Egyéb kategória

10 szabály, amit ha betartotok az állásinterjún, tiétek lesz az álommeló!

Ha állásinterjúra készültök, akkor ez a cikk nektek szól! Azt gondoljátok, elég csinosan felöltözni és választékosan beszélni? Hát nem! Főleg, ha mellé elkövetitek a leggyakoribb hibákat, amiket csak lehet. Mai interjúkisokosunkból megtudhatjátok, mit ne tegyetek, ha tényleg szeretnétek megkapni a munkát!

vous - 2015.09.15.
10 szabály, amit ha betartotok az állásinterjún, tiétek lesz az álommeló!

1. Mutasd a ruhád, megmondom, ki vagy!

Ahogy a legtöbb élethelyzetben, úgy az interjúkon is igaz, hogy az első benyomás a legfontosabb. Ha pedig jó benyomást szeretnénk tenni, akkor érdemes olyan külsőt is öltenünk magunkra. Természetesen nem kell a legszebb és legdrágább ruhánkat előkotornunk, de érdemes tisztában lenni azzal, mennyi mindent is mond rólunk a külsőnk. Nézzétek meg, milyen ruhában lehettek a legdivatosabbak, ha irodai munkát kaptok!

2. Telefonokat eltenni!

Lehet, hogy úgy érzitek, fontos válaszolnotok egy hívásra vagy SMS-re, de jobb, ha tisztában vagytok vele, hogy ez a leendő – vagy pont nem – munkáltatótok felé is azt sugallja: minden fontosabb, mint a munka!

3. Véleményt csak jót vagy semmit!

Szigorúan tilos panaszkodni az előző munkahelyetekre és munkáltatótokra! Gondoljatok csak bele, ti felvennétek valaki olyat, aki állandóan csak panaszkodik? Próbáljatok inkább kedvesek, pozitívak és érdeklődőek maradni. Természetesen hazudni nem kell, de a negatív fröcsögést hagyjuk meg otthonra!

4. Válaszoljatok!

Legyetek résen! Próbáljatok meg minden kérdésre megfelelő választ adni, hiszen semmi sem mutatja meg leginkább a komolytalanságotokat, mint az, hogy még a kérdésekre sem tudtok válaszolni. Na és hogy milyen kérdésekre számíthattok? Ide kattintva ezt is megtudhatjátok!

5. A testbeszédetek elárul

Figyeljetek a testbeszédetekre! Ha unottan, nyúzottan jelentek meg az interjún, máris azt hihetik rólatok, hogy titeket bizony legkevésbé sem érdekel a munka. A testtartásotokkal is legyetek tisztában! Húzzátok ki magatokat, és vegyetek részt magabiztosan a beszélgetésekben!

Forrás:
iStock

6. Ne beszéljetek túl sokat!

Ne felejtsük el, hogy az állásinterjún legjobban azt derítheti ki a munkáltató, mennyire is akar veletek dolgozni. Ha nem hagyjátok szóhoz jutni, és elmesélitek az életeteket A-tól Z-ig, akkor biztosan meghátrál, gondolván, munka közben is csak fecsegtek majd. Persze nem szabad átesni a ló túloldalára sem! Ne hagyjátok, hogy mindent harapófogóval húzzanak ki belőletek!

7. Szemkontaktus mindenekfelett

Fontos, hogy hiába vagytok lámpalázasak, ne kapjátok el a szemeteket, tartsátok a szemkontaktust! Emellett a mosoly és a megfelelő testtartás is sokat elárul rólunk, a gyenge, félénk kézfogásról nem is beszélve. Mosolyogjatok, legyetek határozottak, és bízzatok abban, hogy tiétek lesz az álommunka!

8. Legyetek felkészültek!

Persze, szépen mutatnak a tapasztalatok a referenciákban és a CV-ben, de élőben is tudtok róluk beszélni? Készüljetek fel arra, hogy szuper válaszokat adhassatok korábbi élményeitekről, és ne csak a papírok beszéljenek!

9. Legalább itt ne hazudjatok!

Igen, mindannyian szoktunk néha piciket füllenteni, de ezt ne az interjún csináljuk! Persze, most azt gondoljátok, ezt mondani sem kell. De a nagy stressz hatására és a megfelelési kényszer miatt lehet, hogy megpróbáljuk magunkat még jobb színben feltüntetni. Ne tegyük!

10. Ne tűnjetek el!

Ne feledjétek, ne tűnjetek el az interjú után! Egy ideig ülhetünk a babérjainkon válaszra várva, de fontos, hogy mi magunk is tudassuk időről időre a munkáltatóval, hogy továbbra is érdekel minket a munkalehetőség. Túlzásba azért ne essünk! Nem kell naponta hívogatnod a leendő főnöködet!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.