Egyéb kategória

Zumba, főzés, kismamaklub – Országos egészségfejlesztés helyi igényekre tervezve

A hazai lakosság egészségtudatosságának fejlesztése, az attitűdök pozitív irányba terelése, valamint nagyon konkrétan az egészségesebb életmódra való figyelemfelhívás a cél, a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzése mellett.

vous - 2015.10.03.
Zumba, főzés, kismamaklub – Országos egészségfejlesztés helyi igényekre tervezve

Egy európai uniós pályázat keretében Magyarországon 61 egészségfejlesztési iroda (EFI) jött létre és kezdte meg működését 2013 és 2014 folyamán. A 61 irodából 20 található leghátrányosabb helyzetű járásban és 18 hátrányos helyzetű járásban.

A hazai egészségfejlesztési szolgáltatások megújításának első lépcsőjét képező EFI-hálózat kialakításának alapvető célja a szív-ér rendszeri, daganatos megbetegedések csökkentésének támogatása, a korai és elkerülhető halálozás csökkentése, az egészséget meghatározó életmód, illetve az egészség-magatartást befolyásoló szokások, attitűdök javítása – a lakosság egészségtudatosságának növelése.

Az EFI-k tevékenységének 3 fő területe

  1. Egyéni állapotfelmérés és kockázatbecslés, illetve az ehhez kapcsolódó egyéni tanácsadás.
  2. Közösségi egészségnevelési és egészségfejlesztési programok megvalósítása különböző színtereken (közösségi, munkahelyi és iskolai egészségfejlesztési programok).
  3. Az adott járásban egészségfejlesztéssel foglalkozó szervezetek közötti együttműködés a szervezetek helyi hálózatba szervezése, a helyben zajló egészségfejlesztési tevékenységek.

Az egészség ingyenes útja

Az EFI-k két nagy előnyt élveznek: egyrészt könnyen elérhető és ingyenes életmódváltó programokat kínálnak az érdeklődők számára, másrészt lehetőségük van rugalmasan a helyi igényekhez és lehetőségekhez illeszteni a programjaikat annak érdekében, hogy a helyi lakosságot minél nagyobb mértékben tudják bevonni. Ezt a gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy például a rendszeres testmozgás programokon belül olyan mozgásformát választhat az EFI, amire helyi szinten a legnagyobb érdeklődés mutatkozik.

Forrás:
Pexels

A közösség támogat – együtt nagyobb a motiváció

Az eddigi tapasztalatok szerint a legnépszerűbbek a különböző testmozgásprogramok (zumba, nordic walking, aerobik, úszás, kerékpározás), az életmódváltást elősegítő egyéb programok (főzőklub, baba-mama klub) és a különböző betegklubok (például diabéteszklub, szív-ér rendszeri betegek klubja). Az EFI-kben a legtöbb program csoportos formában valósul meg, így az egyes programokon rendszeresen részt vevőkből aktív kis közösségek alakulnak ki, akik egymást motiválva és egymást segítve válthatnak egészségesebb, egészségtudatosabb életmódra.

Közel vitt szűrések, izgalmas programok – az egészség „kitelepül”

A rendszeres egészségfejlesztési programok mellett minden EFI különböző egészségnapokat és egyéb kapcsolódó kitelepüléseket is szervez, hogy az emberekhez még közelebb hozzák a különféle szűrővizsgálatokat és egészségfejlesztési programokat, és az olyan emberekhez is eljuttassák az egészséges életmód fontosságának az üzenetét, akik még kevésbé motiváltak, és maguktól nem keresnék fel az EFI-t.

Minden korosztály fontos – programok nullától kilencvenkilenc éves korig

Az EFI-k célcsoportja a pályázati időszakban elsősorban a 18 év feletti lakosság volt, viszont az idei évben elkezdődött fenntartási időszakban a célcsoport kiterjesztése került a 18 éven aluli lakosságra is, így 0-tól 99 éves korig tulajdonképpen bárkit el tudnak érni, és minden korosztály számára tudnak programot nyújtani.

Az EFI-k szakmai tevékenységét a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet koordinálja és fogja össze hálózatban annak érdekében, hogy az EFI-k egységesen magas színvonalon valósíthassák meg programjaikat, és minél nagyobb számban csatlakozhassanak országos kezdeményezésekhez. Az EFI-k nagyon színes és sokféle programtípust valósítanak meg, így a hozzátok legközelebb eső irodánál érdemes érdeklődni további információkért, illetve a programok pontos időpontjaiért.

Az EFI-k elérhetőségei és nyitvatartási idejük az egeszseg.hu EFI-térképén érhetőek el, ahol könnyen megtalálhatjátok a hozzátok legközelebb eső EFI-irodát a további információkért.

Ajánlott cikkek