen. Becsüljétek meg a kis fullánkosokat!

Forrás:
Kerepeczki Anna
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.